Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο13 Δεκεμβρίου 2019Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Πέντε σχεδιαστικές συμβουλές για το βιογραφικό σας

Ένα καλό βιογραφικό μπορεί να ξεκλειδώσει νέες επαγγελματικές ευκαιρίες. Ο σχεδιασμός είναι εξίσου σημαντικός με το περιεχόμενο. Εξάλλου, η πρώτη εντύπωση μετράει. Στο παρόν άρθρο περιλαμβάνονται χρήσιμες συμβουλές για να δημιουργήσετε το τέλειο βιογραφικό!

Five design tips for your resume
Shutterstock

Δημιουργήστε ξεχωριστές ενότητες

Ένας εργοδότης αφιερώνει κατά μέσο όρο έξι δευτερόλεπτα για κάθε βιογραφικό σημείωμα που λαμβάνει. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι σημαντικές πληροφορίες και οι συναφείς δεξιότητες δεν ξεχωρίζουν στη σελίδα, πιθανότατα δεν θα τις διαβάσει. Χρησιμοποιήστε εργαλεία λογισμικού επεξεργασίας κειμένου όπως έντονη γραφή, υπογράμμιση, πλαίσια κειμένου και τελείες για να διαχωρίσετε τα βασικά σημεία, να ορίσετε ενότητες (π.χ. «Στοιχεία επικοινωνίας», «Σύνοψη», «Επαγγελματική εμπειρία», «Εκπαίδευση» και «Δεξιότητες») και να διακρίνετε τις πληροφορίες. Να είστε συνεπείς και αφήστε λίγο ελεύθερο χώρο. Μια υπερβολικά πυκνή διάταξη ή ένα υπερβολικά μεγάλο κείμενο απλώς θα αποθαρρύνει τους αναγνώστες.

Διατηρήστε το βιογραφικό σας συνοπτικό

Φροντίστε ώστε το βιογραφικό σας να είναι σύντομο και περιεκτικό. Εάν υπερβαίνει τις δύο σελίδες, σκεφτείτε εάν οι πληροφορίες που έχετε συμπεριλάβει σε αυτό είναι σχετικές με τη θέση εργασίας για την οποία υποβάλλετε αίτηση. Είναι όλες οι δεξιότητες που έχετε συμπεριλάβει στο βιογραφικό σας σχετικές με την περιγραφή της θέσης εργασίας; Εάν όχι, πιθανότατα δεν χρειάζεται να τις συμπεριλάβετε. Ένας άλλος εξαιρετικός τρόπος για να συμπεριλάβετε περισσότερες πληροφορίες στο βιογραφικό σας είναι να χρησιμοποιήσετε στήλες – με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αξιοποιήσετε ολόκληρο το εύρος της σελίδας.

Ελέγξτε τις απαιτήσεις/προτιμήσεις της εκάστοτε χώρας

Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλους. Οι πληροφορίες που αναμένεται να συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας σημείωμα διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Η σελίδα του EURES Διαβίωση και εργασία παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την εύρεση εργασίας και την υποβολή αιτήσεων για εργασία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων και συμβουλές ανά χώρα για τη σύνταξη του κατάλληλου βιογραφικού.

Προσαρμόστε τον σχεδιασμό

Ανάλογα με τη θέση εργασίας για την οποία υποβάλλετε αίτηση, οι εργοδότες θα έχουν ορισμένες προσδοκίες όσον αφορά τη μορφή του βιογραφικού σας. Για παράδειγμα, ένα βιογραφικό για μια θέση γραφίστα μπορεί να λειτουργήσει σχεδόν σαν ένα δείγμα φακέλου δεξιοτήτων και να σας δώσει την ευκαιρία να επιδείξετε τις δεξιότητές σας στον γραφικό σχεδιασμό. Ωστόσο, ένα βιογραφικό για μια θέση μπάρμαν θα βασίζεται περισσότερο στο περιεχόμενο (δηλαδή στην πραγματική εργασιακή εμπειρία). Σε αυτή την περίπτωση, τα περίπλοκα γραφικά στοιχεία ενδέχεται στην πραγματικότητα να επηρεάσουν αρνητικά την επίδραση που θα έχει το βιογραφικό σας.

Σκεφτείτε τη μορφή του αρχείου σας

Εάν υποβάλλετε αίτηση εργασίας ηλεκτρονικά, μπορεί να επιθυμείτε να συντάξετε μια δεύτερη εκδοχή του βιογραφικού σας. Και αυτό διότι το λογισμικό που χρησιμοποιούν συνήθως οι εταιρείες για τη σάρωση των βιογραφικών δεν κατανοεί τις εικόνες ή τα γραφικά σύμβολα, δεν μπορεί να επεξεργαστεί αρχεία PDF, ή δεν μπορεί να διαβάσει πληροφορίες που βρίσκονται στην κεφαλίδα ή στο υποσέλιδο ενός αρχείου Word.

Ελπίζουμε ότι αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε ένα βιογραφικό σημείωμα που θα σας βοηθήσει να κληθείτε σε συνέντευξη για τη θέση εργασίας των ονείρων σας!

Το άρθρο συντάχθηκε σε συνεργασία με το EURES, την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Διαβίωση και εργασία

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλοEURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Επιχειρήσεις /ΕπιχειρηματικότηταΧρήσιμες συμβουλέςΝεολαία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.