Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
EURES
Nieuwsartikel12 maart 2020Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Acht redenen waarom seizoenswerk misschien wel iets voor jou is

Hoewel seizoenswerk of tijdelijk werk vaak als B-keuze wordt gezien ten opzichte van een voltijdbaan, hoeft dit niet per se zo te zijn. Hieronder vind je een lijst van redenen waarom seizoenswerk misschien wel iets voor jou is.

8 reasons you should consider seasonal work
Shutterstock
 1. Toegang krijgen tot startersfuncties

In het seizoenswerk zijn vaak startersfuncties beschikbaar die in andere sectoren een stuk moeilijker te vinden zijn. Deze kunnen als opstapje dienen om ervaring op te bouwen die later tot een relevante loopbaanmogelijkheid zou kunnen leiden.

 1. Een nieuw werkterrein of een nieuwe werkgever uitproberen

Als je een carrièreswitch overweegt of misschien bij een andere werkgever zou willen werken, kan seizoenswerk je de gelegenheid geven dit veilig uit te proberen in de wetenschap dat je er niet langdurig aan vastzit, mocht het je niet bevallen.

 1. Kansen grijpen om bijzondere vaardigheden op te doen

Dankzij de grote variatie in seizoenswerkmogelijkheden (bijvoorbeeld bij skiresorts, festivals en in de detailhandel of de landbouw) krijg je de kans om je te bekwamen in specifieke en gewilde vaardigheden die je in andere functies misschien niet zou gauw kunt opdoen.

 1. Een boost geven aan je cv

Als je tussen twee banen zit, kan seizoenswerk een prima manier zijn om de gaten in je cv op te vullen, terwijl je tegelijkertijd waardevolle vaardigheden opdoet en het nodige geld verdient.

 1. De deur openen naar een verdere baan

Zoals seizoenswerk jou de mogelijkheid kan geven om het werk bij een bepaalde werkgever of op een bepaald werkterrein uit te proberen, geeft het hun ook de gelegenheid om jou uit te proberen en te kijken hoe jij in hun werkomgeving past. Als jij opvalt als een hardwerkende en gemotiveerde kracht, is er gerede kans dat je werkgever je een baan voor langere tijd aanbiedt.

 1. Een breder professioneel netwerk opbouwen

Ook als je aan het einde van een seizoenswerkcontract geen vaste baan krijgt aangeboden, heb je nog altijd met een hele groep nieuwe mensen gewerkt die je misschien toekomstige kansen zouden kunnen bezorgen.

 1. Reizen

Seizoenswerk betekent vaak werk in de toerismesector en kan je de kans bieden om te reizen en in het buitenland te werken, nieuwe omgevingen te ontdekken en nieuwe culturen te ervaren, terwijl je er nog voor betaald krijgt ook!

 1. Werken in de buitenlucht

Omdat seizoenswerk per definitie sterk afhankelijk is van de seizoenen en het weer, gaat het vaak om werk in de buitenlucht. Er zitten veel voordelen aan werken in de buitenlucht. Zo kan het je afweer een boost geven en kan het een positieve uitwerking hebben op je geestelijke gezondheid.

We hopen dat deze tips je inspireren om te kijken welke seizoenswerkmogelijkheden aansluiten op jouw eigen carrièredoelen!

In samenwerking met EURES, het Europees portaal voor beroepsmobiliteit.

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop'pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

  Onderwerpen
  Hints en tipsJeugd
  Sector
  Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

  Vrijwaring

  De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.