Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο11 Οκτωβρίου 2018Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Μπορεί η διαμονή στο εξωτερικό να βελτιώσει την αυτογνωσία σας;

Σύμφωνα με το λεξικό Oxford Dictionary, η αυτογνωσία ορίζεται ως η «συνειδητή γνώση του χαρακτήρα και των συναισθημάτων του εαυτού μας». Είναι η ικανότητά μας να ορίζουμε ποιοι είμαστε ως άτομα, να κατανοούμε τις αξίες μας και να γνωρίζουμε τι θέλουμε από τη ζωή.

Can living abroad boost your self-awareness?
EURES

Τι σχέση έχουν όμως αυτά με τη διαμονή στο εξωτερικό;

Η μελέτη

Σε πρόσφατη μελέτη ομάδας ερευνητών από το Rice University, το Columbia University, το University of North Carolina και το Massachusetts Institute of Technology ερευνήθηκε η σχέση μεταξύ της διαμονής στο εξωτερικό και του επιπέδου αυτογνωσίας των ανθρώπων. Διαπιστώθηκαν κάποιες ενδιαφέρουσες συνδέσεις.

Η μελέτη βασίστηκε στις απαντήσεις περίπου 2.000 ατόμων, μεταξύ των οποίων κάποια είχαν ζήσει στο εξωτερικό και άλλα όχι. Όπως αναφέρεται σε έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum), τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διαμονή στο εξωτερικό αυξάνει την αυτογνωσία των ανθρώπων, διότι «ενθαρρύνει μια κριτική αυτοαξιολόγηση του κατά πόσο τα μέρη της ταυτότητάς τους ορίζουν πραγματικά το ποιοι είναι ή απλώς αντανακλούν την πολιτισμική ανατροφή τους.» Με απλά λόγια, όταν ζούμε σε έναν ξένο πολιτισμό, μπαίνουμε στη διαδικασία να αναλογιστούμε τις πραγματικές αξίες μας και το ποιοι είμαστε, αντί απλώς να αποδεχθούμε τις αξίες και την ιδέα του εαυτού μας με την οποία μεγαλώσαμε.

Στο πλαίσιο της μελέτης διαπιστώθηκε επίσης ότι ότι η χρονική διάρκεια της διαμονής ενός ατόμου στο εξωτερικό είναι πιο σημαντική από τον αριθμό των χωρών στις οποίες έχει ζήσει. Όσο περισσότερο καιρό ζει στο εξωτερικό, τόσο περισσότερο χρόνο έχει για ενδοσκόπηση.

Τα οφέλη

Το υψηλό επίπεδο αυτογνωσίας μπορεί να μας βοηθήσει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας, να βελτιώσουμε τις δεξιότητές μας και να κάνουμε θετικά βήματα στη ζωή μας. Ενισχύει τόσο την ευτυχία όσο και την αυτοπεποίθησή μας γιατί, όταν ξέρουμε ποιοι είμαστε, μπορούμε να πάρουμε πιο εύκολα αποφάσεις που οδηγούν στην ευτυχία. Αυτό μας δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Οι αποφάσεις αυτές δεν σχετίζονται μόνο με την προσωπική μας ζωή. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη αίσθηση αυτογνωσίας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην απασχόληση, καθώς βελτιώνει την ικανότητα του ατόμου να παίρνει αποφάσεις στον χώρο εργασίας του και γενικότερα σε σχέση με τη σταδιοδρομία του.

Το συμπέρασμα

Ενώ η διαμονή στο εξωτερικό μπορεί να είναι μια συναρπαστική περιπέτεια, μπορεί να αποτελέσει και κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Εάν ζείτε ήδη στο εξωτερικό, αφιερώστε λίγο χρόνο για ενδοσκόπηση – ποτέ δεν ξέρετε πού μπορεί να σας οδηγήσει. Και αν δεν έχετε ακολουθήσει ακόμη αυτό το μονοπάτι, ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο σάς έδειξε ότι η συγκεκριμένη εμπειρία μπορεί να σας προσφέρει πολύ περισσότερα από αυτά που μπορεί να υποθέσατε αρχικά.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Ερευνητική μελέτη: The shortest path to oneself leads around the world: Living abroad increases self-concept clarity

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: What living abroad does to your self-awareness

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Επιχειρήσεις /ΕπιχειρηματικότηταΕξωτερικές ειδήσεις EURESΕξωτερικοί ενδιαφερόμενοιΝέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότηταΕιδήσεις / αναφορές / στατιστικά στοιχείαΤάσεις προσλήψεωνΝεολαία
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.