Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel11 oktober 2019Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 5 min

Loopbaanbegeleiding: ondersteuning voor toekomstige werknemers

De stap van voltijds student naar voltijds werknemer is nooit eenvoudig. Of je nu van een school, van de universiteit of van een beroepsopleiding komt, de overgang van studie naar werk kan behoorlijk tegenvallen – maar met goede ondersteuning moet het lukken. We spraken met Paul Kitchen, loopbaanmentor aan de University of Nottingham om erachter te komen wat zijn advies aan toekomstige werknemers is.

Career mentoring: Supporting the workforce of tomorrow
EURES

Kunt u iets vertellen over uzelf en uw rol als mentor?

Ik ben in 1983 afgestudeerd aan de University of Nottingham. Hoewel ik eigenlijk onderwijspsycholoog wilde worden, kwam ik in het bedrijfsleven terecht zonder eigenlijk te weten hoe ik het zou moeten aanpakken. In verschillende achtereenvolgende functies ben ik me gaan specialiseren in bedrijfsontwikkeling en dan vooral in het ontwikkelen van partnerschapsstrategieën. Nu heb ik mijn eigen onderneming waarmee ik kleine bedrijven help groeien.

Iets meer dan drie jaar geleden zocht de universiteit contact met alumni om haar ondersteuningskader voor studenten en pas afgestudeerden te verbeteren. In mijn rol als loopbaanmentor zie ik het als mijn taak om jongeren in hun loopbaan op weg te helpen, en daarnaast voor mezelf te investeren in een leven lang leren.

Op welke manier ondersteunt u uw studenten in het algemeen?

Ik help studenten bedrijven te benaderen en zich op het bedrijfsleven voor te bereiden, zowel voor stages als voor banen. De studenten kiezen hun mentor op basis van achtergrond, ervaring en vaardigheden, zodat mentor en student goed bij elkaar passen.

De ondersteuning houdt in dat we behandelen hoe sollicitatiegesprekken in elkaar zitten, vraagtechnieken, de wensen van werkgevers, hoe je een sollicitatiebrief schrijft en een cv opstelt, het taalgebruik in het bedrijfsleven en het verloop van vergaderingen. Soms krijgen de studenten in de loop van het gesprek inzicht in hun sterke en zwakke punten. Zo kunnen ze erachter komen welke functies voor hen geschikt zijn.

U helpt niet alleen met praktische zaken zoals cv’s en voorbereiding op sollicitatiegesprekken, u biedt uw studenten ook emotionele ondersteuning. Kunt u hierover iets vertellen?

De relatie staat of valt hiermee. We maken niet zomaar een praatje. We werken samen met één doel: de student voorbereiden op het werkende leven. Beide partijen moeten zich daarvoor inzetten. Zoals bij elke relatie is het belangrijk om het kader van de relatie te begrijpen en om regels en grenzen vast te stellen.

Studenten zitten vol twijfels, maar nemen wel risico’s die ze niet overzien en hebben lef. De meesten hebben wel geleerd om hun prestaties te vergelijken met hun medestudenten, maar niet om voor zichzelf normen te ontwikkelen. Het is heel belangrijk om hen te helpen zich los te maken van de verwachtingen van anderen en voor zichzelf realistische verwachtingen te stellen.

In mijn ervaring is dit waar het bij het opbouwen van vertrouwen om draait. Als je zelf je beslissingen over je toekomst neemt in plaats van dat je aan de verwachtingen van anderen probeert te voldoen, bevestig je dat wat jij wilt ertoe doet. Jij doet ertoe. Je kijkt ook naar jezelf om de antwoorden te zoeken, en wanneer je ze vindt, dan krijg je er vertrouwen in dat het je zal lukken om je toekomst vorm te geven.

De studenten kunnen deze reis zelf tot een einde brengen; de mentor dient voornamelijk als gids onderweg. Dat ze dit op hun reis leren beseffen, maakt het voor mij tot een groei-ervaring.

Aan de andere kant zijn er in het bedrijfsleven natuurlijk de werkgevers. Hoe kunnen bedrijven zich volgens u aantrekkelijker maken voor jongeren?

Zij kunnen laten zien dat ze zich inzetten voor diversiteit en integratie, verantwoord ondernemen, het milieu en het geestelijk welzijn van hun werknemers. Wat ik graag zou zien is dat zij video’s maken met gesprekken met echte afgestudeerden, gewaardeerde werknemers, waarin te zien en te horen is hoe die hun problemen hebben overwonnen en een succesvolle loopbaan bij het bedrijf hebben gevonden.

De arbeidsmarkt verandert snel. Wat voor invloed heeft dat volgens u op studenten, hun vermogen om werk te vinden en hun vermogen om zich aan te passen aan een nieuwe werkomgeving?

Wanneer zij helemaal geen ervaring hebben in een werkomgeving, valt het niet mee. Maar het goede nieuws is dat werkgevers beginnen in te zien dat, nu het vierde industriële tijdperk voor de deur staat, het voor hen niet werkbaar is om alleen mensen in dienst nemen op basis van ervaring.

Als gevolg van machine learning, kunstmatige intelligentie en automatisering veranderen de criteria op basis waarvan werkgevers talent aanwerven snel. Probleemoplossende vaardigheden, veerkracht en creativiteit op de werkplek worden waardevoller en ook komt er meer aandacht voor onze sociale vaardigheden. Het merendeel van de tijd zullen we bezig zijn in kleine teams die met behulp van technologie de beste resultaten proberen te behalen. Menselijkheid wordt een variabele waarvoor werkgevers een manier zullen vinden om die te meten.

We moeten ervoor zorgen dat we ons kunnen aanpassen en dat we openstaan voor nieuwe kennis. Dit biedt studenten goede kansen, aangezien ze de vaardigheden hebben om te leren en aanleg hebben om te groeien. Zij zullen passie en toewijding voor een leven lang leren moeten ontwikkelen en voor het in de praktijk brengen van de nieuw aangeleerde kennis om het bedrijf waar ze werken zo flexibel mogelijk te maken.

En tot slot, wat maakt de functie van loopbaanmentor zo mooi?

Zien hoe mensen zich in hun element gaan voelen. Mensen zien groeien is een van de mooiste dingen in het leven. De impact die je kunt hebben op zelfvertrouwen, manieren van denken, grenzen, onafhankelijk denken en creativiteit is enorm. Je kunt echt een verschil maken, en het werkt ook twee kanten op. Ik heb zelf veel meer inzicht gekregen in verschillende manieren van werken en een diepgaander begrip van de uitdagingen waar jong talent tegenwoordig mee te maken heeft.

 

Verwante links:

University of Nottingham

University of Nottingham – Loopbaanbegeleiding

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-medewerker

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
  • Externe stakeholders
  • Hints en tips
  • Succesverhalen
  • Jeugd
Sector
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.