Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο16 Μάιος 2019Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού μέσων κοινωνικής δικτύωσης #EUmovers

Η Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης επιβράβευσε τις πέντε κορυφαίες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο πλαίσιο της εκστρατείας #EUmovers.

#EUmovers social media contest winners announced
EURES

Το 2018 σηματοδότησε την 60ή επέτειο από τη θέσπιση των κανόνων της ΕΕ για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και την 50ή επέτειο από τη θέσπιση των ιδρυτικών κανονισμών για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων. Για τον εορτασμό αυτών των δύο οροσήμων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθάρρυνε τους πολίτες που έχουν επωφεληθεί από αυτά τα δικαιώματα να μοιραστούν τις εμπειρίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω της εκστρατείας #EUmovers.

Οι πέντε νικητές και οι αναρτήσεις τους είναι:

Juho-Pekka Palomaa (Φινλανδία)

Την ίδια εποχή, πριν από ένα χρόνο, βρισκόμουν μπροστά σε μια αλλαγή στη ζωή μου από την οποία δεν ήξερα ακριβώς τι να περιμένω. Είχα παραμείνει άνεργος για έξι μήνες μετά την αποφοίτησή μου, όταν έλαβα ξαφνικά μια προσφορά για θέση εργασίας στην Εσθονία. Είχα δημοσιεύσει το βιογραφικό μου στην πλατφόρμα EURES και ένα περίπου μήνα αργότερα έλαβα ηλεκτρονική ειδοποίηση στην οποία αναφερόταν ότι κάποιος είχε δει το προφίλ μου και είχε στείλει μήνυμα. Επρόκειτο για θέση εργασίας στη γειτονική χώρα, την Εσθονία. Μετά τη συνέντευξη, αποφάσισα να πάω. Δεν γνώριζα πολλά για τη χώρα ούτε και για την πόλη εκτός του ότι η γλώσσα ακούγεται σαν τα φιλανδικά, αλλά με διαφορετική προφορά. Έλαβα πολλές πληροφορίες σχετικά με τη μετακόμιση στην Εσθονία και το μέλλον φάνταζε αισιόδοξο. Παρότι οι μισθοί είναι κατά πολύ χαμηλότεροι, φαίνεται ότι η χώρα έχει κάνει ένα ψηφιακό άλμα προόδου για να βελτιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζωή των πολιτών. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου εκεί, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τους κατοίκους της περιοχής σε εκδηλώσεις επιτραπέζιων παιχνιδιών, να παρακολουθήσω δωρεάν μαθήματα εσθονικής γλώσσας και να γνωρίσω και άλλα άτομα που είχαν φύγει από την πατρίδα τους, να επισκεφθώ δωρεάν οικογενειακό γιατρό, να υπογράφω ηλεκτρονικά διάφορα έγγραφα, να χρησιμοποιώ δωρεάν τα δημόσια μέσα μεταφοράς, και να ζω σε έναν πλούσιο πολιτισμό με μεγάλη ιστορία, όπου οι άνθρωποι μιλούν αγγλικά, εσθονικά, φινλανδικά και ρωσικά. Δεν μένω πια στην πόλη, η οποία όμως με εξέπληξε, διότι, παρότι είναι παλιά με μεγάλη ιστορία, διαθέτει νέα συστήματα υψηλής τεχνολογίας και πολλές ευκολίες. Το αποκορύφωμα όλων αυτών αποτέλεσε η φετινή συμμετοχή μου στον εορτασμό της 100ης επετείου από την ανεξαρτησία της Εσθονίας. Πιστεύω ότι το μέλλον αυτού του μικρού έθνους θα είναι λαμπρό!

Carola Bosio (Ιταλία)

Γεια σας! Ε, λοιπόν ναι! Νομίζω ότι είμαι εθισμένη σε διαρκείς και αδιάλειπτες μετακινήσεις μέσα στην ΕΕ από την ηλικία των 20 ετών. Στα 20 μου, παρακολούθησα ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα ανταλλαγής διπλού πτυχίου στη Λίλλη της Γαλλίας, το οποίο μου άνοιξε τους ορίζοντες για πάντα! Στα 23, ξεκίνησα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία στο Μιλάνο! Στα 27, έμεινα ένα μήνα στη Μαδρίτη μόνο για να διασκεδάσω! Τώρα μπορώ να λέω ψέματα ότι μιλάω ισπανικά. Στα 28, έζησα στο Παρίσι, στη Γαλλία, όπου εργάστηκα και ερωτεύτηκα! Αργότερα ο "έρωτας" τελείωσε αλλά κέρδισα δύο φίλους "παντοτινούς"! Εντάξει...τώρα είμαι 38 ετών με σύζυγο και δίδυμα ηλικίας δύο ετών. Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσω επιτέλους τις μετακινήσεις; Όχι, καθόλου! Μετακομίσαμε στην Ιρλανδία με τα δύο μικρά, απείθαρχα παιδιά μας για να ζήσουμε οικογενειακά μια ευρωπαϊκή περιπέτεια! Εργάζομαι στο ιρλανδικό πανεπιστήμιο και έφερα όλη την οικογένεια μαζί μου. ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

