Skip to main content
Euroopan komission logo
EURES
Uutisartikkeli2 lokakuu 2020Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

”Paras mahdollinen päätös” – Giorgio kertoo EURES-kokemuksestaan

Sähköinsinööri Giorgio Cover muutti Italiasta Hollantiin vuonna 2014 saatuaan työpaikan EURES-portaalin kautta. Hän työskentelee yhä Hollannissa. Otimme Giorgioon yhteyttä ja pyysimme häntä kertomaan kokemuksestaan.

“The best choice”: Giorgio reflects on his EURES experience
Stefania Garofalo, 2018/Egin Erdal

Kiinnostuimme Giorgion tarinasta, kun hänen italialainen EURES-neuvojansa Stefania Garofalo lähetti meille videohaastattelun (italiaksi), jonka he olivat tehneet yhdessä Giorgion kanssa Stefanian Hollannin-vierailun yhteydessä vuonna 2018. Videolla Giorgio pohtii nopeasti edennyttä prosessia, jonka päätteeksi hän muutti Hollantiin muutama vuosi sitten.

”Lentoni oli illalla, ja seuraavana aamuna olin jo toimistolla!”

Giorgio oli juuri korjaamassa satoa setänsä viinitarhalla, kun hänelle soitettiin ja tarjottiin työpaikkaa Hollannista. Sen jälkeen kaikki tapahtui hyvin nopeasti – 20 päivän kuluttua Giorgio astui jo lentokoneeseen. ”Lentoni oli illalla, ja seuraavana aamuna kello 9 olinkin jo toimistolla!” hän muistelee videolla.

Giorgio sai työpaikan Aqua Vision BV:ltä, joka on hydrografista konsultointia tarjoava yritys Utrechtissa. Stefania, jonka hollantilainen kollega oli huolehtinut ilmoituksen julkaisemiseseta portaalissa, auttoi Giorgiota hakuprosessin aikana.

”Giorgio löysi työpaikkailmoituksen EURES-portaalista”, Stefania kertoo videolla. Sen jälkeen prosessi oli helppo: ”Luettuaan ilmoituksen hän kiinnostui työpaikasta ja päätti tehdä hakemuksen. Hänet valittiin ehdokkaaksi, ja yrityksen edustaja soitti hänelle.”

Giorgio kertoo viihtyvänsä Hollannissa. Italialaisena hän kuitenkin myöntää, ettei sää kuuluu Hollannin parhaisiin puoliin. Stefania vitsailee myös, että Giorgio on selvästi harjoittanut kielitaitoaan työssään – jopa siinä määrin, että heidän keskustelunsa aikana hän välillä lipsuu italiasta englantiin.

”Uudet kokemukset auttavat kehittymään”

Kun Stefania oli lähettänyt videon, otimme yhteyttä Giorgioon, sillä halusimme kuulla lisää hänen taustastaan ja kysyä, mitä hänelle tällä hetkellä – kaksi vuotta videon kuvaamisen jälkeen – kuuluu.

Giorgio on nyt 31-vuotias ja asuu edelleen Hollannissa. Hän on hiljattain aloittanut uuden työn sähköinsinöörinä Utrechtin yliopiston merentutkimuslaitoksella (Institute for Marine and Atmospheric Research). Giorgio pohtii yli viisi vuotta sitten tekemäänsä valintaa ja sanoo, että ”muutto toiseen maahan oli paras mahdollinen päätös”.

Vaikka Giorgiolla oli jo paljon tietoa Hollannista – hän oli osallistunut kulttuurivaihtoon 19-vuotiaana ja vieraillut maassa useita kertoja sen jälkeen – muutto oli iso askel.

Giorgio varttui Pohjois-Italiassa, Trevison maakunnassa sijaitsevassa maaseutukylässä, jossa hänen perheellään on pieni maatila ja viinitarha. Hän opiskeli sähkötekniikkaa Udinen yliopistossa, mutta hänen ainoa työkokemuksensa ennen muuttoa Hollantiin oli työ perhetilalla. ”Kasvoin maatilalla ja opin jo lapsena kovan työn merkityksen”, hän kertoo.

”Perhepiirin ja mukavuusalueen jättäminen ja pärjääminen yksin uudessa maassa tuovat ihmisestä esiin puolia, joista ei ehkä itse edes tiennyt”, Giorgio pohtii. ”Uudet kokemukset antavat uusia näkökulmia ja auttavat kehittymään. Jos vertaan itseäni henkilöön, joka olin ennen, huomaan, että olen muuttunut paljon.”

Vaikka Giorgio haluaa muuttaa jonain päivänä takaisin Italian maaseudulle, hän kertoo olevansa tämänhetkiseen tilanteeseensa tyytyväinen ja keskittyvänsä arvokkaan työkokemuksen hankkimiseen. ”Suunnitelmissani on jäädä toistaiseksi Hollantiin, jotta voin kehittyä, oppia ja kartuttaa tietämystäni eri aloilta niin paljon kuin mahdollista.”

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

EURES-portaali

Videohaastattelu (italiaksi)

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
MenestystarinatNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.