Skip to main content
Az Európai Bizottság logója
EURES
Sajtócikk12 június 2017Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Amit az Európai Szociális Alapról (ESZA) tudni kell

A 2007–2014 közötti időszakban közel 10 millió európai talált állást az Európai Szociális Alap (ESZA) támogatásával. Mivel az ESZA az idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját, úgy gondoltuk, itt az ideje részletesebben bemutatni, hogyan működik az ESZA, milyen típusú támogatásokhoz lehet jutni általa, és mi a részvétel módja.

All about the European Social Fund (ESF)

Mi az ESZA célja?

Az ESZA az Európai Unió egyik legfontosabb foglalkoztatási vonatkozású finanszírozási eszköze. A Római Szerződés részeként 1957-ben létrejött Alap immár hat évtizede törekszik arra, hogy az EU-n belül javítsa a munkalehetőségeket, ösztönözze a foglalkoztatást és fellendítse a mobilitást.

Melyek az ESZA fő prioritásai?

Az ESZA átfogó prioritása, hogy olyan projekteket finanszírozzon, amelyek hozzásegítenek négy fő problémakör kezeléséhez: ez a foglalkoztatás, a társadalmi befogadás, az oktatás és a közszolgáltatások.

Az egyedi prioritások közé tartozik:

  • jobb oktatás biztosítása a fiatalok számára;
  • az iskola és a munka közötti szakadék áthidalása;
  • a munkavállalók alkalmazkodóképességének javítása;
  • a munkaerőpiacra való belépés fellendítése;
  • a fiatalok támogatása a munkaerőpiacon keresett készségek fejlesztésében;
  • a marginalizált csoportok társadalmi befogadásának ösztönzése;
  • a hátrányos helyzetű személyek elszegényedésének megelőzése a munka révén;
  • a közszolgáltatások fejlesztése.

Hogyan működik az ESZA?

Az ESZA az uniós tagállamok nemzeti és regionális hatóságaival partnerségben dolgozik, és finanszírozást biztosít az említettek ESZA-programjaihoz (hivatalos nevükön az operatív programokhoz). Ezt a finanszírozást a programokon keresztül osztják szét az országban vagy régióban induló projektek között. Az ESZA által nyújtott finanszírozás mértéke a tagállam relatív jólétén alapul.

Mihez nyújt támogatást az ESZA?

Az ESZA szerte Európában projektek ezreit finanszírozza, az emberek számára helyi szintű támogatást nyújtó, kis léptékű kezdeményezésektől egészen az ország népességének széles keresztmetszetét megcélzó országos programokig. Bár a projektek mérete, témája és céljai különbözőek lehetnek, a középpontjukban minden esetben az emberek állnak.

Az Alap ezenkívül pénzügyi támogatást nyújt az Európai Bizottság olyan programjaihoz, mint az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés és az ifjúsági garanciaprogram, amelyek a fiatalok készségfejlesztését, tapasztalatszerzését és a munkaerőpiacra való belépését támogatják.

Hogyan lehet részt venni?

Amennyiben egy szervezet képviseletében egy foglalkoztatási vonatkozású projekt elindításához keres finanszírozást, egyszerűen forduljon az Ön országában vagy régiójában működő ESZA irányító hatósághoz további információért.

Az ESZA-ból finanszírozott projektekben való részvétel iránt érdeklődő fiatalok a lakóhelyükön működő ESZA irányító hatóságtól vagy a nemzeti és regionális ESZA weboldalakról is részletes felvilágosításhoz juthatnak. A helyi állami foglalkoztatási szolgálat ugyancsak hasznos információforrás lehet.

A közelmúltban alaposan megvizsgáltuk az ifjúsági garanciarendszert, és hogy mit kínál a fiataloknak, a vállalkozásoknak és szervezeteknek – másoknak is ezt javasoljuk! Az Erasmus+ programról szóló cikkünkben pedig az Európai Bizottság egyik legfontosabb oktatási, kulturális, ifjúsági és sportprogramját járjuk körül.

 

Kapcsolódó linkek:

Római Szerződés

Ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés

Ifjúsági garanciaprogram

Forduljon az Ön országában vagy régiójában működő ESZA irányító hatósághoz

állami foglalkoztatási szolgálat

Erasmus+ programról szóló cikkünkben

 

További információk:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Az EURES a Google+-on

Témák
Üzlet / VállalkozásJavaslatok és tippekMunkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekToborzási trendekIfjúság
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.