Skip to main content
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия5 април 2018Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Общ работник от Хърватия започва професионално развитие като инженер в Германия благодарение на Твоята първа работа с EURES.

Пътят на Горан Маринович в областта на фината механика е нетипичен. В родната му Хърватия сменя различни професии — водопроводчик, продавач, рекламен служител и дори водещ семинари в аквариум.

Croatian handyman finds career as an engineer in Germany thanks to Your first EURES Job
European Commission

„Имах работа в моята страна, но работех много часове за малко пари,“ казва Горан.Първоначално се обучава за работник по поддръжка на пътища, но никога не е работи в тази област, а в началото на 2017 г. е нает като общ работник във фитнес клуб.

Това се променя, когато Горан чува за Твоята първа работа с EURES (YfEJ) и решава, че е време за ново начало в Германия. Той се свързва със Службата по заетостта на Хърватия, която е партньор в схемата на ЕС за професионална мобилност и която му помага да намери място за дуално обучение (Duale Ausbildung) – вид професионално обучение, което съчетава обучение на работното място с училищен тип обучение. „Бях много доволен от това,“ казва той. „[Беше] добра възможност за бъдещето.“

Дружеството, което предлага тази възможност е Stangl & Co. GmbH, фирма за фина механика, която произвежда прецизни детайли по поръчка на клиента за различни браншове на промишлеността. За Маркус Майстер от Stangl & Co. схемата YfEJ също предоставя навременна възможност. Когато чува за първи път за нея през декември 2016 г., той веднага проявява интерес към това, което се предлага за дружеството.

Към онзи момент фирмата, чието седалище е в окръжния град Кам в Бавария, има затруднения с намирането на необходимия персонал. Както Маркус обяснява: „В нашия район и в нашия бранш има определен недостиг на местни хора, които са ни необходими за работа. Безработицата в района също е много ниска, което затруднява работодателите в намирането на необходимия персонал.“

„Също така, по-голямата част от младежите предпочитат академично професионално развитие и избират да учат вместо да се обучават за усвояване на професия,“ казва той.

Като предвиждат трудностите в намирането на персонал „в следващите 5 до 10 години“, той и колегите му започват да разглеждат списъците с потенциални кандидати от чужбина, предоставени им от служителите на EURES. Въпреки големите усилия да намери местни кандидати, Маркус знае, че Stangl & Co. може да предложи на търсещите работа от чужбина привлекателна възможност, включително обучение на работното място, интензивно езиково обучение и перспективи за по-дългосрочен стаж в един висококвалифициран бранш на промишлеността.

След като чрез съветник на EURES в Службата по заетостта на Хърватия Горан успява да се свърже със Stangl & Co., той скоро започва шест седмичен курс на обучение в дружеството. След успешно завършване на курса и начално обучение по немски език, за което получил финансова подкрепа от YfEJ, Горан приема предложението за три и половина годишен стаж.

За Маркус и колегите му в Stangl & Co. намирането на нов персонал от чужбина, който може да бъде обучен да изпълнява специализираните дейности, които налага браншът, спомага за облекчаване на проблемите с набирането на персонал. Маркус възнамерява да продължи да наема персонал чрез схемата YfEJ през следващите години, като целта му е тази година да наеме за обучение още двама души.

„Без програмата [YfEJ] нямаше да имаме възможност да наемем персонал от Хърватия или Испания, където можем да намерим хора със съответната квалификация,“ казва той, като добавя, че би препоръчал програмата на други работодатели в Германия.

Междувременно Горан заменя живота си на общ работник с професионално развитие в една висококвалифицирана професия и тръгва по пътя на едно дългосрочно обучение, което значително ще подобри перспективите му за работа в бъдеще.

Хърватинът също бърза да препоръча своя опит на други: „Бих препоръчал това на всеки, който е безработен и отворен за нови неща и учене.“

Твоята първа работа с EURES е схема на Европейския съюз за трудова мобилност. За да научите повече за възможностите за заетост и обучение в ЕС или за да намерите служители с уменията, от които се нуждаете, свържете се с една от службите по заетостта, работещи по проекта, или с местния съветник на EURESчрез портала ЕURES.

 

Връзки по темата:

Твоята първа работа с EURES

Служба по заетостта на Хърватия (HZZ)

Портал ЕURES

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Външни новини на EURESИстории за успехМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.