Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
EURES
Nieuwsartikel13 november 2020Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Alessandria vindt een loopbaan als zorgwerker in Duitsland

Dankzij een gezamenlijk initiatief van EURES en twee Duitse werkgevers hebben verschillende Europese werkzoekenden de mogelijkheid gekregen om in Beieren een opleiding te volgen tot zorgwerker voor mensen met speciale behoeften. Een van hen, Alessandria Grossi, vertelt ons haar verhaal.

Alessandria finds a career as a care worker in Germany
Alessandria Grossi

“Het begon allemaal op een middag in juli 2019, toen ik op de Facebook-pagina van EURES las over een project voor de werving van zorgwerkers in Duitsland”, begint Alessandria. “Dat sprak me direct aan.” Alessandria was op haar 45e werkloos en kwam maar moeilijk aan een nieuwe, stabiele baan. Voordat zij als tiener naar Italië verhuisde, groeide ze op in Duitsland. Ze stond ervoor open om terug te gaan naar Duitsland voor een nieuwe uitdaging. Dit project gaf haar hoop.

Opleidingsmogelijkheden in de zorgsector

Alessandria nam contact op met EURES en kreeg aanvankelijk steun van Rosaria Petrillo van EURES in Milaan. Daarna werd ze in contact gebracht met EURES-adviseur Charlotte Glötzner, van International Placement Services (ZAV) in Neurenberg, die deel uitmaakte van het team dat aan het project werkte. Samen met twee Beierse zorgverleners – de Stiftung Sankt Johannes in Marxheim-Schweinspoint en Dominikus-Ringeisen-Werk in Ursberg – waren Charlotte en haar collega’s op zoek naar kandidaten uit heel Europa om een opleiding te volgen tot zorgwerker voor mensen met speciale behoeften bij de twee organisaties.

Dit zou helpen om het tekort aan gekwalificeerde kandidaten op te lossen, aldus Charlotte. “Het is voor werkgevers in Duitsland steeds lastiger om gekwalificeerde zorgwerkers voor mensen met speciale behoeften te vinden”, zegt ze. “De meerwaarde van dit project is dat het werk en beroepsopleiding combineert en dat de deelnemers loon ontvangen in plaats van alleen een stagevergoeding of iets dergelijks.”

Bezoeken aan de werkgever geven een realistische indruk

Charlotte nodigde Alessandria uit voor twee wervingsdagen in Beieren in februari 2020. Charlotte organiseerde de dagen met Anja Coenen, een plaatselijke EURES-adviseur van het arbeidsbureau van Donauwörth.

Op de eerste dag gaven ze informatie over de opleidingsprogramma’s en de via EURES beschikbare steun, waaronder de mogelijkheid om reiskosten, verhuiskosten en de kosten van taalcursussen te dekken. De sollicitanten hadden ook een gesprek met hun toekomstige werkgevers.

Op de tweede dag bezochten ze de locaties van beide organisaties en bekeken ze ook de door de werkgevers aangeboden woonruimte. “Dit was een duidelijke plus voor hen, omdat ze zo een realistisch beeld kregen van hun toekomstige werkplek en omgeving”, vertelt Charlotte.

Voorwaarts ondanks COVID-19

De wervingsdagen waren een groot succes, aangezien Alessandria en acht andere Europese sollicitanten een baan aangeboden kregen. Helaas gooide COVID-19 toen, zoals overal, roet in het eten. Door de reisbeperkingen en strenge regelgeving in de zorgsector werd het project uitgesteld.

In juni konden Alessandria en een andere deelnemer echter alsnog naar Beieren verhuizen om aan hun opleiding bij de Stiftung Sankt Johannes te beginnen. De andere deelnemers zijn in oktober aan het werk gegaan bij Dominikus-Ringeisen-Werk en volgen momenteel online een Duitse taaltraining om hen te helpen integreren.

Je plek vinden met de juiste ondersteuning

Ondanks de abnormale omstandigheden lukt het Alessandria goed haar plek te vinden dankzij de hulp van haar vriendelijke werkgever, die haar met open armen heeft ontvangen. Via de Reactivate-regeling heeft zij ook financiële steun gekregen van EURES, die zij heeft gebruikt voor haar reis naar Duitsland en de inrichting van haar woonruimte.

“Het was niet gemakkelijk om bij mijn familie weg te gaan en hier in Duitsland te gaan werken”, zegt ze. “Maar wat me echt heeft gestimuleerd, was de kans om anderen te helpen. Ik voel me goed en houd van mijn werk. Ik heb het altijd fijn gevonden om te werken met mensen met speciale behoeften.”

“Op mijn leeftijd een opleiding volgen en werken in Duitsland, in een mooie regio als Beieren, is voor mij een droom die uitkomt”, voegt ze daaraan toe. “Ik maak van de gelegenheid gebruik om alle EURES-medewerkers te bedanken.”

 

Links:

Reactivate

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
WervingstrendsSociale mediaSuccesverhalenJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Administrative and support service activitiesHuman health and social work activitiesOther service activities

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.