Skip to main content
Logotip Europske komisije
EURES
Novinski članak31 ožujak 2021Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

EU pokreće novi program za potporu europskim MSP-ovima

EU je 10. ožujka pokrenuo MobiliseSME – novi program za MSP-ove U okviru programa održao se mrežni seminar kako bi se na početku programa pojasnilo koje pogodnosti poduzeća mogu ostvariti ako u njemu sudjeluju. U nastavku teksta doznajte više o programu i kako ostvariti pogodnosti.

EU launches new programme to support European SMEs
EURES

Tijekom proteklih nekoliko godina EU je razvio više programa i inicijativa za potporu unutarnjem kretanju radnika i suradnji među poduzećima, posebno MSP-ovima. Dosad nije postojao poseban program za potporu zaposlenicima koji putuju u inozemstvo u druga poduzeća i razmjenjuju vještine. Zbog toga je nastao program MobiliseSME.

Što je program MobiliseSME?

Program MobiliseSME prvi je program mobilnosti posebno osmišljen za zaposlenike MSP-ova, koji se financira sredstvima EURES u okviru Programa Europske unije za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI) i Europske komisije. Temelji se na uspješnom pilot-programu koji se provodio od 2015. do 2017. i kojim su se podupirala upućivanja radnika i suradnja među europskim MSP-ovima.

„Glavna je svrha programa MobiliseSME potaknuti internacionalizaciju MSP-ova u EU-u, povećati njihovu konkurentnost i uspostaviti zajedničku metodologiju na razini EU-a za program mobilnosti za zaposlenike MSP-ova”, objašnjava Jose Enrique Val, voditelj projekta u organizaciji Fundacion Equipo Humano. „Program je usmjeren na iskorištavanje punog potencijala jedinstvenog tržišta EU-a i jedne od njegovih najvrjednijih prednosti, MSP-ova, koji čine 99 % poduzeća u EU-u.”

Koje pogodnosti mogu ostvariti MSP-ovi?

Programom se pruža praktična i financijska pomoć MSP-ovima organiziranjem i podupiranjem kratkotrajnog boravka (1 – 6 mjeseci) u MSP-ovima u drugim državama EU-a. Ta upućivanja radnika sufinancira Europska komisija mjesečnim bespovratnim sredstvima u iznosu od 560 EUR do 1100 EUR, ovisno o troškovima života u svakoj državi. Tim se bespovratnim sredstvima pokrivaju troškove integracije, smještaja, putovanja i osposobljavanja.

Bespovratna sredstva i upućivanja radnika nisu jedine prednosti sudjelovanja u programu MobiliseSME. U sklopu programa nude se i prilagođena predavanja o tome kako plasirati proizvode na međunarodno tržište. MSP-ovi koji sudjeluju u programu mogu iskoristiti opsežne mreže kojima pripadaju lokalne kontaktne točke, čime se povećava njihova vidljivost na razini EU-a. U okviru programa MSP-ovima se također pružaju alati i informacije za pronalaženje poslovnih partnera u EU-u, proširenje njihova poslovanja, proizvoda i usluga te poboljšanja znanja, vještina i kompetencija.

Kako mogu sudjelovati?

Sudjelovanje u programu je jednostavno. Za početak možete posjetiti mrežno mjesto MobiliseSME i provjeriti ispunjavate li uvjete za sudjelovanje. Sljedeći je korak registracija na platformi za povezivanje kako bi se uz pomoć lokalnih kontaktnih točaka pronašao odgovarajući partnerski MSP. Naposljetku, razvijte svoje vještine i kompetencije u poduzećima domaćinima kako biste ojačali svoja međunarodna poslovna partnerstva na jedinstvenom tržištu EU-a. Možete se prijaviti putem interneta do sredine 2022.

 

Korisne poveznice:

mrežno mjesto MobiliseSME

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Posao /PoduzetništvoEU alati za mobilnostDani posla/događajiVijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiVijesti/izvješća/statistike
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.