Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel14 november 2022Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Werkt uw personeel binnenkort een dagje minder?

Het debat over de vierdaagse werkweek is onlangs weer losgebarsten en er gaan steeds meer stemmen op om het idee in de praktijk te brengen. In dit artikel leest u waarom de vierdaagse werkweek weleens het nieuwe normaal zou kunnen worden.

Could a four-day working week be the future for your employees?

Uw productiviteit krijgt een boost

Er wordt algemeen van uitgegaan dat de productiviteit groeit naarmate het aantal werkuren stijgt, maar die redenering houdt geen steek. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar in werkelijkheid kan een kortere werkweek uw bedrijf productiever maken.

Onderzoek heeft al vaak uitgewezen dat werknemers gemotiveerder zijn wanneer ze minder dagen moeten werken. Zij kunnen zich beter concentreren en benutten hun werktijd effectiever. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het experiment dat Microsoft in 2019 in Japan heeft gehouden: dankzij het langere weekend waren de betrokken werknemers 40 % productiever en voelden zij zich meer tevreden. Ook in het Verenigd Koninkrijk is een proefproject voor een vierdaagse werkweek uitgevoerd. Het gros van de deelnemende bedrijven gaf aan dat hun productiviteit niet onder de nieuwe regeling te lijden had en in vele gevallen zagen zij zelfs een fikse vooruitgang. Dus als u wakker ligt over de productiviteit van uw bedrijf, is een vierdaagse werkweek misschien juist wel de ideale oplossing voor u en uw werknemers.

De geestelijke gezondheid en het welzijn op de werkvloer gaan erop vooruit

We werken in een uiterst competitieve en veeleisende wereld. Werkgevers stellen steeds hogere eisen aan hun personeel, waardoor de werklast steeds zwaarder wordt en de verwachtingen zich opstapelen. Werknemers hebben vaak meer dan twee vrije dagen nodig om op adem te komen. Als zij niet fatsoenlijk kunnen uitblazen, lopen ze kans op een burn-out of mentale problemen.

Na een extra rustdag gaan uw werknemers weer fris en met nieuwe energie aan de slag. Dat zorgt er ook voor dat zij minder vaak ziekteverlof moeten opnemen, wat de mentale stress nog verder verlicht doordat zij geen achterstand oplopen. Deelnemers aan een vergelijkbaar proefproject in IJsland gaven aan dat zij zich minder gestrest voelden. Minder werknemers kwamen in een burn-out terecht en hun geestelijke en lichamelijke gezondheid ging erop vooruit. Zij voelden zich gelukkiger op het werk en hadden meer energie om hun taken te vervullen.

Uw werknemers worden er gelukkiger van

Een kortere werkweek betekent een langer weekend. Dankzij die extra vrije tijd zijn uw werknemers beter in staat om het evenwicht tussen werk en privéleven te bewaren. Zij hadden daardoor minder last van druk en stress, waardoor u kunt rekenen op meer motivatie en focus op de werkvloer.

Werknemers die maar vier dagen moeten werken, kunnen meer tijd doorbrengen met vrienden en familieleden. Zij hebben meer tijd voor hun hobby’s en passies, waardoor zij gelukkiger zijn en uiteindelijk wellicht een sterkere band voelen met uw bedrijf.

U helpt het milieu een handje

Door de pandemie is thuiswerken veel gangbaarder geworden. Niet alle beroepen kunnen echter op afstand worden uitgeoefend. In dergelijke gevallen kan een vierdaagse werkweek uitkomst bieden om te besparen op brandstof en verplaatsingskosten. Bovendien houdt uw personeel zo zijn koolstofvoetafdruk kleiner. Zo leidde het Microsoft-experiment in Japan uit 2019 er bijvoorbeeld toe dat de elektriciteitskosten met bijna 25 % konden worden gedrukt.

Uit een onderzoek dat in 2012 werd verricht door de Henley Business School is bovendien gebleken dat het verkeer op de weg dankzij een vierdaagse werkweek met wel 900 miljoen kilometer per week zou kunnen worden teruggedrongen. In de huidige crisis, waarbij velen onder ons kampen met drastisch gestegen levenskosten, zijn dergelijke besparingen bijzonder welkom.

Zoekt u nog andere manieren om uw werknemers tevreden te houden? Lees ons artikel “Hoe kunt u een uitstekende werkgever zijn?

 

Links:

Microsoft-experiment in Japan uit 2019

Proefproject met een vierdaagse werkweek

IJsland

Onderzoek van de Henley Business School uit 2012

Hoe kunt u een uitstekende werkgever zijn?

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
  • Bedrijf/Ondernemerschap
  • Hints en tips
Gerelateerde sectie(s)
  • Hints en tips
Sector
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.