Skip to main content
Logotip Europske komisije
EURES
Novinski članak17 veljača 2020Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Finska: zemlja spektakularnih krajolika, bogate kulture i uzbudljivih prilika za zaposlenje!

Jeste li ikada pomišljali na život i rad u Finskoj? Sastali smo se sa savjetnicom EURES-a Hannele Soirilom kako bismo doznali više o ponudi te prekrasne zemlje, ali i o vrsti podrške koju pruža EURES. Doznali smo više i o nedavnom „strašno jedinstvenom” događaju posvećenom zapošljavanju koji su organizirali Hannele Soirila i njezini kolege.

Finland: A land of dramatic landscapes, rich culture and exciting employment opportunities!
© EURES Finland / Sofia Welling

Duhovi. Za Hannele i EURES u Finskoj sve je počelo tijekom planiranja najnovijeg događaja posvećenog zapošljavanju. „Nekim je poslodavcima zapošljavanje inozemnih radnika jednako zapošljavanju duhova”, našalila se ona. „Smatra se da su duhovi prisutni u Hämeu, kao i svakom starom dvorcu, a na osnovu toga mi je sinula ideja o organiziranju događaja.”

Dvorac Häme smješten je na rubu jezera u Hämeenlinni u Finskoj. Bilo je to savršeno okruženje za događaj na kojem je sudjelovalo više od 80 sudionika, a uključivao je tražitelje posla i poslodavce. Krajnji cilj događaja bio je omogućiti tim dvjema skupinama da se susretnu uživo, uspostave kontakt i, po mogućnosti, potpišu ugovore o radu.

Dobili su također priliku sudjelovati na seminaru s raspravom za okruglim stolom te na sajmu poslova sa štandovima, ali i prisustvovati tajanstvenom obratu. „Kako bi [sajam poslova] bio što atraktivniji, ondje je bila skupina zabavljača koja je posjetiteljima predstavila štand s tematskom pričom o zaposlenju nalik Istjerivačima duhova , pojašnjava Hannele.

Uspjeh samog događanja zabilježen je na videosnimci koju je EURES u Finskoj objavio u prosincu 2019. Na pitanje koju pouku gledatelji trebaju izvući iz videosnimke, Hannele odgovara: „da ćete socijalizacijom i umrežavanjem uspjeti u međunarodnom zapošljavanju”. Usto, ako ubacite i dozu zabave, privući ćete nove sudionike za iduću godinu.”

Kada ne organiziraju događanja posvećena zapošljavanju na temu duhova, tim EURES-a u Finskoj pruža raznolike vrste podrške tražiteljima posla i poslodavcima u Finskoj i izvan nje. To je važan posao za zemlju koja se suočava s manjkom kvalificiranih radnika u sektorima kao što su zdravstvo, obrada metala, logistika, uslužni sektor i turizam (osobito u Laponiji).

„Tražiteljima posla dajemo savjete u zapošljavanju i služenju portalomEURES-a, objašnjava Hannele. „Isto tako, pružamo savjete o programu Tvoj prvi posao preko EURES-a, financijsku potporu i subvencionirane tečajeve finskog jezika na radnom mjestu.”

Potpora za poslodavce odnosi se na usluge zapošljavanja, savjete i financijsku potporu za učenje jezika. „Zapošljavanje inozemnih radnika pridonosi poduzećima da i sama poprime međunarodni karakter te da se prošire na međunarodna tržišta”, kaže Hannele. „Isto tako, ti radnici svakodnevno doprinose poduzeću novim jezičnim vještinama i širim razumijevanjem drugih kultura.”

Internetska stranicaEURES-a nudi mnoštvo informacija i prilika za tražitelje posla koji se žele preseliti u Finsku, ali i finskim poslodavcima koji žele zaposliti inozemne radnike.

Više informacija potražite na brojnim drugim internetskim stranicama:

 

Korisne poveznice:

Videosnimci

Tražitelje posla

Preseliti u Finsku

Inozemne radnike

Vodič dobrodošlice

Informacije o Finskoj

TE-palvelut

Upoznajte Finsku

Finska služba za imigraciju

Mrežna stranica Uprave za sigurnost i zdravlje na radu u Finskoj

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Posao /PoduzetništvoNajbolja praksa EURES-aVanjski dioniciInterne vijesti EURES-aDani posla/događajiTrendovi zapošljavanjaMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.