Skip to main content
Logotip Evropske komisije
EURES
Novice12 april 2021Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Skrb za starejše v Nemčiji: zgodba Sare in Aitorja

Tako kot v številnih državah EU tudi v Nemčiji že dolgo primanjkuje kvalificiranih negovalcev ostarelih. Mreža EURES v Nemčiji se je odločila, da bo to problematiko skušala rešiti s projektom, ki poklicno in strokovno usposabljanje združuje z delom na področju oskrbe ostarelih. Med sodelujočimi v tem projektu sta bila tudi Sara in Aitor.

Caring for older people in Germany: Sara and Aitor’s story
Sara Campillo Margalef

Sara se je prijavila na mednarodni projekt mreže EURES v Nemčiji brez predhodnih delovnih izkušenj na področju oskrbe starejših. „Bila sem na točki v življenju, ko sem potrebovala spremembo okolja in načina življenja,“ pripoveduje Sara. „Pritegnilo me je delo na področju oskrbe starejših. Misel, da bi lahko pomagala ljudem, ki niso sposobni samostojnega življenja, se mi je zdela plemenita.“

Razgovori v slogu hitrih zmenkov

Prvi Sarin korak je bila udeležba na razgovorih z devetimi domovi za oskrbo starejših občanov v Ambergu na Bavarskem, ki so potekali v slogu hitrih zmenkov. Med razgovori je svetovalka mreže EURES Carmen Kräutner poskrbela za prevajanje. Carmen, ki je ena od ključnih protagonistk tega projekta, ima zaradi svojega dvojezičnega ozadja tesne stike z mrežo EURES v Španiji.

„Všeč mi je, da prispevam k mobilnosti in pomagam ustvarjati razmere, ki koristijo iskalcem zaposlitve in tudi delodajalcem ter – ko govorimo o oskrbi starejših – tudi družbi kot celoti,“ je povedala Carmen.

Sara se preseli v Nemčijo... in sreča Aitorja

Potem ko je Sara dobila ponudbo za zaposlitev, je opravila začetni tečaj nemškega jezika v Španiji, nato pa se je februarja 2019 preselila v Nemčijo, kjer se je udeležila tečaja za integracijo priseljencev. Prejela je tudi finančno podporo za kritje potnih stroškov. Kmalu se je preselila v Amberg, kjer je srečala svojega bodočega partnerja Aitorja. Aitor je pred tem že bil zaposlen na področju oskrbe starostnikov v svoji domovini, Španiji, vendar večinoma zgolj za določen čas, kar mu ni zagotavljalo dovolj stabilnosti.

Ko je na španskem javnem zavodu za zaposlovanje slišal za projekt mreže EURES v Nemčiji, se je odločil, da se bo udeležil razgovorov za službo v slogu hitrih zmenkov na Bavarskem. Tako kot Sara je prejel finančno podporo za kritje potnih stroškov in stroškov jezikovnega tečaja.

Po selitvi v Amberg, kjer si sedaj deli stanovanje s Saro, je začel delati v domu za starostnike Phönix Lebenszentren, obenem pa začel obiskovati tečaj poklicnega usposabljanja.

Sara je zdaj v drugem letniku triletnega programa usposabljanja ob delu (Ausbildung), v okviru katerega se njeno delo v domu za ostarele Seniorenheim der Diakonie izmenjuje s študijem ob delu na smeri zdravstvena nega starostnikov. „Zelo težko je, zlasti kadar morate študirati v jeziku, ki ni vaš materni jezik, vendar menim, da je to koristen izziv,“ zatrjuje Sara.

„Še vedno sva zelo zadovoljna, motivirana in hvaležna.“

V zadnjem letu je pandemija bolezni COVID-19 močno prizadela panogo oskrbe starejših. Seveda se tudi Sara strinja, da je to obdobje stresno za vse zaposlene. V tem času je morala zaradi omejitev prenehati obiskovati predavanja, ki so se zaradi pandemije preselila na splet.

Tudi Aitor je moral prekiniti svoje usposabljanje ob delu (Ausbildung) in je namesto tega pred kratkim začel obiskovati spletni tečaj za integracijo priseljencev, s pomočjo katerega želi izboljšati svoje znanje nemščine. Upa, da bo lahko kmalu nadaljeval usposabljanje.

Kljub tem neizogibnim težavam sta Sara in Aitor trdno odločena nadaljevati usposabljanje in izkoristiti vse priložnosti, ki jih ponuja področje nege ostarelih v Nemčiji.

„Še vedno sva zelo zadovoljna, motivirana in hvaležna, da lahko živiva in delava v Nemčiji,“ pravi Sara. „Tukaj je kultura zelo drugačna, druga država, drug jezik in se je treba vsemu prilagoditi, vendar svojega načrta delati in živeti v Nemčiji ne nameravava spremeniti.“

Za poletje načrtovani novi razgovori v slogu hitrih zmenkov

Projekt mreže EURES v Nemčiji se je med pandemijo nadaljeval. Zadnja dva dogodka zaposlovanja sta potekala prek spleta, pri čemer je projekt ohranil svojo običajno obliko, tako da so bili razgovori v slogu hitrih zmenkov organizirani virtualno.

Skupina 18 izbranih kandidatov iz Italije in Španije je pripotovala na Bavarsko, kjer so februarja nastopili službo, nadaljnjih 90 kandidatov pa trenutno v svoji matični državi obiskuje tečaj nemščine. Ti bodo delo pričeli opravljati v septembru.

Carmen in njena sodelavca pri mreži EURES, svetovalka Carmen Allabar in Kim Prade, si sedaj prizadevajo, da bi projekt razširili tudi na druge nemške zvezne dežele, o čemer se že dogovarjajo z delodajalcem v Turingiji.

V zvezi z šestim izborom kandidatov v okviru tega projekta, ki naj bi potekal v juniju ali juliju, načrtujejo izvedbo novih razgovorov v slogu hitrih zmenkov za zapolnitev dodatnih 90 prostih delovnih mest.

Če želite sodelovati v tem projektu, se obrnite na organizatorje na naslov ZAV.Regionenteam-Suedwesteuropa@arbeitsagentur.de.

Če vas zanimajo druge možnosti za delo v Nemčiji, se obrnite na zav@arbeitsagentur.de.

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

Eures na Facebooku

Eures na Twitterju

Eures na LinkedInu

Teme
Najboljša praksa EURESNovice s trga dela/novice mobilnostiZgodbe o uspehuMladina
Sektor
Human health and social work activities

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.