Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel16 mei 2019Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Bekendmaking van de winnaars van de #EUmovers-wedstrijd op sociale media

Directoraat-generaal Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie heeft de vijf winnende posts bekendgemaakt van de #EUmovers-campagne op sociale media.

#EUmovers social media contest winners announced
EURES

2018 markeerde de 60e verjaardag van de EU-regels voor de coördinatie van socialezekerheidsstelsels en de 50e verjaardag van de basisverordeningen inzake vrij verkeer van werknemers. Om deze twee mijlpalen te vieren heeft de Europese Commissie burgers die van deze rechten gebruik hebben gemaakt, opgeroepen hun verhaal te delen op sociale media via de #EUmovers-campagne.

Dit zijn de vijf winnaars en hun posts:

Juho-Pekka Palomaa (Finland)

Een jaar geleden rond deze tijd stond ik voor een verandering in mijn leven en ik wist niet goed wat ik kon verwachten. Ik was sinds mijn afstuderen zes maanden zonder werk toen ik plotseling een telefoontje uit Estland kreeg. Ik had mijn cv op het EURES-platform gezet en een maand later kreeg ik een e-mail waarin stond dat iemand mijn profiel had bekeken en een bericht had gestuurd. Het ging om een baan in het buurland Estland. Na het sollicitatiegesprek besloot ik de gok te wagen. Ik wist niet veel over het land noch over de stad. De taal lijkt op het Fins maar klinkt grappiger. Ik kreeg veel informatie over verhuizen naar Estland. Het zag er veelbelovend uit. Ook al zijn de lonen veel lager, het land heeft een enorme digitale sprong gemaakt zodat Estse burgers het beste uit het leven kunnen halen. Tijdens mijn verblijf ben ik via bordspelevenementen met de lokale bevolking in contact gekomen, heb ik een gratis taalcursus gedaan en andere expats leren kennen, gratis de huisarts bezocht, documenten digitaal ondertekend en van gratis openbaar vervoer gebruik gemaakt. Dit alles in een rijke en oude cultuur waar mensen Engels, Ests, Fins en Russisch spreken. Ik woon niet meer in de stad maar deze historische stad met zijn nieuwe hightech-systemen en -gemakken is me blijven verbazen. Als kers op de taart mocht ik samen met Esten de viering van 100 jaar onafhankelijkheid meemaken. Ik voorzie een mooie toekomst voor deze kleine natie!

Carola Bosio (Italië)

Hoi! Ja, ik denk dat ik verslaafd ben aan verhuizen binnen de EU sinds mijn 20e. Toen ik 20 was, woonde ik in Lille vanwege een universitair uitwisselingsprogramma voor een dubbele graad. Dat heeft mijn geest onomkeerbaar verruimd! Op mijn 23e woonde ik in Milaan en begon ik mijn loopbaan! Op mijn 27e verbleef ik een maand in Madrid voor mijn plezier! Nu kan ik liegen als ik zeg dat ik Spaans spreek... Op mijn 28e woonde ik in Parijs in verband met een geliefde en een baan! Die geliefde is er niet meer maar ik heb er twee vrienden voor het leven gevonden! Ok, ok.... ik ben nu 38, heb een man en een tweejarige tweeling... is het dan nu tijd om te stoppen? NEE! We zijn pas verhuisd naar Ierland met onze twee kleine malle kinderen voor een Europees familie-avontuur! Ik werk nu voor een Ierse universiteit en heb de hele familie meegenomen. IK HOU VAN EUROPA.

Sheila Margaret Ward (VK)

Na Spaans en Portugees te hebben gestudeerd aan de universiteit van Leeds in de jaren zestig, ben ik mijn loopbaan begonnen als docent Engels voor buitenlanders. Toen het VK lid werd van de EU, was ik daar blij mee omdat ik altijd in Europa geloofd heb. Na het lesgeven in het VK, Spanje en andere landen belandde ik in 1980 in Portugal om voor de British Council te gaan werken. Toen Portugal lid werd van de EU, werd reizen zonder de douanebeperkingen zoveel gemakkelijker. Als lerares Engels heb ik veel studenten geleerd hoe ze zich konden voorbereiden op het Erasmus-programma en was ik onder de indruk van de mogelijkheden die dat programma biedt. Voordat ik in 2010 met pensioen ging, ben ik naar de Portugese pensioendienst gegaan. Daar heb ik op een formulier moeten aangeven in welke EU-landen ik gewerkt had. Dat was alles. Eenmaal gepensioneerd kreeg ik automatisch mijn pensioen uit Portugal, het VK en Spanje. Héél efficiënt! Ik heb intussen drie tweetalige kinderboeken gepubliceerd in Portugal en ik besteed mijn tijd aan het promoten van tweetaligheid. Wij Europeanen hebben zoveel gemeen en andere talen leren zou een prioriteit moeten zijn in alle schoolsystemen.

Filipa Rodrigues (Portugal)

Ik ben een kind van Europa. Ik geloof in een Europa zonder grenzen waar culturele verschillen een brug slaan tussen de mensen... deze verschillen verrijken ons en helpen ons de wereld beter te begrijpen. Mijn eerste reis in Europa was naar Spanje, het buurland van Portugal. Ik was nog een kind en reisde met mijn ouders. De eerste reis met vrienden was naar het VK, waar ik naar een middelbare school ging. Ik heb cursussen gedaan in het VK en Griekenland. Ik heb mijn Erasmus+-stage in het VK gedaan. Ik heb gereisd in Italië, Schotland, Zwitserland, Spanje (alweer)... en ik ben van plan nog veel meer te reizen. Dit jaar heb ik besloten naar Ierland te verhuizen. Ik heb gezocht naar een baan op het EURES-portaal en toen ik die gevonden had, heb ik EURES-ondersteuning gekregen voor het hele proces van de verhuizing naar Ierland. Ik hou van dit land....de geschiedenis, de cultuur, de mensen, de natuur... Ik heb het geluk gehad in een verenigd Europa op te groeien, een Europa dat me, als ik het nodig heb, steeds weer iets te bieden heeft. Een Europa waar ik rechten heb...waar ik me veilig voel. Ik ben er trots op een kind van Europa te zijn!

Chloé Jorigny-Casteuble (Frankrijk)

Beste video-presentatie

Ik ben Chloé, ik ben 24 en woon sinds een jaar in België. Ik werk momenteel voor de FOD Sociale Zekerheid en ik werk aan de Brexit :) Ik hou van reizen en ik heb verschillende stages gedaan in de EU. Ik heb veel gereisd terwijl ik studeerde en nu ik werk.

 

Verwante links:

Beste video-presentatie

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop'pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Extern EURES-nieuwsNieuws/rapporten/statistiekenSociale mediaSuccesverhalenJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.