Skip to main content
Logotip Evropske komisije
EURES
Novice2 oktober 2020Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

„Najboljša izbira“: Giorgio spregovori o izkušnjah z mrežo EURES

Elektrotehnik Giorgio Cover se je leta 2014 preselil iz Italije na Nizozemsko, ko je našel zaposlitev prek portala EURES. Več let pozneje Giorgio še vedno z zadovoljstvom dela na Nizozemskem. Stopili smo v stik z njim in ga povprašali o njegovih izkušnjah.

“The best choice”: Giorgio reflects on his EURES experience
Stefania Garofalo, 2018/Egin Erdal

Giorgieva zgodba je sprva pritegnila našo pozornost, ko nam je njegova svetovalka Eures iz Italije Stefania Garofalo posredovala videopogovor (v italijanščini), ki sta ga posnela leta 2018, ko je Stefania obiskala Nizozemsko. V videoposnetku Giorgio opisuje hiter postopek, ki ga je pred leti pripeljal do selitve.

„Let sem imel zvečer, naslednje jutro pa sem bil že v pisarni.“

Giorgio je bil ravno na trgatvi v stričevem vinogradu, ko je prejel klic. Ponudili so mu zaposlitev na Nizozemskem. Od takrat je vse potekalo zelo hitro – po 20 dneh se je Giorgio vkrcal na letalo. „Let sem imel zvečer, naslednji dan, ob 9. uri zjutraj, pa sem bil že v pisarni,“ se spominja v posnetku.

S podporo Stefanie je Giorgio našel zaposlitev v družbi Aqua Vision BV, hidrografskem svetovalnem podjetju s sedežem v Utrechtu. Prijavil se je namreč na prosto delovno mesto, ki so ga objavili Stefaniini sodelavci z Nizozemske.

„Giorgio je našel ponudbo na portalu EURES,“ pojasnjuje Stefania v videoposnetku. Postopek je bil od tam naprej zelo enostaven: „Ponudba ga je prepričala, zato se je odločil, da se prijavi. V podjetju so se odločili zanj in ga poklicali.“

Na vprašanje o življenju in delu Giorgio odgovarja, da se na Nizozemskem počuti dobro, priznava pa, da tamkajšnje vreme za Italijana ni ravno prednost. Stefania se tudi pošali, da očitno pri delu zelo veliko uporablja svoje jezikovno znanje – celo toliko, da mu med pogovorom v italijanščini uide tudi kakšna angleška beseda.

„Izkušnje te obogatijo“

Po tem, ko nam je Stefania posredovala videoposnetek, smo se obrnili na Georgia, da bi izvedeli več o njegovi zgodbi in o življenju v zadnjih dveh letih, odkar je bil video posnet.

Danes 31-letni Georgio še vedno živi na Nizozemskem, je pa pred kratkim nastopil novo službo kot elektrotehnik na Inštitutu za raziskovanje morja in ozračja na Univerzi v Utrechtu. Glede svoje selitve pred zdaj že več kot petimi leti Giorgio pravi, da „je bila to najboljša odločitev, ki bi jih lahko sprejel.“

Čeprav je Giorgio že prej dobro poznal Nizozemsko, saj je bil pri 19. letih na kulturni izmenjavi in se je tja pogosto vračal, je bila selitev vseeno pomemben korak.

Odraščal je v podeželski vasici v pokrajini Treviso na severu Italije, kjer ima njegova družina manjšo kmetijo in vinograd. Čeprav je študiral elektrotehniko na Univerzi v Vidmu, je imel pred selitvijo na Nizozemsko izkušnje z delom le na družinski kmetiji. „Odraščal sem z zavedanjem, kako zahtevno je delo na deželi,“ pravi.

„Ko si daleč stran od družine in cone udobja, sam v drugi državi, se zaveš svojih plati, ki jih morda niti ne bi pričakoval,“ dodaja Giorgio. „Izkušnje te obogatijo, dajo ti nov pogled. Če primerjam sebe danes in nekoč, lahko rečem, da sem se zelo spremenil.“

Čeprav si želi, da bi se nekoč vrnil domov na italijansko podeželje, Giorgio pravi, da je za zdaj zelo zadovoljen in je osredotočen na pridobivanje dragocenih izkušenj. „Trenutno načrtujem ostati na Nizozemskem, kjer bom še naprej rasel, se učil in po najboljših močeh pridobival znanje v različnih panogah.“

 

Sorodne povezave:

Portal EURES

Videointervju (v italijanščini)

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Zgodbe o uspehuMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.