Skip to main content
Logoul Comisiei Europene
EURES
Știre28 iulie 2022Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

Vă simțiți epuizat? Vă putem ajuta!

O carieră de succes nu trebuie să fie în detrimentul stării de bine psihice și a unei vieți personale satisfăcătoare. Dimpotrivă, menținerea unui bun echilibru între viața profesională și cea privată vă poate îmbunătăți considerabil calitatea muncii. Pentru a afla cum puteți ajunge la un astfel de echilibru, citiți mai departe.

Feeling burnt out? We can help!

Stabiliți limite pentru orele de lucru

Indiferent dacă sunteți la birou sau lucrați de acasă, asigurați-vă că terminați munca la o oră potrivită în fiecare zi, ca să evitați epuizarea pe termen lung. Pentru a face acest lucru, comunicați-le clar colegilor programul dumneavoastră de lucru. Dacă aceștia continuă să vă solicite să efectuați sarcini pentru care trebuie să lucrați peste program, asigurați-i cu amabilitate, dar ferm, că îi veți ajuta cu plăcere în timpul programului dumneavoastră de lucru.

Comunicați în mod clar cu colegii cu privire la volumul dumneavoastră de muncă

Pe baza punctului anterior, gestionarea eficientă a volumului de muncă poate contribui la evitarea nevoii de a efectua ore suplimentare. Un aspect esențial în acest sens este să vă informați exact colegii cu privire la volumul dumneavoastră de lucru Dacă întâmpinați greutăți în a vă îndeplini sarcinile la timp, întrebați dacă termenele sunt flexibile. Dacă nu există această flexibilitate, încercați să delegați sarcini altor membri ai echipei dumneavoastră sau, eventual, să gestionați așteptările clienților cu privire la ceea ce se poate realiza în timpul disponibil.

Delimitați spațiul de locuit de spațiul de lucru

Dacă sunteți acasă, creați un spațiu de lucru dedicat (dacă este posibil) și evitați să lucrați în pat sau pe canapea. Păstrați acest spațiu de lucru curat și ordonat. Acest lucru nu numai că vă va îmbunătăți concentrarea și productivitatea, dar va crea și o delimitare psihologică între viața profesională și cea privată, ajutându-vă să vă „deconectați” în afara orelor de lucru. Dacă sunteți la serviciu, ridicați-vă de la birou pentru pauze regulate, inclusiv pentru a lua prânzul. Acest lucru poate fi o bună ocazie de a vă cunoaște colegii într-un context mai relaxat.

Împărțiți-vă volumul de muncă în sarcini mici și specifice

Împărțiți obiectivele generale, pe termen lung, în sarcini mici și specifice, pentru ca volumul de muncă să pară mai ușor de realizat și pentru a reduce riscul de a amâna sau de a întârzia munca pentru că nu sunteți sigur de unde să începeți. Veți evita astfel nevoia de a efectua ore suplimentare și vă veți ameliora calitatea timpului liber, deoarece este mai puțin probabil să îl petreceți făcându-vă griji pentru munca neterminată sau întârziată.

Planificați-vă timp liber periodic

Folosiți-vă concediul anual și planificați-vă periodic timp liber de la muncă. Astfel, veți avea timp să vă odihniți și să vă refaceți, îmbunătățindu-vă performanțele profesionale pe termen lung. Ca să fiți sigur că vă puteți bucura pe deplin de timpul liber, asigurați-vă că le-ați transmis colegilor o listă detaliată de sarcini, ca să nu fie nevoiți să vă contacteze cu întrebări legate de muncă, și evitați să verificați e-mailurile și notificările legate de serviciu care ar putea crea stres.

Pentru a afla mai multe informații despre cum să profitați la maximum de ziua de lucru, consultați articolul nostru: Cum puteți îmbunătăți productivitatea la locul de muncă.

 

Linkuri conexe:

Cum puteți îmbunătăți productivitatea la locul de muncă

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condițiile de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Afaceri / AntreprenoriatSugestii și sfaturi
Secțiuni aferente
Sugestii și sfaturi
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.