Direct la conținutul principal
EURES
Știre12 martie 2020Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

8 motive pentru care ar trebui să aveți în vedere munca sezonieră

Munca sezonieră (sau temporară) este considerată adesea o opțiune secundară, mai puțin dorită în comparație cu un loc de muncă cu normă întreagă, dar nu despre asta este neapărat vorba. Prezentăm mai jos o listă de motive pentru care ar trebui să aveți în vedere munca sezonieră.

8 reasons you should consider seasonal work
Shutterstock
 1. Accesul la posturi de început de carieră

În munca sezonieră există adesea posturi de început de carieră care sunt mult mai greu de găsit în alte sectoare de activitate. Aceasta poate fi o etapă intermediară, care vă oferă experiența necesară pentru a ajunge mai târziu la o oportunitate de carieră relevantă.

 1. Puteți experimenta un alt domeniu de muncă sau un angajator nou

Dacă doriți să vă lansați într-o nouă carieră sau dacă sunteți interesat să lucrați pentru un alt angajator, munca sezonieră vă dă ocazia să testați acest lucru în condiții de siguranță, știind că, dacă nu vă place, angajamentul nu este pe termen lung.

 1. Puteți beneficia de oportunități unice de competențe

Diversele oportunități de muncă sezonieră care sunt disponibile, de exemplu, în stațiuni de schi, la festivaluri și în sectorul comerțului cu amănuntul sau în agricultură, vă pot oferi șansa de a vă îmbunătăți competențele specifice și foarte căutate, pe care nu le-ați putea dobândi în alte posturi.

 1. Vă ameliorează CV-ul

Dacă sunteți între două locuri de muncă, munca sezonieră poate fi un mod foarte bun de a elimina lacunele din CV, precum și de a vă oferi, între timp, competențe valoroase și venituri atât de necesare.

 1. Vă deschide calea spre activități ulterioare

Așa cum munca sezonieră vă poate oferi, pe de o parte, posibilitatea de a testa colaborarea cu un anumit angajator sau activitatea într-un anumit domeniu, pe de altă parte  dumneavoastră sunteți testat pentru a vedea cum vă adaptați la noul mediu de lucru. Dacă angajatorul  consideră că sunteți deosebit de muncitor și motivat, sunt mari șanse să vă ofere un post pe termen lung.

 1. Vă puteți construi o gamă largă de contacte profesionale

La expirarea contractului de muncă sezonieră, chiar dacă nu vi se oferă un post cu normă întreagă, tot rămâneți cu avantajul de a fi lucrat cu numeroase persoane noi care ar putea să vă pună în contact cu oportunități viitoare.

 1. Călătoriile

O mare parte din munca sezonieră se desfășoară în industria turismului, care vă poate oferi posibilitatea de a călători și lucra în străinătate, de a vedea locuri noi și de a descoperi culturi noi, fiind în același timp și plătit!

 1. Puteți să petreceți timp în aer liber

Prin natura sa, o mare parte a muncii sezoniere se desfășoară în aer liber, fiind tipul de muncă care depinde cel mai mult de anotimpuri și de condițiile meteorologice. Timpul petrecut în aer liber are numeroase avantaje: de exemplu, vă poate întări sistemul imunitar și poate avea un impact pozitiv asupra psihicului.

Sperăm ca aceste sfaturi să vă inspire să căutați oportunități de muncă sezonieră, adaptate propriilor dumneavoastră obiective de carieră!

În parteneriat cu EURES, Portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă.

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

  Teme
  Sugestii și sfaturiTineret
  Sectorul
  Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

  Disclaimer

  Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.