Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия31 Mарт 2021 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

ЕС стартира нова програма в подкрепа на европейските МСП

На 10 март ЕС стартира MobiliseSME — нова програма за МСП. Като част от официалния старт беше организиран уебинар, на който беше обяснено как предприятията могат да се възползват от участие в програмата. Прочетете и научете повече за програмата и ползите от нея.

EU launches new programme to support European SMEs
EURES

През последните няколко години ЕС разработи редица програми и мерки в подкрепа на вътрешното движение на работещите лица и сътрудничеството между дружества, особено МСП. Досега не е имало специализирана програма в помощ на служители, които посещават други дружества в чужбина и обменят умения. Това стана причина за създаването на MobiliseSME.

Какво представлява MobiliseSME?

Финансирана от оста EURES на Програмата на Европейския съюз за заетост и социални иновации (EaSI) и Европейската комисия, MobiliseSME е първата програма за мобилност, предназначена специално за работещи в МСП. Тя се основава на успешна пилотна схема, изпълняване от 2015 до 2017 г., и подкрепя командироването на служители и сътрудничеството между европейските МСП.

„Основната цел на MobiliseSME е да се стимулира интернационализацията на МСП в ЕС, да се повиши тяхната конкурентоспособност и да се създаде обща методология на равнище ЕС за схема за мобилност на персонала на МСП“, обяснява Jose Enrique Val, ръководител проекти във Fundacion Equipo Humano. „Програмата цели да оползотвори пълния потенциал на единния пазар на ЕС и един от най-ценните му активи — МСП, които представляват 99 % от предприятията в ЕС.“

Какви са ползите за МСП?

Програмата предлага практическа и финансова помощ за МСП, като организира и подкрепя кратки престои (1—6 месеца) в МСП в други страни от ЕС. Тези командировки се съфинансират от Европейската комисия чрез месечни помощи в размер между 560 и 1100 EUR в зависимост от разходите за живот във всяка страна. Безвъзмездните средства покриват разходите за интегриране, настаняване, пътуване и обучение.

Безвъзмездните средства и командировките не са единствените ползи от участието в MobiliseSME. Програмата предлага също специализирани практики как да се интернационализират продукти. Участващите МСП могат да ползват обширните мрежи, към които принадлежат местните звена за контакт, като по този начин ще увеличат видимостта си на равнище ЕС. Освен това програмата осигурява за МСП инструменти и информация за намиране на бизнес партньори в ЕС, разширява тяхната стопанска дейност, продукти и услуги и подобрява знанията, уменията и компетентностите им.

Как мога да участвам?

Да участвате в програмата е лесно! Първо, може да посетите уебсайта на MobiliseSME и да проверите дали отговаряте на условията. Следващата стъпка е да се регистрирате в платформата за партньорство, за да намерите подходящ партньор с помощта на местните звена за контакт. Накрая, развивайте уменията и компетентностите си в приемащите дружества, за да подсилите международните си бизнес партньорства в рамките на единния пазар на ЕС. Можете да се регистрирате онлайн до средата на 2022 г.

 

Връзки по темата:

Уебсайт на MobiliseSME

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Бизнес /ПредприемачествоИнструментариум на ЕС за мобилностДни/събития на работаНовини от пазара на труда/новини за мобилносттаНовини/доклади/статистика
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.