Skip to main content
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия28 Юли 2022 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Чувствате ли се професионално изчерпани? Можем да помогнем!

Успешното професионално развитие не трябва да е за сметка на психичното благосъстояние и пълноценния личен живот. Всъщност поддържането на добро равновесие между професионалния и личния живот може значително да подобри качеството на работа. Прочетете по-нататък, за да научите как можете да постигнете това.

Feeling burnt out? We can help!

Определете предел за работното си време

Независимо дали сте в офиса, или работите от дома, гарантираното приключване на работа в подходящо време всеки ден ще спомогне да избегнете професионално изчерпване в дългосрочен план. За целта съобщете ясно на колегите си работното си време. Ако те продължат да ви поставят задачи, заради които се налага да работите извънредно, учтиво, но решително, ги уверете, че ще се радвате да помогнете в рамките на работното си време.

Общувайте по ясен начин с колегите си по въпроса за работното ви натоварване

Като продължение на постигнатото в предходната точка, ефективното управление на работното натоварване може да спомогне да се избегне необходимостта да работите извънредно. Ключов аспект в това отношение е създаването на точна представа у колегите ви за работното ви натоварване. Ако трудно намирате време за някои задачи, попитайте дали има възможност за гъвкавост по отношение на крайните срокове. Ако няма, стремете се да делегирате задачи на други членове на екипа си или евентуално да направлявате очакванията на клиентите относно това, което може да бъде постигнато за времето, с което разполагате.

Разделяне на жилищното от работното пространство

Ако работите от дома, създайте си определено работно пространство (когато е възможно) и избягвайте да работите от леглото или дивана. Поддържайте това работно пространство спретнато и подредено. Това не само ще подобри концентрацията и продуктивността ви, но и ще създаде психологическа граница между професионалния и личния живот, което ще ви помогне да „изключвате“ в часовете извън работното време. Ако сте в офиса, правете редовни почивки далече от бюрото си, включително за обяд. Това може да бъде и добра възможност да опознаете колегите си в по-непринудена обстановка.

Разпределяне на работното натоварване на малки и конкретни задачи

Разделете дългосрочните общи цели на малки и конкретни задачи, за да имате усещането, че работното ви натоварване е по-постижимо и да намалите вероятността да протакате или отлагате работата си, заради това че не сте сигурни откъде да започнете. Това ще спомогне да избегнете необходимостта да работите извънредно, както и ще подобри качеството на периодите на почивка, тъй като е по-малко вероятно да ги прекарате в тревоги за несвършена или просрочена работа.

Планирайте редовни отпуски

Използвайте годишния си отпуск и планирайте редовни периоди на почивка от работа. Това ще ви осигури време за отдих и възстановяване и в дългосрочен план ще подобри работата ви. За да е сигурно, че ще можете да се отдадете напълно на времето си в отпуск, дайте на колегите си подробни указания, когато им предавате работата си, така че да не се налага да ви търсят по свързани с нея въпроси, и избягвайте да проверявате свързаните с работата електронни съобщения и уведомления, които биха могли да станат причина за стрес.

За повече информация относно извличането на максимална полза от работния ден вижте нашата статия Как да повишите продуктивността си в работата.

 

Връзки по темата:

Как да повишите продуктивността си в работата

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Бизнес /ПредприемачествоПрепоръки и съвети
Свързан раздел(и)
Препоръки и съвети
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.