Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο2 Οκτωβρίου 2020Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

“Η καλύτερη επιλογή”: Ο Giorgio μιλά για την εμπειρία του από το EURES

Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Giorgio Cover μετοίκησε από την Ιταλία στις Κάτω Χώρες το 2014, αφού βρήκε δουλειά μέσα από την πύλη EURES. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Giorgio εξακολουθεί να απολαμβάνει τη δουλειά του στις Κάτω Χώρες. Ήρθαμε σε επαφή με τον Giorgio για να του ζητήσουμε να μας μιλήσει για την εμπειρία του.

“The best choice”: Giorgio reflects on his EURES experience
Stefania Garofalo, 2018/Egin Erdal

Αρχικά μας προσέλκυσε η ιστορία του Giorgio όταν η ιταλίδα σύμβουλος EURES Stefania Garofalo μας παρουσίασε μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη (στα ιταλικά) την οποία κάνανε μαζί όταν η Stefania επισκέφθηκε τις Κάτω Χώρες το 2018. Στο βίντεο αυτό, ο Giorgio αναλογίζεται πόσο γρήγορα πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει πριν από μερικά χρόνια.

“Η πτήση μου ήταν το βράδυ και το άλλο πρωί παρουσιάστηκα στο γραφείο!”

Ο Giorgio μάζευε σταφύλια στο αμπέλι του θείου του όταν χτύπησε το τηλέφωνο και του προσέφεραν μια θέση εργασίας στις Κάτω Χώρες. Από κει και μετά, τα πάντα έγιναν πολύ γρήγορα –μέσα σε 20 μέρες, ο Giorgio είχε πάρει το αεροπλάνο. “Η πτήση μου ήταν το βράδυ και την άλλη μέρα, στις 9 το πρωί, παρουσιάστηκα στο γραφείο!”, λέει στο βίντεο.

Με τη βοήθεια της Stefania, ο Giorgio βρήκε δουλειά στην Aqua Vision BV, μια εταιρία συμβούλων υδρογραφίας με έδρα την Ουτρέχτη, η οποία είχε βγάλει αγγελία που αναρτήθηκε από συναδέλφους της Stefania στις Κάτω Χώρες.

“Ο Giorgio βρήκε την προσφορά εργασίας στην πύλη EURES”, διευκρινίζει η Stefania στο βίντεο. Από κει και πέρα, η διαδικασία ήταν πολύ εύκολη: “Αυτά που διάβασε τον έπεισαν κι έτσι αποφάσισε να κάνει αίτηση. Η εταιρεία τον επέλεξε μεταξύ των υποψηφίων και τον κάλεσε.”

Μιλώντας για τη ζωή και τη δουλειά στις Κάτω Χώρες, ο Giorgio λέει ότι νιώθει καλά, παρότι παραδέχεται ότι, σε σχέση με την Ιταλία, ο καιρός εκεί δεν είναι ακριβώς πλεονέκτημα. Η Stefania αναφέρει αστειευόμενη ότι σαφώς κάνει προσπάθεια να μάθει τη γλώσσα –τόσο πολύ ώστε να περνάει από τα ιταλικά στα αγγλικά και τούμπαλιν στη διάρκεια της συνομιλίας!

“Μεγαλώνεις, ωριμάζεις”

Αφού ανέβασε το βίντεο η Stefania, ήρθαμε σε επαφή με τον Giorgio για να μάθουμε περισσότερα για το παρελθόν του και να μας μιλήσει για τα δύο χρόνια που είχαν μεσολαβήσει από το γύρισμα του βίντεο.

Σε ηλικία των 31 ετών πλέον, ο Giorgio εξακολουθεί να ζει στις Κάτω Χώρες, και πρόσφατα ανέλαβε μια νέα θέση ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Ίδρυμα Θαλασσίων και Ατμοσφαιρικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης. Αναλογιζόμενος την απόφασή του να μεταναστεύσει πριν από περισσότερα από πέντε χρόνια, ο Giorgio λέει “η απόφαση να φύγω ήταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσα να κάνω”.

Παρότι ο Giorgio γνώριζε ήδη καλά τις Κάτω Χώρες –είχε συμμετάσχει σε πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών στα 19 του και τις είχε επισκεφθεί έκτοτε πολλές φορές– η μετανάστευση ήταν μεγάλο βήμα.

Μεγάλωσε σε ένα χωριό στην επαρχία του Τρεβίζο, στη βόρεια Ιταλία, όπου η οικογένειά του έχει ένα μικρό αγρόκτημα και αμπέλια. Παρότι σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Ούντινε, η μόνη εργασιακή εμπειρία που είχε πριν πάει στις Κάτω Χώρες ήταν η δουλειά στο οικογενειακό αγρόκτημα. “Μεγάλωσα ξέροντας τι θα πει να δουλεύεις σκληρά στα χωράφια”, μας λέει.

“Όταν είσαι μακριά από την οικογένειά σου και τη βολή σου, μόνος σου σε μια ξένη χώρα, βγαίνουν πλευρές του εαυτού σου που ίσως δεν φανταζόσουν ότι υπήρχαν καν”, λέει ο Giorgio. “Μεγαλώνεις, ωριμάζεις, βλέπεις τα πράγματα από μια νέα σκοπιά. Αν συγκρίνω το πώς είμαι τώρα με το πώς ήμουν, διαπιστώνω ότι έχω αλλάξει πολύ”.

Παρότι επιθυμεί να επιστρέψει στην ιταλική ύπαιθρο κάποια στιγμή, ο Giorgio λέει ότι είναι ικανοποιημένος προς το παρόν και επιδιώκει να αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία. “Προς το παρόν, τα σχέδιά μου είναι να μείνω εδώ, στις Κάτω Χώρες, για να εξελιχθώ, να μάθω και να εμπεδώσω τις γνώσεις μου σε διάφορους τομείς όσο μπορώ”.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Πύλη EURES

Βίντεο της συνέντευξης (στα ιταλικά)

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε συμβούλους EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Ιστορίες επιτυχίαςΝεολαία
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.