Skip to main content
EURES
Sajtócikk2021. június 22.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Öt ok, amiért a nyelvtanulásnak köszönhetően nagyobb eséllyel foglalkoztatják

Az idegennyelv-tudás segíthet abban, hogy a munkaerőpiacon kitűnjön a tömegből, és felkeltse a toborzási szakértők figyelmét. A kétnyelvűség nemcsak az önéletrajzban mutat jól, olyan egyéb készségeket is fejleszt, amelyeket a munkaadók vonzónak találhatnak a potenciális alkalmazottak körében.

Five reasons why learning a language can boost your employability
Unsplash

Az egyik legkeresettebb készség

Az internetnek köszönhetően egyre könnyebbé vált a vállalatok számára, hogy nemzetközi piacok felé nyissanak. Mivel számos kisebb vállalkozás nemzetközi ügyfelek és partnerek irányába nyit, egyre több az olyan állásajánlat, amelynél elvárás, hogy a jelentkező egy második nyelven is tudjon beszélni. Így akár egy nagyvállalatnál, akár egy kisvállalkozásnál szeretne elhelyezkedni, esélyes, hogy legalább egy idegen nyelvet beszélnie kell.

Tűnjön ki a tömegből!

A munkaerőpiacon kemény a verseny, és a legnépszerűbb állásajánlatokra gyakran több százan, néha több ezren is jelentkeznek. Ha beszél egy második vagy harmadik nyelven, kitűnhet a tömegből, különösen, ha a tapasztalata és képesítése hasonló a többi pályázóéhoz. Figyeljen arra, hogy a nyelvi készségei kiemelt helyen szerepeljenek az önéletrajzában, hogy mindenképp felfigyeljenek rájuk.

Egyesek azzal érvelhetnek, hogy mivel a 25-64 év közötti európaiak 35%-a kétnyelvű, két nyelven beszélni már nem olyan egyedi, és az álláskeresőknek arra kellene törekedniük, hogy egy második idegen nyelv ismeretével hívják fel magukra a figyelmet.

Magasabb fizetés

Az idegen nyelvet beszélő alkalmazottak általában magasabb fizetést kapnak, mint egynyelvű társaik. Egy tanulmány szerint egy második nyelv ismerete akár 11%–35%-kal növelheti a fizetését, attól függően, hogy melyik nyelvről és melyik országról van szó. Például Franciaországban többen beszélik a spanyol nyelvet második nyelvként, mint Lettországban, így az e nyelv iránti igény a két ország között eltérő lenne.

Több munkalehetőség

A két- vagy a többnyelvűség egy egészen új munkaerőpiacot nyithat meg az Ön számára. Egy külföldi cégnél történő munkavégzés ma már nem jelenti azt, hogy más országba kell költöznie. Mivel a Covid19 miatt egyre többen dolgoznak otthonról, a vállalatok minden eddiginél nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy távmunkásokat alkalmazzanak. Nemcsak olyan állásokra pályázhat, amelyek az Ön által beszélt nyelveket kérik, hanem olyan országok munkaerőpiacát is megcélozhatja, ahol az Ön által beszélt nyelveket használják. Kezdjen el keresgélni a nemzetközi állásportálokon, például az EURES-en.

A kétnyelvűség más készségeket is fejleszt

Kutatások szerint az olyan emberek, akik egy vagy több idegen nyelvet beszélnek, jobbak a problémamegoldásban, valamint kreatívabbak és empatikusabbak. A problémamegoldás, a kreativitás és az empátia olyan fontos humán készségek, amelyeket bármely munkáltató nagyra értékelne egy jelöltnél. Azzal is szoktak érvelni, hogy a két- és többnyelvű emberek sokkal könnyebben elfogadják mások nézőpontját, és könnyebben létesítenek interperszonális kapcsolatokat – ezek pedig nagyon fontos készségek, különösen az ügyfélszolgálat és az üzleti kapcsolatok területén.

Szeretné gyakorolni nyelvtudását és felfrissíteni korábbi ismereteit? Tekintse meg ezeket az ingyenes nyelvtanulási eszközöket az otthoni készségfejlesztéshez.

Partnerségben az EURES-szel, az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portáljával.

 

Kapcsolódó linkek:

Európai Foglalkoztatási Szolgálat EURES: Álláskeresés Európában

Több mint egy nyelvet beszélni Európában még mindig kiváltság

Kutatások szerint a kétnyelvű emberek intelligensebbek, kreatívabbak és empatikusabbak

Az idegennyelv-tudásból származó bérelőny

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Munkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekToborzási trendekIfjúság
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.