Skip to main content
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия11 Oктомври 2019 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Професионално наставничество: В помощ на бъдещите работни кадри

Преходът от обучение към работа на пълно работно време никога не е лесна стъпка. Независимо дали завършвате училище, университет или професионално обучение, навлизането в света на труда може се окаже трудно, но преодолимо препятствие, ако имате силна подкрепа. Разговаряхме с Paul Kitchen, наставник за професионално развитие в Университета в Нотингам , за да научим какви съвети предлага на бъдещите работни кадри.

Career mentoring: Supporting the workforce of tomorrow
EURES

Разкажете ни повече за себе си и за ролята си на наставник.

През 1983 г. завърших университета в Нотингам. Въпреки, че имах влечение към педагогическата психология, реших да навляза в света на бизнеса, като нямах почти никаква представа как да успея. Смених различни позиции, постепенно специализирах в бизнес развитието, по-конкретно в разработването на стратегии за партньорство. Сега имам собствен бизнес, който помага на малките предприятия да се развиват.

Преди малко повече от три години университетът се обърна към бивши студенти в опит да подобри системата за съдействие на студентите и наскоро завършилите университет лица. В качеството си на наставник за професионално развитие се ангажирам да помагам на младите хора в началото на кариерата им, като в същото време правя усилия самият аз да продължа да се развивам.

Как помагате на студентите?

Предлагам им идеи за това как да подходят и да се подготвят за света на бизнеса, независимо дали става дума за стажове, намиране на позиции или работа. Студентите избират своя наставник въз основа на неговия професионален път, опит и набор от умения, така че самият студент да вижда тясна връзка помежду им.

Подкрепата обхваща структурата на събеседванията, техниките за интервюиране, какво търсят работодателите, съставяне на автобиография и мотивационно писмо, езикът, който се използва в бизнес средите, и темпото на самите събеседвания. Понякога в процеса на обсъждане студентите откриват своите силни и слаби страни и това им помага да разберат какви позиции биха били подходящи за тях.

Освен че им помагате с практическите елементи като автобиография и подготовка за събеседването, Вие също така предоставяте емоционална подкрепа на студентите. Разкажете ни повече.

Това е крайъгълният камък, или успяваме или се проваляме на този етап. Запознанството се задълбочава. Имате една цел: да подготвите студента за трудов живот. Необходим е ангажимент и от двете страни. Подобно на всички отношения, важно е да се разбере рамката на отношенията и да се определят някои правила и граници.

Студентите са доста несигурни, но са способни да поемат премерен риск и имат смелост. Повечето от тях са се научили да сравняват своите резултати с тези на колегите, вместо със своите собствени вътрешни стандарти. Най-важното е да им се помогне да се откъснат от очакванията на другите и да си поставят реалистични цели.

Според мен това е начинът да се изгради доверие. Когато сами вземате решения за бъдещето си, вместо да се опитвате да отговаряте на очакванията на другите, влагате повече смисъл в амбициите си. Най-важни сте самите ВИЕ. Можете също така да потърсите отговорите в самите себе си, а когато това стане, ще намерите и увереност в способността си да изградите собственото си бъдеще.

Студентите са напълно способни и успяват да преминат по този път самостоятелно, наставникът само показва посоката. За мен това е част от процеса на израстване.

От другата страна в света на бизнеса стоят самите работодатели. Според вас как предприятията могат са станат по-привлекателни за младите хора?

Могат да засилят ангажимента си по отношение на многообразието и приобщаването, корпоративната отговорност, околната среда и психичното здраве на своите служители. Бих препоръчал да направят видеоклипове с истински случаи на дипломирани висшисти, които са ценени като служители и споделят как преодоляват предизвикателствата и как процъфтяват в дружеството.

Светът на труда се променя бързо. Как се отразява това на студентите, на тяхната способност да намират работа и способността им да се адаптират към нови работни условия?

Трудно е, когато човек няма никакъв опит в работна среда. Добрата новина обаче е, че работодателите започват да признават, че наемането на работа само въз основа на опита не е достатъчно, тъй като навлизаме в четвъртата индустриална епоха.

Машинното самообучение, изкуственият интелект и автоматизацията бързо променят критериите, които работодателите използват за намиране на квалифицирани кадри. Уменията за решаване на проблеми, устойчивостта и творчеството се ценят все повече на работното място, а също така и социалните умения. В повечето случаи ще се работи в малки екипи, целящи ползването на технологиите за постигане на оптимални резултати. Непокритите от машини умения ще се превърнат в категория, която работодателите ще започнат да измерват.

Необходимо е да останем гъвкави и готови да се обучаваме. Тук студентите имат предимство, тъй като те притежават способността да се учат и развиват. Ще се наложи да развият страст и ангажимент към ученето през целия живот, както и да прилагат нови форми на учене на работното място, за да направят своите предприятия възможно най-гъвкави.

И накрая, какво цените най-много в работата като наставник за професионално развитие?

Да дадеш крила на другите. За мен е голямо удовлетворение да видя как другите израстват. Можеш да повлияеш значително върху тяхната самоувереност, начин на мислене, граници, независимо мислене и изобретателност. Можете да допринесете за истинска промяна, а в крайна сметка процесът е взаимен. Самият аз се запознах с нови стилове на работа и също така осъзнах на по-дълбоко ниво предизвикателствата пред младите специалисти.

 

Връзки по темата:

Нотингамски университет

Нотингамски университет – наставничество за кариерно развитие

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете служители на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Външни заинтересовани страниПрепоръки и съветиИстории за успехМладост
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.