Gå til hovedindholdet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhedsartikel11. oktober 2019Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Karrierevejledning: Støtte til morgendagens arbejdsstyrke

At tage skridtet fra studerende til fuldtidsansat er aldrig let. Uanset om du kommer fra skolen, universitetet eller en erhvervsuddannelse, kan det være en vanskelig overgang at komme ind på arbejdsmarkedet — men god støtte kan hjælpe dig godt igennem. Vi har snakket med Paul Kitchen, som er karrierevejleder ved Nottingham universitet, for at få mere at vide om, hvilken rådgivning han tilbyder morgendagens arbejdsstyrke.

Career mentoring: Supporting the workforce of tomorrow
EURES

Kan du fortælle os lidt om dig selv og din rolle som vejleder?

Jeg afsluttede min uddannelse ved Nottingham universitet i 1983. Jeg var interesseret i at blive skolepsykolog, men da jeg kom ud i erhvervslivet vidste jeg faktisk meget lidt om, hvordan jeg skulle skabe mig en god karriere. Efter at have været i en række funktioner specialiserede jeg mig inden for virksomhedsudvikling, navnlig udvikling af partnerskabsstrategier. Nu har jeg min egen virksomhed, der hjælper små virksomheder med at vokse.

For lidt over tre år siden kontaktede universitetet tidligere studerende i et forsøg på at opgradere sin støtteramme til studerende og nyuddannede. I min rolle som karrierevejleder arbejder jeg for at hjælpe unge mennesker i starten af deres karriere, mens jeg også investerer i livslang læring for mig selv.

Hvilken form for støtte tilbyder du generelt dine studerende?

Jeg hjælper dem med at lære, hvordan de skal gå til og forberede sig på erhvervslivet, hvad enten det drejer sig om praktikophold eller job. De studerende vælger deres vejleder på basis af deres baggrund, erfaring og færdigheder, så der skal være en tæt forbindelse fra den studerendes synspunkt.

Støtten omfatter strukturen af ansættelsessamtaler, spørgeteknikker, hvad arbejdsgivere søger, hvordan man skriver et CV og en ansøgning, hvilket sprog der anvendes i erhvervslivet, og tempoet i møder. Nogle gange, som samtalen udvikler sig, får de studerende indsigt i nogle af deres egne styrker og svagheder, og det hjælper dem med at forstå, hvilke roller der passer til dem.

Ud over at hjælpe med de mere praktiske elementer, som f.eks. CV'er og forberedelse til samtalen, giver du også dine studerende følelsesmæssig støtte. Kan du fortælle mere om det?

Det er her, forholdet brister eller bærer. Det er ikke et overfladisk bekendtskab. Man samarbejder med ét mål for øje, nemlig at forberede den studerende på arbejdslivet, og det er noget, der kræver en indsats fra begge parter. Som for ethvert andet forhold er det vigtigt at forstå rammerne for det og fastsætte nogle regler og grænser.

De studerende er fulde af tvivl, men løber ukalkulerede risici og er dristige. De fleste har lært at sammenligne deres præstationer med deres medstuderende i stedet for at have deres egne indre standarder. At hjælpe dem med at gøre sig fri af andres forventninger og sætte realistiske forventninger til sig selv er altafgørende.

Jeg finder, at det er hjørnestenen for at opbygge tillid. Når du træffer dine egne beslutninger om din fremtid frem for at forsøge at opfylde andres forventninger, bekræfter du, at det, du vil, betyder noget. Du betyder noget. Du ser også indad for at finde svarene, og når du finder dem, tror du på, at du er i stand til at bygge din egen fremtid.

De studerende kan selv komme til denne erkendelse, og gør det også; vejlederens rolle er mere at vise vejen. For mig er det denne erkendelse på vejen, som gør den til en vækstoplevelse.

Den anden side af erhvervslivet er, selvfølgelig, arbejdsgiverne. Hvad mener du, virksomhederne kan gøre for at blive mere attraktive for de unge?

De kan vise deres engagement med hensyn til mangfoldighed og inklusion, virksomhedernes sociale ansvar, miljøet og deres ansattes psykiske sundhed. Jeg ville anbefale at lave videoer med interview af rigtige færdiguddannede, som er værdsatte medarbejdere, for at vise, hvordan de overvandt udfordringerne og kom til at trives i virksomheden.

Arbejdsverdenen er i hastig forandring. Hvordan mener du, at det påvirker de studerende, deres muligheder for at finde arbejde og deres evne til at tilpasse sig nye arbejdsmiljøer?

Det er hårdt, når de slet ingen erfaring har fra arbejdsmiljøer. Den gode nyhed er imidlertid, at arbejdsgiverne er begyndt at forstå, at modellen med at ansætte alene på baggrund af erfaring ikke vil fungere for dem, nu hvor vi er på vej ind i den fjerde industrielle tidsalder.

Maskinindlæring, kunstig intelligens og automatisering er i færd med hastigt at ændre de kriterier, som arbejdsgiverne anvender til at søge efter talent. Problemløsningsevner, modstandsdygtighed og kreativitet bliver mere værdifulde på arbejdspladsen, og vores sociale færdigheder bliver også mere udtalte. Det meste af tiden vil vi arbejde i små team, der skal kommunikerer med teknologi for at opnå de bedste resultater. Det at være menneske bliver et parameter, som arbejdsgiverne vil finde en metode til at måle, og

vi skal derfor sikre, at vi er fleksible og indstillet på at lære. Hertil er de studerende godt placeret, eftersom de har færdighederne til at lære og evnen til at vokse. De vil skulle udvikle en lidenskab for og engagere sig i livslang læring og anvende ny læring på jobbet for at hjælpe de virksomheder, de arbejder for, med at være så fleksible som muligt.

Og til sidst, hvad er bedst ved at være karrierevejleder?

At se vingerne bære. At se folk vokse er en af de største gaver her i livet. Den indflydelse, du kan have på tillid, tankegang, grænser, selvstændig tænkning og kreativitet, er enorm. Du kan gøre en reel forskel, og det er noget, der går begge veje. Jeg har hen ad vejen fået stort indblik i forskellige arbejdsformer og en dybere forståelse af de udfordringer, som de unge talenter står over for.

 

Relevante links:

Nottingham universitet

Nottingham universitets karrierevejledning

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Drop'pin@EURES

Find en Euresmedarbejder

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Emner
Eksterne interessenterRåd og tipsSucceshistorierUngdom
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.