Skip to main content
EURES
Novice11. oktober 2018Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Ali lahko življenje v tujini poveča vaše samozavedanje?

Slovar Oxford Dictionary opredeljuje izraz samozavedanje kot „zavestno poznavanje lastnega značaja in občutkov“. Sami lahko določamo, kakšni smo kot ljudje, razumemo svoje vrednote in vemo, kaj želimo od življenja.

Can living abroad boost your self-awareness?
EURES

Kaj pa ima vse to skupnega z življenjem v tujini?

Študija

V nedavni študiji, ki jo je izvedla skupina raziskovalcev z univerz Rice University, Columbia University in University of North Carolina ter inštituta Massachusetts Institute of Technology, so proučevali povezavo med življenjem v tujini in ravnmi človekovega samozavedanja. Odkrili so nekaj zanimivih povezav.

V študiji je sodelovalo skoraj 2 000 ljudi, od katerih so nekateri nekoč že živeli v tujini, drugi pa ne. Kot poroča mednarodna organizacija World Economic Forum (Svetovni gospodarski forum), so rezultati pokazali, da življenje v tujini poveča človekovo samozavedanje, saj „spodbuja samokritično presojo o tem, kateri deli njegove identitete zares določajo, kdo je, oziroma zgolj odražajo njegovo kulturno vzgojo.“ Preprosto povedano, življenje v tujini nas prisili, da premislimo o svojih pravih vrednotah in tem, kdo pravzaprav smo, namesto da bi preprosto sprejeli vrednote in občutek lastnega jaza, s katerim smo odrasli.

V študiji je bilo tudi ugotovljeno, da je čas bivanja v tujini pomembnejši od števila držav, v katerih smo živeli. Dlje kot so ljudje odsotni, več časa imajo za samorefleksijo.

Prednosti

Z visoko ravnjo samozavedanja lahko okrepimo odnose, izboljšamo svoja znanja in spretnosti ter živimo pozitivno. Poleg tega okrepimo srečo in samozavest, saj s poznavanjem samega sebe laže sprejemamo odločitve, ki nas osrečujejo. Posledično se poveča naša samozavest.

Pri odločitvah ne gre le za zasebno življenje. Dokazano je, da lahko večji občutek samozavedanja pozitivno vpliva na zaposlitev, saj posameznikom pomaga sprejemati odločitve na delovnem mestu in na splošno na njihovi poklicni poti.

Sklep

Življenje v tujini je lahko v prvi vrsti razburljivo doživetje, poleg tega pa še veliko več. Če ste že na tej točki, si vzemite nekaj časa za samorefleksijo – nikoli ne veste, kam vas lahko to pripelje. Če pa še niste začeli delati v tej smeri, upamo, da vam bo ta članek pokazal, da se za izkušnjo, ki jo tujina predstavlja na prvi pogled, skriva še mnogo več.

 

Sorodne povezave:

Raziskovalna študija: Najkrajša pot do sebe vodi okrog sveta: življenje v tujini razjasni pogled nase

Svetovni gospodarski forum: Kako življenje v tujini prispeva k vašemu samozavedanju

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovegasvetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Poslovanje/podjetništvoZunanje novice EURESZunanji deležnikiNovice s trga dela/novice mobilnostiNovice/poročila/statistikaTrendi zaposlovanjaMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.