Skip to main content
EURES
Uutisartikkeli13. joulukuuta 2019Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Viisi vinkkiä ansioluettelon muotoilua varten

Hyvä ansioluettelo avaa uusia työmahdollisuuksia. Siinä on kyse yhtä paljon muotoilusta kuin sisällöstä – joka tapauksessa ensivaikutelma on tärkeä. Tässä artikkelissa annetaan muutamia hyödyllisiä vinkkejä täydellisen ansioluettelon laatimiseen.

Five design tips for your resume
Shutterstock

Erottele osat

Työnantaja käyttää keskimäärin kuusi sekuntia kunkin saamansa ansioluettelon tarkasteluun. Se tarkoittaa, että jos tärkeät tiedot ja asiaankuuluvat taidot eivät heti osu sivulta silmään, lukemista ei luultavasti jatketa. Käytä tekstinkäsittelyohjelmien työkaluja, kuten lihavointia, alleviivausta, tekstilaatikkoja, sarakkeita ja luetelmakohtia erottelemaan keskeiset kohdat, osoittamaan eri osat (esim. yhteystiedot, yhteenveto, työkokemus, koulutus ja osaaminen) ja jakamaan tieto osiin. Ole johdonmukainen ja jätä myös jonkin verran tyhjää tilaa. Liian tiheä asettelu tai tekstipaljous ei houkuttele lukijoita.

Esitä asiasi ytimekkäästi

Pidä ansioluettelosi lyhyenä ja täsmällisenä. Jos huomaat ylittäneesi kaksi sivua, mieti, onko kaikki sisältö tärkeää hakemasi tehtävän kannalta. Liittyvätkö kaikki luettelemasi taidot tehtävänkuvaukseen? Jos eivät, niin sitten niitä ei todennäköisesti tarvita. Yksi kätevä tapa saada enemmän asiaa ansioluetteloon on sarakkeiden käyttäminen. Niiden avulla voit hyödyntää sivua sen koko leveydeltä.

Tarkista maakohtaiset vaatimukset/suositukset

Sama malli ei tosiaankaan sovi kaikkiin tapauksiin. Eri Euroopan maissa voi olla hyvin erilaisia odotuksia siitä, mitä ansioluettelossa pitäisi olla. EURESin Eläminen ja työskentely -sivulla annetaan hyödyllistä tietoa työn etsimisestä ja hakemisesta eri Euroopan maissa, muun muassa maakohtaista neuvontaa sopivan ansioluettelon laatimisesta.

Muotoile yksilöllisesti

Työnantajilla on tiettyjä odotuksia ansioluettelon muotoilusta sen mukaan, mitä työpaikkaa haetaan. Graafisen suunnittelun ansioluettelo esimerkiksi voi toimia lähes työnäytteenä ja antaa sinulle tilaisuuden esitellä graafisen suunnittelun taitojasi. Baarimestarin tehtävää koskevassa ansioluettelossa pitäisi taas keskittyä enemmän sisältöön (eli ”tosielämän” kokemukseesi). Tässä tapauksessa monimutkaiset graafiset elementit voisivat itse asiassa vaikuttaa kielteisesti ansioluettelon luomaan mielikuvaan.

Ota tiedostomuoto huomioon

Jos lähetät työhakemuksesi digitaalisesti, kannattaa ehkä laatia toinenkin versio ansioluettelosta. Tämä johtuu siitä, että ohjelmisto, jota yrityksissä yleisesti käytetään ansioluettelojen skannaamiseen, ei aina ymmärrä kuvia tai grafiikkaa, ei välttämättä pysty käsittelemään PDF-tiedostoja tai ei lue Word-asiakirjan ylä- tai alatunnisteosioihin sijoitettuja tietoja.

Toivomme, että nämä vinkit auttavat sinua muotoilemaan ansioluettelon, jonka avulla pääset haastatteluun unelmatyöpaikastasi.

Artikkeli on laadittu yhteistyössä Euroopan ammatillisen liikkuvuuden EURES-portaalin kanssa

 

Asiaan liittyviä linkkejä:

Eläminen ja työskentely

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysVinkkejäNuoriso
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.