Skip to main content
Euroopan komission logo
EURES
Uutisartikkeli12 lokakuu 2017Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Virolainen ympäristöasiantuntija nauttii uudesta elämästä Göteborgissa

Virolainen Merit Kaal avartaa maailmankuvaansa uudessa työpaikassa Ruotsissa – ja kannustaa myös muita työnhakijoita kokeilemaan ulkomailla työskentelyä.

Estonian environment specialist enjoys new life in Gothenburg
Chalmers technical University - Gothenburg

Merit on työskennellyt kuuden viime kuukauden ajan nuorempana ympäristökonsulttina ja hankepäällikkönä göteborgilaisessa yrityksessä. Paikan saatuaan hän otti yhteyttä EURESiin selvittääkseen, minkälaista tukea sieltä olisi saatavilla. Paikalliset neuvojat auttoivatkin häntä uuteen maahan siirtymistä helpottavien asiakirjojen kanssa.

”Ruotsissa asumisen ja työskentelyn aloittaminen on ollut minulle helppoa”, 24-vuotias Merit sanoo, ”koska vuosi sitten olin vaihto-opiskelijana Chalmersin teknillisessä korkeakoulussa Göteborgissa. Sen jälkeen tein graduni yhtiölle, jossa nyt olen töissä.”

Matkalla on kuitenkin ollut myös esteitä, vaikka maa on näinkin tuttu. ”Suurimpia haasteita ovat olleet kieli ja asunnon löytäminen”, hän kertoo. ”Koska konsultointi edellyttää paljon yhteydenpitoa asiakkaiden kanssa, on aika tärkeää osata kieltä ja pystyä työskentelemään maan kielellä. Minun mielestäni Ruotsissa kuitenkin puhutaan erittäin hyvää englantia verrattuna muihin Euroopan maihin, ja useimmiten saan apua, jos en ymmärrä.”

Merit nauttii elämän aloittamisesta uudessa maassa. ”Ympäristöalalla on valtavasti mielenkiintoisia hankkeita ja paljon opittavaa ja tehtävää”, hän sanoo. ”Ruotsi on varmasti Euroopan parhaita maita koulutukseni hyödyntämiseen. Pidän myös siitä, että uusi kotikaupunkini, Göteborg, kehittyy tällä hetkellä erittäin nopeasti. Ihmiset ovat ystävällisiä ja maaseutu yksinkertaisesti ihana.”

Mitä sanoisit työpaikkaa ulkomailta etsivälle? ”Anna mennä! Voit aina palata takaisin, jos jokin menee pieleen tai ei toimi, mutta ulkomaille lähteminen vaikka vain kuudeksi kuukaudeksi antaa sinulle valtavasti ja todella laajentaa maailmankuvaasi.”

Viron valtakunnallinen EURES-koordinaattori Marta Traks on tukenut Meritiä muuttamisessa.

”Ulkomailla työskentely ei ole mitenkään itsestään selvä vaihtoehto kaikille, mutta se voi olla erittäin mielenkiintoista sekä henkilökohtaisesti että ammatillisesti”, hän sanoo. ”Päätös ulkomaille lähtemisestä avartaa ajattelua. Sulautuminen vieraaseen ympäristöön edellyttää joustavuutta ja määrätietoisuutta: se ei ehkä ole aluksi helppoa, mutta se on opettavaista koko elämän kannalta.”

 

Asiaan liittyviä linkkejä:

Chalmersin teknillinen korkeakoulu, Göteborg

Eka EURES-työpaikka -ohjelma

 

Lisätietoja:

Hae EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

EURES Google+:ssa

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysEURESin paras käytäntöRekrytointitrenditMenestystarinatNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.