Skip to main content
EURES
Novinski članak26. srpnja 2018.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Europa nudi priliku za zapošljavanje u turističkom sektoru tijekom cijele godine

Tražite li posao? Želite li putovati i otkrivati nova mjesta? Onda je turistički sektor / sektor ugostiteljstva idealan za vas!Ali koja su najbolja mjesta za rad i može li se pronaći posao tijekom cijele godine?

Europe offers tourism job opportunities all year round
Shutterstock

Turističke mogućnosti brojne su u cijeloj Europskoj uniji, a uključuju obalna i planinska odredišta, kao i popularne gradove. Taj sektor izravno i neizravno osigurava 25 milijuna radnih mjesta u Europi. Prema podatcima Europske komisije i Međunarodne organizacije rada   u tom sektoru radi najveći broj mladih ljudi, migranata, radnika s nepunim radnim vremenom i žena. Uz to što traži širok spektar različitih vještina, turizam radnicima nudi brz ulazak i/ili ponovni ulazak na tržište rada.

Prema najnovijim podatcima Svjetske turističke organizacije (UNWTO), agencije Ujedinjenih naroda odgovorne za promicanje odgovornog, održivog i univerzalno dostupnog turizma, Europa (svih 28 država članica EU-a i odredišta izvan EU-a) je do kraja kolovoza 2017. zabilježila porast od 8 % u međunarodnim turističkim dolascima u odnosu na proteklu godinu. Prema izvješću European Union Short-Term Tourism Trends o kratkoročnim trendovima u turizmu u Europskoj uniji, kada je riječ o turističkim destinacijama u EU-u, najveći rast bilježi južna Europa, gdje je broj međunarodnih turističkih dolazaka porastao za 12 %, i to u istom vremenskom razdoblju.

Prema tom izvješću, Cipar, Hrvatska, Malta i Slovenija bilježe dvoznamenkast porast broja međunarodnih turističkih dolazaka (do kraja kolovoza, u odnosu na prošlu godinu). Grčka, Italija, Portugal i Španjolska isto tako bilježe snažan porast. Te su države bile u središtu pozornosti u veljači 2017. na Europskom danu poslova. Sajam poslova Seize the Summer with EURES 2017 povezao je tražitelje posla iz svih država članica i zemalja EGP-a s poslodavcima u južnoj Europi koji traže motivirane radnike s različitim jezičnim vještinama te koji dolaze iz različitih sredina. Sajam poslova održao se putem interneta te je bio usmjeren isključivo na poslodavce iz turističkog, hotelskog i ugostiteljskog sektora koji imaju sjedišta na Cipru, u Grčkoj, Hrvatskoj, Italiji, Malti, Portugalu, Sloveniji i Španjolskoj. Pogledajte Dan poslova na mreži šalje francusku turističku vodičicu na portugalske otoke za više informacija o tome kako je sajam poslova pomogao jednoj portugalskoj turističkoj agenciji, TuriAzores, i jednoj tražiteljici posla iz Francuske, Lauri Combrié.

Brojne dobre mogućnosti za zapošljavanje u turizmu tijekom cijele godine

Nekoliko zemalja južne Europe, uključujući Grčku i Španjolsku, sve se više usmjeravaju na nova područja kako bi preoblikovale tradicionalnu turističku ponudu koja se sastoji od „sunca i mora” u raznolike tematske proizvode.

Ta ponuda uključuje:

  • turizam „city break”, tj. kratak odmor u velikom gradu;
  • kulturni turizam;
  • medicinski turizam;
  • wellness;
  • romantična putovanja;
  • avanturistički ili luksuzni turizam;
  • turizam povezan s konferencijama, sastancima i skupovima.

Zahvaljujući takvim inicijativama, mogućnosti za zapošljavanje u turističkom sektoru vrlo su dobre, posebno za one koji traže posao za cijelu godinu.

Tražitelji posla mogu isto tako pronaći prilike za zapošljavanje tijekom zime na lokacijama kao što je finska regija Laponija. Ta je regija bila u središtu pozornosti na EURES-ovom sajmu poslova održanom putem interneta u rujnu 2017. Druga opcija može biti Island, koji je zabilježio značajan broj međunarodnih turističkih dolazaka u prvih osam mjeseci 2017. (u odnosu na prethodnu godinu), u skladu s tromjesečnim izvješćem o rezultatima koje je za međunarodnu organizaciju European Travel Commission (ETC) (Europska putnička komisija) izradilo savjetodavno poduzeće Tourism Economics (podružnica poduzeća Oxford Economics Company). Izvješće European Tourism in 2017: Trends & Prospects (Q3/2017) (Europski turizam u 2017.: trendovi i mogućnosti) pokazalo je kako je interes za Island najviše porastao među američkim posjetiteljima, a ta je destinacija popularna i kod talijanskih turista.

Strani posjetitelji znače više mogućnosti za Europljane s jezičnim vještinama

Poznavanje stranih jezika – uz znanje engleskog – moglo bi vam biti korisno u traženju posla u turističkom/uslužnom sektoru. Europa je sve popularnija među posjetiteljima iz Kine i Indije. Prema izvješću ETC-a nedavno je ponovno porastao i broj posjetitelja iz Rusije. To isto izvješće pokazalo je kako kineski emitivni turizam i dalje znatno pridonosi broju stranih posjetitelja na svim europskim destinacijama. Prema tom izvješću, „Turističkoj potražnji s ovog tržišta [Kina] pridonijeli su poticajni gospodarski uvjeti i nezapamćen rast srednje klase u Kini”. Primijećeno je kako je Srbija postala najpopularnija destinacija u porastu za turiste iz Kine kad je riječ o dolascima i noćenjima.

U Indiji je također velika potražnja za europskim putovanjima, s procijenjenim povećanjem turističkih dolazaka iz te zemlje od 14 %. Za turiste iz Indije najpopularnija destinacija u pogledu dolazaka bila je Hrvatska (na temelju podataka prikupljenih do rujna 2017.). „Tijekom vremena ta će zemlja [Indija] postati sve važnije emitivno tržište za europske destinacije”, stoji u izvješću.

Prepoznavši sve veći značaj Kine za europski turistički sektor, Komisija je organizirala inicijativu 2018. – Godina turizma između EU-a i Kine (ECTY) zajedno s Kineskom nacionalnom turističkom upravom (CNTY).

Kako biste pronašli posao u turizmu / uslužnim djelatnostima, EURES vam može pomoći na sljedeće načine:

 

Korisne poveznice:

Europska komisija

Međunarodna organizacija rada (ILO)

European Union Short-Term Tourism Trends

Seize the Summer with EURES 2017

Dan poslova na mreži vodi francusku turističku vodičicu na portugalske otoke

Finska regijaLaponija

Sajam poslova na mreži

Izvješće European Tourism in 2017: Trends & Prospects (Q3/2017)

Rastući značaj Kine

ECTY

Pripravništvo, stažiranje, naukovanje – koji je pravi odabir za vas?

Mapa vještina

 

Pročitajte više:

Pronađite osobljeEURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Posao /PoduzetništvoVanjski dioniciSavjetiVijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiTrendovi zapošljavanjaMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.