Skip to main content
EURES
Novinski članak11. listopada 2018.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Može li život u inozemstvu podići vašu samosvijest?

Prema oksfordskom rječniku Oxford Dictionary, samosvijest se može definirati kao „svjesno poznavanje vlastite osobnosti i osjećaja”. To je naša sposobnost definirati tko smo kao osobe, shvatiti svoje vrijednosti i znati što želimo od života.

Can living abroad boost your self-awareness?
EURES

Ali, kakve sve to veze ima sa životom u inozemstvu?

Studija

Nedavna studija skupine istraživača sa Sveučilišta Rice (Rice University), Sveučilišta Columbia (Columbia University), Sveučilišta Sjeverne Karoline (the University of North Carolina) i Instituta za tehnologiju iz Massachusettsa (the Massachusetts Institute of Technology) istraživala je odnos između života u inozemstvu i razine samosvijesti u ljudi. Pronašli su neke zanimljive veze.

Studija se temeljila na povratnim informacijama od gotovo 2 000 osoba, uključujući neke koje su živjele u inozemstvu i drugih koje nisu. Prema izvještaju Svjetskog gospodarskog foruma (World Economic Forum) rezultati su pokazali da život u inozemstvu podiže samosvijest kod osoba jer „potiče samopronicljiva promišljanja o tome definiraju li dijelovi njihova identiteta zaista ono što jesu ili tek odražavaju njihov kulturološki odgoj”. Jednostavno rečeno, život u stranoj kulturi potiče nas na promišljanje o našim stvarnim vrijednostima i onome što jesmo – umjesto da jednostavno prihvaćamo vrijednosti i svijest o sebi na način na koji smo odgajani.

Studija je također pokazala da je duljina vremena koje osobe provedu u inozemstvu značajnija od broja zemalja u kojima su živjele. Što su dulje odsutne, to imaju više vremena za samopromišljanje.

Koristi

Posjedovanje visoke razine samosvijesti može nam pomoći osnažiti odnose, poboljšati naše vještine i usmjeriti naše živote u pozitivnom smjeru. Potiče zadovoljstvo i samopouzdanje jer znajući tko smo znači da možemo donositi odluke koje lakše vode ka zadovoljstvu, što razvija veće samopouzdanje.

Te se odluke ne odnose samo na naše privatne živote. Postoje i dokazi da veća samosvijest može imati pozitivan učinak na zaposlenje, poboljšavajući sposobnost osoba da donose odluke na radnom mjestu te općenito o svojoj karijeri.

Zaključak

Premda život u inozemstvu može biti uzbudljiva pustolovina, može biti i mnogo više od toga. Ako ste već ondje, odvojite nešto vremena za samopromišljanje – nikad ne znate gdje vas može odvesti. A ako još niste krenuli ovim putem, nadamo se da vam je ovaj članak ukazao na takvo iskustvo, koje nudi mnogo više nego što ste isprva mogli pretpostaviti.

 

Korisne poveznice:

Istraživačka studija: Najkraći put prema sebi vodi oko svijeta: Život u inozemstvu povećava jasnoću samopoimanja

Svjetski gospodarski forum: Kako život u inozemstvu utječe na vašu samosvijest

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnikaEURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Posao /PoduzetništvoVanjske vijesti EURES-aVanjski dioniciVijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiVijesti/izvješća/statistikeTrendovi zapošljavanjaMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.