Skip to main content
Logotip Europske komisije
EURES
Novinski članak2 listopad 2020Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

„Najbolja odluka u životu”: Giorgiovo iskustvo traženja posla preko portala EURES

Inženjer elektrotehnike Giorgio Cover preselio se 2014. iz Italije u Nizozemsku nakon što je pronašao posao preko portala EURES. Nekoliko godina kasnije Giorgio i dalje uživa radeći u Nizozemskoj. Odlučili smo stupiti u kontakt s njim i zamoliti ga da podijeli svoje iskustvo s nama.

“The best choice”: Giorgio reflects on his EURES experience
Stefania Garofalo, 2018/Egin Erdal

Giorgiova nas je priča privukla nakon što je njegova savjetnica pri EURES-u Italija, Stefania Garofolo, odlučila podijeliti s nama videosnimku razgovora (na talijanskom jeziku) koju je prilikom posjeta Nizozemskoj 2018. snimila s Giorgiom. Na toj se snimci Giorgio prisjeća situacije koja je prethodila njegovu brzom preseljenju prije nekoliko godina.

„Let mi je bio zakazan navečer, a već sljedeće jutro bio sam u uredu!”

Giorgio je bio zaokupljen berbom grožđa u ujakovu vinogradu kada je primio telefonski poziv s ponudom za posao u Nizozemskoj. Sve se nakon toga odvilo jako brzo – već za 20 dana Giorgio se ukrcavao na let. „Let mi je bio zakazan navečer, a već sam sljedeće jutro u 9 sati bio u uredu!” prisjeća se na snimci.

Ohrabren Stefanijinom podrškom, Giorgio se prijavio na natječaj za radno mjesto koji je objavio jedan od Stefanijinih nizozemskih kolega te je, zahvaljujući tomu, dobio posao u konzultantskom poduzeću za hidrografiju Aqua Vision BV, sa sjedištem u Utrechtu.

„Giorgio je pronašao natječaj na portalu EURES”, objašnjava Stefania na snimci. Od tog je trenutka sve teklo vrlo glatko: „Svidjelo mu se ono što je pročitao, te se odlučio prijaviti. Poduzeće ga je odabralo među prijavljenim kandidatima, nakon čega je primio poziv.”

Razgovarajući o životu i radu u Nizozemskoj, Giorgio kaže da mu se sviđa živjeti ondje, iako vrijeme nije onakvo na kakvo je naviknut u Italiji. Stefania je usto šaljivo dodala da je Giorgio na poslu zasigurno usavršio svoje znanje engleskog – toliko da se sada nesvjesno prebacuje s talijanskog na engleski!

„Takvo iskustvo pomaže vam da se razvijete”

Nakon što je Stefania podijelila videozapis, obratili smo se Giorgiu kako bismo saznali više o njegovu prijašnjem iskustvu i o tome kako je proveo protekle dvije godine otkad je videozapis snimljen.

Giorgio, sada 31-godišnjak, i dalje živi u Nizozemskoj, a nedavno je dobio novi posao kao inženjer elektrotehnike pri Institutu za istraživanje mora i atmosfere na Sveučilištu u Utrechtu. Razmišljajući o svojem preseljenju, Giorgio kaže da je „odluka o preseljenju najbolja koju je ikada donio”.

Iako je Giorgio već dobro poznavao Nizozemsku jer je kao devetnaestogodišnjak boravio u zemlji u okviru kulturne razmjene i više se puta vraćao u posjet, preseljenje je ipak bilo velik korak.

Odrastao je u ruralnom naselju u sjevernotalijanskoj pokrajini Treviso, gdje njegova obitelj ima malo poljoprivredno gospodarstvo i vinograd. Iako je studirao elektrotehniku na Sveučilištu u Udinama, prije preseljenja u Nizozemsku radio je samo na obiteljskom gospodarstvu. „Tijekom svojeg odrastanja mogao sam naučiti što znači težački rad”, rekao je.

Kada ste sami u drugoj zemlji, daleko od obitelji i svega što vam je poznato, počnete otkrivati stvari o sebi o kojima dotad niste bili svjesni”, zaključuje Giorgio. „Takvo iskustvo pomaže vam da se razvijete i proširite vidike. Kada se osvrnem na to kakav sam nekad bio, zaključujem da sam se uvelike promijenio.”

Iako se jednog dana želi vratiti u svoj kraj u Italiji, Giorgio kaže da je zasad sretan i usmjeren na stjecanje dragocjenog iskustva. „Zasad namjeravam ostati u Nizozemskoj kako bih se što više razvijao, učio i stekao čvrsto znanje u različitim sektorima.”

 

Korisne poveznice:

Portal EURES

Snimka razgovora (na talijanskom jeziku)

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Uspješne pričeMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.