Skip to main content
EURES
Știre2 octombrie 2020Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

„Cea mai bună alegere”: Giorgio își exprimă părerea cu privire la experiența EURES

Inginerul electric Giorgio Cover s-a mutat din Italia în Țările de Jos în 2014, după ce a găsit un loc de muncă pe portalul EURES. Câțiva ani mai târziu, Giorgio încă se bucură că muncește în Țările de Jos. Am luat legătura cu Giorgio pentru a-l întreba despre experiența trăită.

“The best choice”: Giorgio reflects on his EURES experience
Stefania Garofalo, 2018/Egin Erdal

Am fost atrași inițial de povestea lui Giorgio, atunci când consilierul său EURES, Stefania Garofalo, de cetățenie italiană, ne-a distribuit un videoclip cu un interviu (în limba italiană) pe care l-au filmat împreună când Stefania a vizitat Țările de Jos în 2018. În videoclip, Giorgio își exprimă părerea cu privire la procesul rapid care l-a determinat să se mute cu câțiva ani în urmă.

„Am avut zborul seara, iar a doua zi dimineață eram în birou!”

În momentul în care a primit apelul prin care era anunțat că obținuse un loc de muncă în Țările de Jos, Giorgio muncea la recoltarea strugurilor de pe podgoria unchiului său. Din acel moment, totul s-a întâmplat foarte repede – peste 20 de zile, Giorgio se urca la bordul avionului. „Zborul era programat seara, iar a doua zi, la ora 9 dimineața, eram în birou!” își amintește el în videoclip.

Cu sprijinul Stefaniei, Giorgio găsise un loc de muncă la firma de consultanță hidrografică Aqua Vision BV, cu sediul în Utrecht, după ce a aplicat pentru un post vacant publicat de unul dintre colegii olandezi ai Stefaniei.

„Giorgio a găsit anunțul pe portalul EURES,” explică Stefania în videoclip. Începând din acel moment, procesul a fost foarte simplu: „L-a convins ceea ce a citit, așa că s-a decis să aplice. Compania l-a selectat drept candidatul ales de ei și l-a sunat.”

În timpul discuției despre viața privată și cea profesională, Giorgio spune că se simte bine în Țările de Jos, deși recunoaște că, atunci când vii din Italia, vremea din Țările de Jos nu este tocmai un avantaj. Stefania glumește și pe seama faptului că Giorgio și-a exersat în mod clar competențele lingvistice la locul de muncă – atât de bine încât încă trece de la italiană la engleză în timpul conversației!

„Vă determină să vă dezvoltați”

După ce Stefania a distribuit videoclipul, l-am contactat pe Giorgio pentru a afla mai multe despre experiența sa și despre perioada de doi ani care a trecut de la momentul filmării videoclipului.

Giorgio, care are acum 31 de ani, locuiește încă în Țările de Jos, deși are de curând un nou loc de muncă ca inginer electric la Institutul de Cercetare Marină și Atmosferică din cadrul Universității din Utrecht. Aducându-și aminte de mutarea sa, de acum mai bine de cinci ani, Giorgio spune că „decizia de a pleca a fost cea mai bună alegere pe care aș fi putut să o fac”.

Deși Giorgio cunoștea deja bine Țările de Jos – participase la un schimb cultural la vârsta de 19 de ani și se întorsese în vizită de multe ori – mutarea a fost un pas important.

A crescut într-un sat din provincia Treviso din nordul Italiei, unde familia sa deține o fermă mică și o plantație viticolă. Deși a studiat ingineria electronică la Universitatea din Udine, singura sa experiență profesională înainte de a se muta în Țările de Jos a fost la ferma familiei. „Am crescut știind ce înseamnă să muncești din greu pe câmp”, spune el.

„Să fii departe de familie și să ieși din zona de confort, singur într-o altă țară, te ajută să scoți la iveală părți ale personalității tale pe care probabil nu te așteptai să le ai”, reflectă Giorgio. „Te determină să te dezvolți, pentru că îți oferă o perspectivă nouă. Dacă mă compar acum cu persoana care eram, remarc că m-am schimbat mult.”

Deși intenționează să revină într-o bună zi în zona rurală din Italia, Giorgio declară că deocamdată se simte fericit și se concentrează să dobândească o experiență valoroasă. „Deocamdată, planurile mele sunt să rămân aici, în Țările de Jos, pentru a mă dezvolta, pentru a învăța și pentru a dobândi cât mai multe cunoștințe valoroase în diferite sectoare.”

 

Linkuri conexe:

Portalul EURES

Videoclipul cu interviul (în limba italiană)

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Povesti de succesTineret
Secțiuni aferente
Condiții de viață și de muncă
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.