Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο2 Αυγούστου 2019Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

7 ενδείξεις για να διαπιστώσετε εάν είστε επιχειρηματίας «από καρδιάς»

Ανεξαρτήτως της μορφής ή του μεγέθους της επιχείρησης, της ηλικίας, του φύλου ή της εθνικότητας, οι πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες διαθέτουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Στο παρόν άρθρο, περιγράφουμε αυτά τα χαρακτηριστικά και σας βοηθούμε να διαπιστώσετε εάν είστε καλός επιχειρηματίας.

7 signs that you could be an entrepreneur at heart
EURES

Έχετε ένα όραμα

Βλέποντας τον Steve Jobs ή τον Bill Gates, είναι εύκολο να θεωρήσουμε ότι στόχος του επιχειρηματία είναι μόνο να αποκτήσει εκατομμύρια και το μεγαλύτερο εμπορικό σήμα στον κόσμο. Αλλά για να επιτευχθεί ο φιλόδοξος αυτός στόχος, μια επιτυχημένη επιχείρηση πρέπει να ξεκινήσει με μια ιδέα. Οι επιχειρηματίες διαθέτουν προσόντα για να εντοπίζουν τα κενά στην αγορά, να προσδιορίζουν πού υπάρχει ζήτηση και να βρίσκουν νέες λύσεις σε μακροχρόνια προβλήματα.

Σχεδιάζετε το μέλλον

Ενώ το παρόν είναι σημαντικό, απώτερος στόχος των επιτυχημένων επιχειρηματιών είναι το μέλλον. Προβλέπουν μελλοντικές προκλήσεις, ευκαιρίες και τάσεις προκειμένου να διατηρούν το προβάδισμα στον κλάδο τους και να ανταποκρίνονται γρήγορα στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών και των καταναλωτών.

Μπορείτε να παίρνετε (μελετημένο) ρίσκο

Η διαφορά μεταξύ ενός επιτυχημένου και μη επιτυχημένου επιχειρηματία βρίσκεται στη λέξη «μελέτη». Οι επιχειρηματίες αναλαμβάνουν κινδύνους βάσει προσεκτικής σκέψης και σχεδιασμού, όχι με βάση το συναίσθημα. Η δημιουργία και η ανάπτυξη μιας επιχείρησης απαιτεί την ανάληψη κινδύνου, κάτι το οποίο δεν πρέπει όμως να συγχέεται με την απερισκεψία. Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας γνωρίζει πότε να παίρνει ρίσκο, αλλά και πότε να το αποφεύγει.

Είστε ευέλικτοι

Η ικανότητα προσαρμογής στις αλλαγές είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία στον επιχειρηματικό κόσμο. Οι αγορές, όπως και οι άνθρωποι, είναι απρόβλεπτες, και αν ο επιχειρηματίας μπορεί να αξιοποιήσει και να προσαρμοστεί σε απρόβλεπτες καταστάσεις (αντί να προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει), θα είναι καλύτερα προετοιμασμένος για να επιτύχει.

Έχετε ενσυναίσθηση

Οι άνθρωποι φαντάζονται μερικές φορές τον επιτυχημένο επιχειρηματία ως αδίστακτο άτομο που τοποθετεί τους δικούς του στόχους πάνω από τα αισθήματα των άλλων. Στην πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει σπανίως. Είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι, οι πελάτες και οι μέτοχοι να αισθάνονται ότι η φωνή τους μετράει και εισακούεται. Οι πιο επιτυχημένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι εκείνοι που λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις και τα αισθήματα όλων εκείνων που συμμετέχουν στην επιχείρηση και τους βοηθούν να αντιληφθούν ότι συνεργάζονται για ένα κοινό όραμα.

Αναλαμβάνετε πρωτοβουλίες

Το να είσαι αφεντικό του εαυτού σου σημαίνει ότι καθορίζεις ο ίδιος τους στόχους και τα κίνητρά σου και δεν βασίζεσαι σε άλλους. Οι επιχειρηματίες δεν έχουν διευθυντή για να ελέγχει την πρόοδό τους, να εξασφαλίζει ότι τηρούν τις προθεσμίες ή να τους επιπλήττει όταν αργούν το πρωί. Είναι υπό την ευθύνη τους να διασφαλίζουν ότι όλα λειτουργούν καλά και ότι η εργασία παραδίδεται εγκαίρως.

Το κλειδί για την επίδειξη ζήλου είναι το πάθος. Αν αγαπάτε αυτό που κάνετε, τότε θα είστε ακόμη πιο αποφασισμένος να πετύχετε τον στόχο σας.

Αντιμετωπίζετε την αποτυχία ως φυσιολογικό στάδιο της σταδιοδρομίας σας

Η αποτυχία είναι αναπόφευκτη στη δημιουργία μιας επιχείρησης και στην επιχειρηματική σας σταδιοδρομία. Όσοι μπορούν να ξεπεράσουν τις αποτυχίες και να αξιοποιήσουν τα διδάγματα από την αποκτηθείσα εμπειρία, είναι πολύ πιθανό ότι θα επιτύχουν μακροπρόθεσμα. Οι επιχειρηματίες δεν βλέπουν αρνητικά την αποτυχία, αλλά ως ευκαιρία για βελτίωση.

Τώρα διαθέτετε έναν κατάλογο με 7 ενδείξεις για να διαπιστώσετε εάν είστε καλός επιχειρηματίας. Ελπίζουμε ότι θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τον επιχειρηματία μέσα σας!

Σε συνεργασία με το EURES, την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα.

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε προσωπικό του EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Επιχειρήσεις /ΕπιχειρηματικότηταΧρήσιμες συμβουλέςΝεολαία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.