Skip to main content
EURES
Novice28. julij 2022Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Se počutite izgorele? Lahko vam pomagamo.

Za uspešno poklicno pot ni treba žrtvovati dobrega duševnega počutja ali izpolnjujočega zasebnega življenja. Z dobrim usklajevanjem poklicnega in zasebnega življenja se lahko kakovost vašega dela precej izboljša. Če želite izvedeti, kako to doseči, preberite do konca.

Feeling burnt out? We can help!

Določite meje delovnega časa

Ne glede na to, ali ste v pisarni ali delate od doma, vam bo vsakdanje pravočasno končanje delovnega dneva pomagalo, da dolgoročno preprečite izgorelost. To storite tako, da sodelavce seznanite s svojim delovnim časom. Če vam še naprej nalagajo opravila, ki od vas zahtevajo nadurno delo, jim prijazno, a odločno zagotovite, da boste z veseljem pomagali med svojim delovnim časom.

Sodelavcem jasno povejte o delovni obremenitvi

Na podlagi prejšnje točke se lahko z učinkovitim obvladovanjem delovne obremenitve izognete potrebi po nadurnem delu. Najpomembnejši vidik tega je, da sodelavcem natančno predstavite svojo delovno obremenitev. Če imate težave, ker je dela preveč, se pozanimajte, ali je mogoče roke kakor koli prilagoditi. Če to ni mogoče, si prizadevajte za razporeditev nalog med sodelavci ali pa jasno obvestite stranke o tem, kaj je mogoče doseči v času, ki je na voljo.

Bivalni in delovni prostor naj bosta vedno ločena

Če delate doma, si ustvarite poseben delovni prostor (če je mogoče) in ne delajte v postelji ali na kavču. Ta delovni prostor naj bo urejen in brez navlake. S tem se bosta izboljšali vaša koncentracija in produktivnost, prav tako se bo ustvarila psihološka ločnica med delovnim mestom in domačim življenjem, kar vam bo pomagalo, da se zunaj delovnega časa odklopite. Če ste v pisarni, si redno vzemite odmor in zapustite delovno mizo, tudi za malico. To je lahko tudi dobra priložnost za bolj neformalno spoznavanje sodelavcev.

Delovne obveznosti razdelite na manjše, konkretne naloge

Dolgoročne splošne cilje razdelite na majhna, konkretna opravila, da boste imeli občutek, da je mogoče delo lažje opraviti. Tako je tudi manj verjetno, da boste delo zavlačevali ali odlagali, ker ne veste, kje bi začeli. Tako vam ne bo treba delati prek polnega delovnega časa, izboljšali pa boste tudi kakovost odmorov, saj je manj verjetno, da se boste tedaj obremenjevali z nedokončanim delom ali z delom, ki bi že moralo biti končano.

Načrtujte redna obdobja prostega časa

Izkoristite letni dopust in načrtujte, kako si boste redno privoščili nekaj oddiha. Tako boste imeli čas za počitek in okrevanje, kar bo dolgoročno izboljšalo vašo delovno učinkovitost. Da bi lahko dobro izkoristili prosti čas, sodelavcem pripravite podroben povzetek o nalogah, ki jim jih predajate, da se jim med vašo odsotnostjo ne bo treba obračati na vas z vprašanji glede dela. Izogibajte se preverjanju službenih elektronskih sporočil in obvestil, ki bi lahko povzročila stres.

Za več informacij o tem, kako kar najbolje izkoristiti delovni dan, si preberite naš članek Kako spodbuditi produktivnost na delovnem mestu.

 

Sorodne povezave:

Kako spodbuditi produktivnost na delovnem mestu

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah EURES-a

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Poslovanje/podjetništvoNamigi in nasveti
Povezani razdelki
Namigi in nasveti
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.