Skip to main content
EURES
Novice13. september 2021Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Priložnosti, ki jih ponuja portal EURES: kaj morate vedeti

Da bi lahko v celoti izkoristili priložnosti, ki jih ponuja portal EURES, smo za vas pripravili kratek vodnik. V nadaljevanju si lahko preberete več informacij o tem, kako vam lahko ta platforma pomaga.

EURES opportunities: What you need to know
EURES

Iskanje sanjske službe

Na portalu EURES je shranjenih več tisoč življenjepisov, ki jih lahko delodajalci po vsej Evropi kadar koli zlahka najdejo. Na njem so objavljena tudi najrazličnejša prosta delovna mesta v vseh gospodarskih dejavnostih – vse, kar morate storiti, je, da poiščete želeno vrsto zaposlitve. Ko najdete ustrezno prosto delovno mesto, na portalu EURES sledite preprostim korakom, da delodajalcu izkažete svoj interes za zaposlitev in pošljete prijavo. Če imate medtem kakršna koli vprašanja o delovnem mestu ali državi zaposlitve, se lahko obrnete na lokalnega Euresovega svetovalca, ki vam bo z veseljem odgovoril na vsa vprašanja in vam pomagal pri iskanju službe.

Selitev v nov kraj

Novo delovno mesto vas lahko odpelje v nov kraj. Selitev v drugo regijo ali državo se sicer zdi zahtevna in stresna naloga, vendar vam lahko mreža EURES pri tem pomaga, da se vam ne bo treba s tem spopadati sami. Lokalni Euresovi svetovalci vas bodo usmerjali skozi vsak korak selitve. Ker imajo izkušnje z vsemi vidiki selitve, vam lahko pomagajo tako pri iskanju nastanitve kot odprtju novega bančnega računa.

Mrežno povezovanje

EURES ima v okviru svoje naloge iskanja ustreznega delovnega mesta za posameznega iskalca zaposlitve pomembno vlogo pri organizaciji evropskih (spletnih) dni zaposlovanja, na katerih delodajalce iz vse Evrope povezuje z iskalci zaposlitve. V tem okviru so organizirane predstavitve sodelujočih delodajalcev, ki iščejo delavce, in postavljene informacijske stojnice o delu v tujini. To je odlična priložnost, da različna podjetja povprašate o njihovih delovnih razmerah, trgu dela, postopkih zaposlovanja in celo razpisanih delovnih mestih. Osebno srečanje z delodajalci ni le priložnost, da najdete zaposlitev, temveč tudi za mreženje in seznanjanje z delovanjem posameznih organizacij.

Dostop do dodatne podpore

Iskanje zaposlitve in selitev nista vedno lahki nalogi, zato vam portal EURES ponuja veliko več kot zgolj seznam prostih delovnih mest. Na voljo je skoraj tisoč Euresovih svetovalcev, ki vas lahko usmerjajo skozi celotno poklicno pot in odgovorijo na vsa vaša vprašanja. Vsaka regija ima lokalne svetovalce, ki so specializirani za zagotavljanje informacij, svetovanje in iskanje zaposlitve za iskalce zaposlitve in delodajalce. V nekaterih primerih vam EURES pomaga pri pridobivanju finančne podpore, na primer v obliki nepovratnih sredstev in potovalnih vavčerjev, da bi zagotovili čim bolj nemoteno menjavo zaposlitve, pa tudi pri iskanju priložnosti za učenje in razvoj, da bi osvojili nova znanja in spretnosti ter jih predstavili zainteresiranim delodajalcem. S pomočjo ukrepov in pobud, kot sta Euresova shema zaposlitvene mobilnosti in Europass, vam zagotavlja tudi orodja, ki jih potrebujete na svoji poklicni poti.

Pridobivanje novih nasvetov in namigov

Spletišče portala EURES vsebuje stran s praktičnimi informacijami ter namigi in nasveti, ki so vam lahko v pomoč pri iskanju zaposlitvenih možnosti ter čezmejnem gibanju in življenju v Evropi. Med drugim je predstavljeno, kako in kje poiskati informacije o trgu dela, pravnih vidikih mobilnosti, prijavi na prosto delovno mesto in ključnih vprašanjih, o katerih je treba razmisliti pri selitvi v drugo državo.

Več informacij o Euresovih storitvah boste našli v različnih razdelkih tega spletišča. Kontaktne podatke članov in partnerjev mreže EURES lahko najdete na strani „EURES v vaši državi„ ali pa se po telefonu, pošti ali spletnem klepetu obrnite na Euresovega svetovalca. Za pomoč pri uporabi portala ali vsa druga vprašanja se lahko obrnete tudi na službo za pomoč uporabnikom EURES.

Najdete lahko še veliko več drugih informacij, zato že danesustvarite brezplačen Euresov račun!                                                                                                                                            V partnerstvu z evropskim portalom za zaposlitveno mobilnost EURES.

 

Sorodne povezave:

Evropski (spletni) dnevi zaposlovanja

Euresova shema zaposlitvene mobilnosti

Europass

Namigi in nasveti

EURES v vaši državi

Obrnite se na Euresovega svetovalca

Euresova služba za pomoč uporabnikom

Registrirajte se brezplačno
 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Poslovanje/podjetništvoZbirka orodij EU za mobilnostNajboljša praksa EURESEURES usposabljanjeMladina
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.