Skip to main content
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия19 Февруари 2018 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Лесен начин квалификацията ви да бъде призната в чужбина

Какво е общото между фармацевт, физиотерапевт, планински водач, агент по недвижими имоти и медицинска сестра?

An easy way to get your qualifications recognised abroad
Еuropa

Това са професии, при които вашите квалификации лесно могат да бъдат проверени в чужбина чрез Европейската професионална карта (EPC).

В тази статия обясняваме най-важното за EPC, а по-подробна информация е достъпна онлайн чрез Твоята Европа. Националните центрове за подкрепа могат да предоставят повече информация за правилата в конкретна страна, а за допълнителни въпроси относно ЕС можете да се свържете с Europe Direct.

EPC не е физическа карта — това е електронна процедура, чрез която професионалната ви квалификация може бързо и лесно да бъде призната в друга държава от ЕС. Това означава също, че можете да следите онлайн заявлението си за признаване и да използвате повторно вече качени документи за подаване на нови заявления в различни държави.

В бъдеще процедурата ЕРС може да бъде разширена и за други професии, различни от посочените по-горе. Засега специалистите от други сектори следва да използват стандартните процедури за достъп до регулирана професия в друга държава с цел признаване на квалификациите.

Процедурата е достъпна за хора, които желаят да практикуват професията си в друга държава от ЕС временно и непостоянно, или за хора, които желаят да се установят в друга държава от ЕС и да практикуват професията си за постоянно.

EPC е електронното доказателство, че сте преминали административни проверки и професионалната ви квалификация е била призната от държавата, в която искате да работите, или че сте изпълнили условията за временно предоставяне на услуги в тази държава.

След като заявлението за признаване бъде одобрено от съответните органи на приемащата държава, можете да генерирате сертификат за EPC в pdf формат. Сертификатът има номер за справка, чрез който бъдещият работодател може да провери валидността му.

Ако възнамерявате да се установите в чужда страна дългосрочно, може би е желателно или дори задължително да се регистрирате в професионални организации, например Кралското фармацевтично дружество или Обществото на професионалните физиотерапевти в Обединеното кралство или да се подложите на допълнителни проверки, включително езикови умения, преди да имате право да започнете да практикувате професията си. Можете да проверите изискванията на съответните национални органи.

EPC е валидна безсрочно, ако се установите за постоянно в дадена държава. Ако обаче предоставяте услуги временно, картата ще бъде валидна за 18 месеца. За професии, свързани с общественото здраве или безопасност, валидността е само 12 месеца.

Тук можете да гледате анимационно филмче, създадено от Европейската комисия, в което се обяснява системата.

 

Връзки по темата:

Европейска професионална карта (EPC) — анимационен видеоматериал

Европейска професионална карта (EPC) — Твоята Европа

Национални центрове за подкрепа

Признаване на професионалните квалификации

Професионални организации и езикови изисквания

 

Допълнителна информация:

Търсене на съветницина ЕURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Външни новини на EURESПрепоръки и съветиМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.