Skip to main content
Az Európai Bizottság logója
EURES
Sajtócikk2 október 2020Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

„A legjobb döntés”: Giorgio beszámol az EURES-szel kapcsolatos tapasztalatairól

Giorgio Cover villamosmérnök Olaszországból költözött Hollandiába 2014-ben, miután az EURES-portálon talált állást magának. Sok év telt el azóta, de Giorgio a mai napig szeret Hollandiában dolgozni. Megkerestük Giorgiót, hogy meséljen nekünk a tapasztalatairól.

“The best choice”: Giorgio reflects on his EURES experience
Stefania Garofalo, 2018/Egin Erdal

Akkor figyeltünk fel Giorgio történetére, amikor olasz EURES-tanácsadója, Stefania Garofalo megosztott velünk egy (olasz nyelvű) videóinterjút, amelyet közösen készítettek 2018-ban, amikor Stefania Hollandiába látogatott. A videóban Giorgio arról számol be, hogy néhány évvel korábban egy gyors folyamat eredményeként költözött egy másik országba.

„Este érkeztem repülővel, és másnap reggel már az irodában voltam!”

Giorgio épp nagybátyja szőlőjében szüretelt, amikor felhívták telefonon, és állást ajánlottak neki Hollandiában. Onnantól kezdve minden nagyon gyorsan történt – 20 nap múlva Giorgio már a repülőgépen ült! „Este érkeztem repülővel, és másnap reggel 9-kor már az irodában voltam!” – emlékezik vissza a videóban.

Stefania támogatásával Giorgio az Aqua Vision BV-nél, egy Utrechtben található hidrográfiai tanácsadó cégnél kapott állást, miután jelentkezett egy álláslehetőségre, amelyet Stefania egyik holland kollégája tett közzé.

„Giorgio az állásajánlatot az EURES-portálon találta” – magyarázza Stefania a videóban. Onnantól kezdve a folyamat nagyon egyszerű volt: „Az olvasottak meggyőzték Giorgiót, ezért úgy döntött, beadja a jelentkezését. A cég a jelöltek közül őt választotta ki, és fel is hívták.”

Amikor az életről és a munkáról beszélgetünk, Giorgio elmondja, hogy jól érzi magát Hollandiában, bár azt is elismeri, hogy olaszként nem sikerült megkedvelnie a hollandiai időjárást. Stefania viccesen megállapítja, hogy láthatóan sokat használja nyelvi készségeit a munkahelyén – mivel a beszélgetés során is többször vált olaszról angol nyelvre!

„Ettől fejlődik az ember”

Miután Stefania megosztotta a videót, megkerestük Giorgiót, hogy többet tudjunk meg a hátteréről és arról, hogy mi történt vele a videó elkészítése óta eltelt két évben.

A most 31 éves Giorgio még mindig Hollandiában él, bár nemrég munkahelyet váltott: villamosmérnökként az Utrechti Egyetem Tengeri és Légköri Kutatóintézetében dolgozik. A több mint öt évvel ezelőtti költözésével kapcsolatban Giorgio azt mondja, hogy „ez volt életem legjobb döntése”.

Bár Giorgio korábban is jól ismerte Hollandiát – mivel 19 évesen részt vett egy kulturális csereprogramban, és később többször visszatért –, a költözés nagy lépés volt.

Giorgio egy faluban nőtt fel Észak-Olaszország Treviso tartományában, ahol családjának egy kis gazdasága és szőlőültetvénye van. Bár villamosmérnöki tanulmányokat folytatott az udinei egyetemen, Hollandiába költözése előtt csak a családi gazdaságban szerzett munkatapasztalatot. „Úgy nőttem fel, hogy megismerhettem, mit jelent a földeken végzett kemény munka” – mondja Giorgio.

„Ha távol kerülünk a családtól és a komfortzónánktól, és egyedül élünk egy idegen országban, az a személyiségünk olyan oldalait mutatja meg, amelyekről talán nem is tudtunk – vélekedik. – Ettől fejlődik az ember, hiszen új perspektíva nyílik meg. Ha összehasonlítom magam azzal, amilyen korábban voltam, azt látom, hogy nagyon megváltoztam.”

Bár Giorgio egy nap vissza szeretne költözni az olasz vidékre, elégedett a jelenlegi életével, és az értékes tapasztalatok gyűjtésére koncentrál. „Egyelőre az a tervem, hogy itt maradok Hollandiában, hogy amennyire csak tudok, fejlődhessek, tanulhassak, és különböző szektorokban tegyek szert értékes tudásra.”

 

Kapcsolódó linkek:

EURES-portál

Videóinterjú (olasz nyelven)

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
SikertörténetekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.