Skip to main content
EURES
Novinski članak3. veljače 2023.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

EURES je slovačkoj tražiteljici posla pomogao naći posao u struci u Finskoj

Alexandra Mikulasova zaposlila se u finskoj agenciji za zapošljavanje Econia. Uspješna suradnja između EURES-a u Finskoj i Econije traje od 2014.

Janne Vainikkala and Alexndra Mikulaslova
Janne Vainikkala and Alexndra Mikulaslova

Alexandra je dvije i pol godine radila u slovačkom sektoru uvoza/izvoza nakon čega je bila spremna za promjenu. Počela je razmišljati o svojim prijateljima i poznanicima koji su se preselili u inozemstvo te ju je ta ideja počela zanimati. „Znala sam da želim pokušati živjeti u inozemstvu i putovati jer me to privlačilo. Finsku sam odabrala na temelju iskustva svojih prijatelja koji su već tamo boravili”, kaže.

Zahvaljujući EURES-u Alexandra i njezin partner pronašli su posao u prehrambenoj industriji u Finskoj, za koji nije bila potrebna posebna stručna sprema niti znanje finskog. S vremenom je napustila taj posao kako bi studirala finski.

„Tijekom studija jezika htjela sam stažirati pa sam se obratila svojem prijašnjem finskom poslodavcu. Željela sam raditi u području ljudskih resursa i na obračunu plaća jer sam u Slovačkoj studirala financije, bankarstvo i ulaganje usmjerene na financijsko upravljanje”, izjavila je. „Nakon što sam stupila u kontakt s poduzećem, saznala sam da su se spojili s finskom tvrtkom Econia, koja je također članica EURES-a. Econia pruža usluge zapošljavanja kandidatima iz cijelog svijeta.”

Finski savjetnik EURES-a Tomi Puranen od 2014. blisko surađuje s Janne Vainikkila iz Econije kako bi pomogao tražiteljima posla organiziranjem sajmova poslova, putovanja radi zapošljavanja, seminara, radionica, emitiranja TE-live i informativnih videozapisa. Zajedno su sudjelovali i na manifestaciji EURESinAction 2022. u Rimu.

„Alexandra je dobar primjer kako se ljudi integriraju u novu zemlju i pronalaze svoje mjesto u novoj kulturi i radnoj praksi”, kaže Janne.

„Kad je naučila finski, Alexandra se vratila na posao u Econiju kako bi pridonijela vlastitim stručnim znanjem u izračunu plaća. To je dokaz da možete naći posao u struci nakon što savladate lokalni jezik”, napominje Tomi.

Alexandra već pet mjeseci radi za Econiju i govori o svojem iskustvu selidbe u inozemstvo.

„Zahvalna sam na mogućnosti da mogu pomoći i podržati radnike i podnositelje zahtjeva u situacijama koje sam i sama prošla”, kaže. „Ovakva promjena uvijek je izazovna i mnogo sam naučila o sebi. Upoznala sam nove ljude i stekla nove prijatelje, upoznala sam različite kulture i stekla nove poglede na svijet.”

Alexandra hvali EURES-ove usluge uz pomoć kojih se preselila u inozemstvo. Preseljenje u inozemstvo nije jednostavno, stoga su ljudima potrebna jamstva kako bi mogli donijeti tu odluku. Povjerenje je izuzetno važno. Usluge EURES-a podržavaju nadležna tijela i službenici, što je velika pomoć.Svakako bih preporučila EURES tražiteljima posla iz Slovačke jer je to siguran način zapošljavanja u drugoj zemlji.”

Želite li raditi u inozemstvu? Na portalu EURES-a pregledajte slobodna radna mjesta ili se obratite savjetniku EURES-a za podršku.

 

Korisne poveznice:

Econia

EURES:Pronađite posao u Europi

Obratite se savjetniku EURES-a

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Uspješne priče
Povezani odjeljak(i)
EURES-ove usluge
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.