Skip to main content
Europeiska kommissionens logotyp
EURES
Nyhetsartikel2 oktober 2020Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

”Det bästa jag har gjort”: Giorgio reflekterar över sin erfarenhet av Eures

Elektroingenjören Giorgio Cover flyttade från Italien till Nederländerna 2014 efter att ha hittat ett jobb på Euresportalen. Så här flera år senare trivs Giorgio fortfarande med att arbeta i Nederländerna. Vi kontaktade Giorgio för att få veta mer om hur han ser på sina erfarenheter.

“The best choice”: Giorgio reflects on his EURES experience
Stefania Garofalo, 2018/Egin Erdal

Vi blev intresserade av Giorgios berättelse när hans italienska Euresrådgivare, Stefania Garofalo, gav oss en länk till en videointervju (på italienska) som de gjorde när Stefania besökte Nederländerna 2018. Giorgio berättar om hur snabbt det gick för honom att flytta för några år sedan.

”Mitt flyg gick på kvällen och nästa morgon var jag på kontoret!”

Giorgio var mitt uppe i vinskörden på sin morbrors vingård när han blev uppringd och erbjuden ett jobb i Nederländerna. Sen gick allt i rekordfart. Mindre än tre veckor senare klev Giorgio på flyget.

– Mitt flyg gick på kvällen och nästa morgon kl. 9 var jag på kontoret, berättar han i videon.

Med hjälp av Stefania hade Giorgio fått jobb på Aqua Vision BV, en hydrografisk konsultfirma i Utrecht, efter att ha svarat på en jobbannons som lagts upp av en av Stefanias nederländska kollegor.

– Giorgio hittade annonsen på Euresportalen, säger Stefania i videon.

Sen gick allt fort och lätt.

– Han gillade det han läste och bestämde sig för att söka jobbet. Företaget ville anställa honom och ringde upp, säger hon vidare.

De pratar om jobb och om livet i allmänhet och Giorgio säger att han trivs i Nederländerna, även om han som italienare kanske inte tycker att det nederländska vädret är det allra bästa. Stefania skämtar också om att han tydligen har tränat upp sina språkkunskaper på jobbet – han har blivit så duktig att han hela tiden slänger in ord på engelska i stället för på italienska under deras samtal!

”Det får dig att växa”

Efter att Stefania hade delat videon tog vi kontakt med Giorgio för att få veta mer om hans bakgrund och höra vad som har hänt under de två år som gått sedan intervjun gjordes.

Giorgio har hunnit fylla 31 och bor fortfarande i Nederländerna, men han började nyligen på ett nytt jobb som elektroingenjör på institutet för havs- och atmosfärforskning vid Utrechts universitet.

– Att flytta var det bästa jag har gjort, säger Giorgio när han nu ser tillbaka på sitt beslut för mer än fem år sedan.

Giorgio var redan väl bekant med Nederländerna – han hade deltagit i ett kulturutbyte när han var 19 och hade åkt tillbaka på besök flera gånger – men det var ändå ett stort steg att flytta.

Han växte upp i en by på landet i Trevisoprovinsen i norra Italien, där hans familj driver ett litet lantbruk och en vingård. Han hade studerat elektroteknik vid universitetet i Udine, men hade ingen annan arbetslivserfarenhet än jobbet på familjens gård när han flyttade.

– Min uppväxt lärde mig vad hårt arbete med jorden innebär, säger han.

– Att vara borta från din familj och allt du är van vid, ensam i ett annat land, tar fram sidor hos dig som du kanske inte visste att du hade. Det får dig att växa, eftersom du får ett nytt perspektiv. Om jag jämför med hur jag var innan kan jag se att jag har förändrats rätt mycket, säger han vidare.

Giorgio vill gärna flytta tillbaka till den italienska landsbygden så småningom, men just nu trivs han där han är och fokuserar på att skaffa sig värdefulla erfarenheter.

– Än så länge planerar jag att stanna här i Nederländerna för att utvecklas, lära mig mer och skaffa mig så mycket kompetens som möjligt inom olika sektorer.

 

Länkar:

Euresportalen

Videointervju (på italienska)

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
FramgångsberättelserUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.