Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
EURES
Nieuwsartikel22 juni 2021Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Vijf redenen waarom het leren van een taal je inzetbaarheid vergroot

Een vreemde taal spreken kan je helpen om je op de arbeidsmarkt te onderscheiden en de aandacht van recruiters te trekken. Tweetalig zijn staat niet alleen goed op je cv, je ontwikkelt er ook andere vaardigheden mee die aantrekkelijk zijn voor potentiële werkgevers.

Five reasons why learning a language can boost your employability
Unsplash

Een gewilde vaardigheid

De komst van het internet heeft het voor bedrijven eenvoudiger gemaakt om zich uit te breiden naar internationale markten. Omdat veel kleinere bedrijven internationale klanten en partners bereiken, is voor een toenemend aantal vacatures het spreken van een tweede taal een vereiste. Of je nu op zoek bent naar een baan bij een grote onderneming of een klein bedrijf, de kans is groot dat je ten minste één vreemde taal moet spreken.

Onderscheid je van de rest

Met honderden en soms zelfs duizenden kandidaten voor de meest begeerde vacatures kan de concurrentie op de arbeidsmarkt groot zijn. Het spreken van een tweede of derde taal kan je helpen om op te vallen in de massa, vooral als je werkervaring en kwalificaties vergelijkbaar zijn met die van de andere kandidaten. Zorg ervoor dat je talenkennis prominent op je cv staat, zodat deze niet over het hoofd wordt gezien.

Sommigen beweren zelfs dat, aangezien 35 % van de Europeanen tussen 25 en 64 jaar tweetalig is, het spreken van twee talen niet langer uniek is en dat werkzoekenden een tweede vreemde taal moeten spreken om op te vallen.

Hoger salaris

Werknemers die een vreemde taal kunnen spreken, worden over het algemeen beter betaald dan hun eentalige collega’s. Uit onderzoek blijkt dat het spreken van een tweede taal je salaris met 11% tot 35% kan verhogen, afhankelijk van de taal en het land waar je woont. In Frankrijk zijn er bijvoorbeeld meer sprekers van het Spaans dan in Letland, zodat de vraag naar deze taal in deze twee landen verschillend kan zijn.

Meer baankansen

Als je twee of meer talen spreekt, gaat er een hele nieuwe arbeidsmarkt voor je open. Werken voor een buitenlands bedrijf betekent tegenwoordig niet automatisch dat je moet verhuizen naar een ander land. Door de toename van thuiswerken als gevolg van COVID-19 zijn bedrijven meer dan ooit bereid om werknemers op afstand aan te nemen. Je hoeft je dus niet alleen te richten op banen waarvoor de talen die je spreekt vereist zijn, maar ook op arbeidsmarkten van de landen waar die talen worden gesproken. Internationale vacatureportalen als EURES zijn de perfecte plek om te beginnen met het zoeken.

Twee talen spreken bevordert andere vaardigheden

Uit onderzoek blijkt dat mensen die één of meerdere vreemde talen spreken creatiever en empathischer zijn en beter problemen op kunnen lossen. Zachte vaardigheden als problemen oplossen, creativiteit en empathie zijn van onschatbare waarde voor werkgevers en worden zeer gewaardeerd bij kandidaten voor een vacature. Bovendien staan tweetalige en meertalige personen meer open voor het accepteren van andermans standpunten en kunnen zij beter interpersoonlijke connecties tot stand brengen, wat ook nuttige vaardigheden zijn, met name op gebieden als klantenservice en zakelijke relaties.

Wil je je talen oefenen en je kennis opfrissen? Bekijk onze gratis tools voor taalverwerving zodat je vanuit huis kan bijleren.

In samenwerking met EURES, het Europees portaal voor beroepsmobiliteit.

 

Links:

EURES:Vind een baan in Europa

In Europa is meer dan één taal spreken nog altijd een voorrecht

Onderzoek toont aan: tweetalige mensen zijn slimmer, creatiever en empathischer

De loonpremie van kennis van vreemde talen

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Arbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuwsWervingstrendsJeugd
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.