Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli1. marraskuuta 2019Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Kuusi vinkkiä parhaan hyödyn saamiseksi työharjoittelusta, harjoittelujaksosta tai oppisopimuskoulutuksesta

Lyhyet työssäoppimisjaksot ovat yhä suositumpia siirtymäreittejä työelämään. Onnistunut työharjoittelu, harjoittelujakso tai oppisopimuskoulutus voi auttaa pääsemään toiveita vastaaviin työtehtäviin. Tässä on joitakin vinkkejä, joiden avulla varmistat saavasi suurimman mahdollisen hyödyn.

6 tips for getting the most out of a training course, internship or apprenticeship
Shutterstock

Älä pelkää virheiden tekemistä

Harjoittelijana tai oppisopimusoppilaana opettelet uusia asioita. Työkaverisi tietävät, ettei sinulla välttämättä ole yhtä paljon kokemusta kuin heillä eikä kaikesta odoteta täydellistä suoritusta ensimmäisellä kerralla. Älä pelkää tehtäviä mukavuusalueesi ulkopuolella. Oma-aloitteisuus, töihin tarttuminen ja virheistä oppiminen välittävät sinusta myönteisemmän käsityksen kuin vastahakoisuus osallistua virheiden pelossa.

Sopeudu yrityksen työkulttuuriin

Seuraa kollegoittesi käyttäytymistä ja mukauta omaa käyttäytymistäsi sen mukaisesti. Miten he pukeutuvat? Miten he ovat vuorovaikutuksessa keskenään? Mistä he puhuvat töissä ja mitä aiheita vältellään? Muista, että monien kollegojen ura työnantajasi palveluksessa jatkuu huomattavasti pidempään kuin sinun. Myös heidän työehtonsa voivat olla erilaiset. Jos pomosi lähtee töistä aikaisin joka päivä, samaa ei välttämättä hyväksytä sinulta.

Hyödynnä koulutus- ja pätevöitymismahdollisuudet

Jos tarjolla on mahdollisuuksia kouluttautua ja pätevöityä, tartu niihin. Monet yritykset maksavat koulutuksen työntekijöilleen, jotta he voisivat laajentaa osaamistaan ja parantaa tietämystään tehtävissään. Tämä ei vain auta suoriutumaan paremmin työtehtävistä, vaan on myös hyvä lisä ansioluettelossa ja auttaa kehittämään taitoja tulevaa urakehitystä ajatellen.

Kysy lisätehtäviä

Jos sinulla on ylimääräistä energiaa, kysy kollegoiltasi, voisitko olla avuksi. Harjoittelijoita, joille kelpaavat pienet ja arkiset tehtävät siinä missä suuret ja mielenkiintoiset haasteet, arvostetaan eniten, ja vakituista työsuhdetta tarjotaan todennäköisimmin heille. Jos et saa tekemistä, älä käytä sitä tekosyynä laiskotteluun. Mieti, yleisemmällä tasolla, miten voisit olla avuksi. Onko sinulla ideoita, jotka voisivat johtaa parannuksiin yrityksessä? Voisit ehkä laatia mallin auttamaan jonkin tietyn prosessin rationalisoimista tai kirjoittaa vihkosen hyödyllisistä tiedoista uusille työntekijöille. Jos osoitat motivoitumisesi ja luovuutesi panostamalla aidosti yrityksen menestykseen, parannat työtovereidesi käsitystä luotettavuudestasi ja kyvyistäsi.

Ei henkilökohtaista

Jos olet työelämän alussa, mielessä voi helposti käydä kysymyksiä, kuten ”mitä uudet kollegat ajattelevat minusta”, ”mokasinko” tai ”mitä tämä sähköpostiviesti tarkoittaa”. On hyvä muistaa, että jokainen suorittaa tiettyä työtehtävää. Siksi ristiriitatilanteet eivät (enimmäkseen) ole henkilökohtaisia eivätkä kuvasta sitä, mitä sinusta ajatellaan, vaan ne voivat liittyä määräaikoihin, prioriteetteihin ja päätöksiin.

Ei loppuelämäksi

Työharjoittelun, harjoittelujakson tai oppisopimuskoulutuksen aikana voi ilmetä, ettei ala tai yritys olekaan itselle sopiva. Tämä ei tarkoita sitä, että olisit tuhlannut aikaasi, koska on yhtä tärkeä kuin tietää, mikä itselle sopii ja mikä ei. Olet silti saanut monia muihin tehtäviin siirrettäviä taitoja ja kokemusta, joka todennäköisesti auttaa pääsemään itselle sopivampiin töihin tuonnempana.

Toivomme, että näistä vinkeistä on apua, jotta voisit saavuttaa ammatillisen potentiaalisi  kokonaisuudessaan.

Yhteistyössä Euroopan ammatillisen liikkuvuuden EURES-portaalin kanssa.

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURESin työntekijöitä

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysVinkkejäNuoriso
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.