Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия13 Декември 2019 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Пет съвета за оформяне на Вашата автобиография

Добрата автобиография е ключ към нови възможности в професионалната сфера. Оформлението е не по-малко важно от съдържанието - първото впечатление все пак е от значение. Тази статия съдържа някои полезни съвети за оформяне на перфектната автобиография!

Five design tips for your resume
Shutterstock

Разграничение между разделите

Работодателите отделят средно по шест секунди на всяка автобиография, която получават. Това означава, че ако важната информация и съответните умения не се забелязват веднага, работодателите най-вероятно няма да продължат да четат нататък. Използвайте софтуерни инструменти за текстообработка като получер шрифт, подчертаване, текстови карета, колони и изброяване в точки, за да отделите ключовите елементи, да разграничите разделите (например „Информация за връзка“, „Резюме“, „Професионален опит“, „Образование“ и „Умения“) и за да разделите информацията на лесни за възприемане части. Бъдете последователни, като оставяте и празно пространство. Ако елементите са разположени твърде близо един до друг или има твърде много текст, това само ще отблъсне читателите.

Бъдете кратки

Автобиографията Ви трябва да е сбита и да се придържа към темата. Ако надхвърлите две страници, помислете дали всичко, което сте включили, е от значение за позицията, за която кандидатствате. Свързани ли са всички изброени умения с длъжностната характеристика? Ако отговорът е „не“, вероятно не е нужно да ги включвате. Друг чудесен начин да съберете повече информация във Вашата автобиография е да използвате колони - това Ви позволява да се възползвате от цялата ширина на страницата.

Проверете изискванията/предпочитанията в съответната държава

В този случай със сигурност няма универсално решение. Въпросът какво се очаква да включите във Вашата автобиография може да варира значително в отделните европейски държави. Поддържаната от EURES страница „Условия на живот и труд“ съдържа полезна информация относно намирането и кандидатстването за работа в различни европейски държави, включително съвети за изготвянето на подходяща автобиография в отделни държави.

Адаптирайте оформлението

Работодателите ще имат определени очаквания по отношение на оформлението на Вашата автобиография в зависимост от позицията, за която кандидатствате. Например автобиография за позиция в областта на графичния дизайн на практика може да служи като част от Вашето портфолио и да Ви даде възможност да демонстрирате своите умения по графичен дизайн. В автобиография за позиция на барман обаче следва да се разчита повече на съдържанието (т.е. на опита Ви в „реалния свят“). В този случай сложните графични елементи в действителност биха могли да повлияят отрицателно на въздействието, което може да окаже автобиографията Ви.

Обмислете формата на файла

Ако кандидатствате за работа по електронен път, може да е полезно да подготвите втора версия на Вашата автобиография. Причината за това е, че софтуерът, използван от дружествата за сканиране на автобиографиите, понякога не разпознава изображения или графики, не може да обработва документи в PDF формат или не чете информацията, поставена в горния или долния колонтитул на документ в Word.

Надяваме се, че тези съвети ще Ви помогнат да оформите автобиография, с помощта на която да стигнете до мечтаното интервю!

Статия, създадена в партньорство с европейския портал за професионална мобилност EURES.

 

Връзки по темата:

„Условия на живот и труд“

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветникна ЕURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Бизнес /ПредприемачествоПрепоръки и съветиМладост
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.