Sheila Margaret Ward (Ηνωμένο Βασίλειο)

Έχοντας σπουδάσει ισπανικά και πορτογαλικά στο Πανεπιστήμιο του Leeds τη δεκαετία του ’60, ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου ως καθηγήτρια της αγγλικής ως ξένης γλώσσας. Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο προσχώρησε στην ΕΕ, χάρηκα πολύ διότι ανέκαθεν πίστευα στην ευρωπαϊκή ιδέα. Αφού δίδαξα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία και σε άλλες χώρες, επισκέφθηκα την Πορτογαλία το 1980 για να εργαστώ στο Βρετανικό Συμβούλιο. Η ένταξη της Πορτογαλίας στην ΕΕ διευκόλυνε σημαντικά τις μετακινήσεις μου, χωρίς τους τελωνειακούς περιορισμούς. Ως καθηγήτρια αγγλικών, έχω διδάξει πολλούς σπουδαστές που προετοιμάζονται για το πρόγραμμα Erasmus και έχω εντυπωσιαστεί από τις ευκαιρίες που προσφέρει. Προτού συνταξιοδοτηθώ το 2010, πήγα στον πορτογαλικό συνταξιοδοτικό φορέα και συμπλήρωσα ένα έντυπο στο οποίο έπρεπε να δηλώσω όλες τις χώρες της ΕΕ στις οποίες είχα εργαστεί. Αυτό ήταν όλο. Όταν συνταξιοδοτήθηκα, άρχισα να λαμβάνω αυτομάτως τη σύνταξή μου από την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία. Όλα λειτούργησαν αποτελεσματικά. Έχω δημοσιεύσει τρία δίγλωσσα παιδικά βιβλία στην Πορτογαλία και αφιερώνω τώρα τον χρόνο μου στην ενθάρρυνση της διγλωσσίας. Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε τόσα πολλά κοινά και η εκμάθηση ξένων γλωσσών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων των σχολικών συστημάτων.

Filipa Rodrigues (Πορτογαλία)

Είμαι Ευρωπαία. Πιστεύω σε μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, όπου κάθε πολιτισμική διαφορά λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των ανθρώπων... και οι διαφορές αυτές μάς εμπλουτίζουν και μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο. Το πρώτο μου ταξίδι στην Ευρώπη ήταν στην Ισπανία, στη γειτονική μου χώρα. Πήγα ως παιδί με την οικογένειά μου. Το πρώτο ταξίδι με φίλους ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήμουν τότε μαθήτρια στο λύκειο. Συμμετείχα σε προγράμματα κατάρτισης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα. Έλαβα μέρος στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης Erasmus + στο ΗΒ. Έχω ταξιδέψει στην Ιταλία, τη Σκωτία, την Ελβετία, την Ισπανία (και πάλι)... και σχεδιάζω να ταξιδέψω σε πολλά άλλα μέρη. Φέτος, αποφάσισα να μετακομίσω στην Ιρλανδία. Αναζήτησα θέση εργασίας μέσω της πύλης EURES και, αφού βρήκα τι ήθελα, το γραφείο EURES μου παρείχε υποστήριξη καθόλη τη διαδικασία μετεγκατάστασής μου στην Ιρλανδία. Αγαπώ αυτή τη χώρα... την ιστορία, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους, τη φύση... Είμαι τυχερή που μεγάλωσα σε μια ενωμένη Ευρώπη, μια Ευρώπη που μου προσφέρει ευκαιρίες κάθε φορά που τις αναζητώ. Μια Ευρώπη στην οποία έχω δικαιώματα ... όπου αισθάνομαι ασφαλής. Είμαι υπερήφανη που είμαι Ευρωπαία πολίτης!

Chloé Jorigny-Casteuble (Γαλλία)

Καλύτερο βίντεο

Με λένε Chloé, είμαι 24 ετών και ζω εδώ και ένα χρόνο στο Βέλγιο. Εργάζομαι αυτή τη στιγμή για την ομοσπονδιακή δημόσια υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης και ασχολούμαι με το Brexit :) Μου αρέσει να ταξιδεύω και είχα πολλές φορές την ευκαιρία να εργαστώ ως ασκούμενη σε διάφορα μέρη στην ΕΕ. Ταξίδεψα πολύ κατά τη διάρκεια των σπουδών μου και όταν εργαζόμουν.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Καλύτερο βίντεο

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλοEURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Εξωτερικές ειδήσεις EURESΕιδήσεις / αναφορές / στατιστικά στοιχείαΜέσα κοινωνικής δικτύωσηςΙστορίες επιτυχίαςΝεολαία
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.