Skip to main content
Logotip Evropske komisije
EURES
Novice12 junij 2017Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Vse o Evropskem socialnem skladu (ESS)

V obdobju 2007–2014 je s podporo Evropskega socialnega sklada (ESS) našlo zaposlitev skoraj deset milijonov Evropejcev. Ker ESS letos praznuje 60. obletnico, želimo ob tem podrobneje predstaviti njegovo delovanje, vrste podpore, ki so na voljo, in kako se lahko vključite vanj.

All about the European Social Fund (ESF)

Kaj je ESS?

ESS je eden izmed glavnih instrumentov financiranja EU na področju zaposlovanja. Ustanovljen je bil leta 1957 v okviru Rimske pogodbe in je namenjen izboljšanju zaposlitvenih možnosti v EU, pri čemer že šest desetletij spodbuja zaposlovanje in mobilnost.

Katere so glavne prednostne naloge ESS?

Splošna prednostna naloga ESS je financiranje projektov, ki obravnavajo štiri glavne izzive, in sicer zaposlovanje, socialno vključenost, izobraževanje in javne storitve.

Posebne prednostne naloge vključujejo:

  • zagotavljanje boljšega izobraževanja za mlade,
  • premostitev vrzeli med šolo in zaposlitvijo,
  • spodbujanje prilagodljivosti delavcev,
  • izboljšanje dostopa do zaposlitve,
  • pomoč mladim pri razvoju znanja in spretnosti, po katerih trg dela povprašuje,
  • spodbujanje socialne vključenosti marginaliziranih skupin,
  • pomoč prikrajšanim osebam, da se z zaposlitvijo rešijo revščine;
  • izboljšanje javnih storitev.

Kako ESS deluje?

ESS deluje v partnerstvu z nacionalnimi in regionalnimi organi v državah članicah EU, pri čemer jim zagotavlja finančna sredstva za njihove programe ESS (uradno znane kot operativni programi). Ta finančna sredstva se nato prek programov razdelijo projektom v njihovi državi članici ali regiji. Višina financiranja, ki ga zagotavlja ESS, je odvisna od relativnega bogastva države članice.

Kaj ESS podpira?

ESS financira več tisoč projektov po vsej Evropi, od majhnih pobud, ki podpirajo ljudi na lokalni ravni, do nacionalnih shem, ki so namenjene večjemu delu prebivalstva v državi. Čeprav se velikost, predmet in cilji financiranih projektov razlikujejo, so v njihovem središču vedno ljudje.

Sklad zagotavlja finančno podporo tudi za pobudo za zaposlovanje mladih in jamstvo za mlade, programa Evropske komisije, ki mladim pomagata pridobiti znanja in spretnosti, pridobiti izkušnje in vstopiti na trg dela.

Kako lahko sodelujete?

Če vaša organizacija išče sredstva za zagon projekta, povezanega z zaposlovanjem, se za več informacij obrnite na pristojni organ ESS v svoji državi ali regiji.

Mladi, ki bi želeli sodelovati v projektu, ki ga financira ESS, se lahko za več informacij prav tako obrnejo na pristojni organ ali pa obiščejo nacionalno oziroma regionalno spletno mesto ESS. Tudi vaš lokalni javni zavod za zaposlovanje je lahko dober vir informacij.

Nedavno smo podrobneje proučili jamstvo za mlade ter, kaj lahko ponudi mladim, podjetjem in organizacijam. Več o tem si lahko preberite tudi vi. Podobno je v našem članku o programu Erasmus+ opisan eden izmed glavnih programov Evropske komisije za izobraževanje, kulturo, mlade in šport.

 

Sorodne povezave:

Rimske pogodbe

Pobudo za zaposlovanje mladih

Jamstvo za mlade

Obrnite na pristojni organ ESS v svoji državi ali regiji

Javni zavod za zaposlovanje

članku o programu Erasmus+

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovega svetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

Eures na Facebooku

Eures na Twitterju

Eures na LinkedInu

Eures na Googlu+

Teme
Poslovanje/podjetništvoNamigi in nasvetiNovice s trga dela/novice mobilnostiTrendi zaposlovanjaMladina
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.