Gå til hovedindholdet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhedsartikel1. november 2019Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Seks tips til, hvordan du får mest muligt ud af et praktikophold eller en lære- eller elevplads

Kortvarige ansættelser, hvor arbejde kombineres med læring på jobbet, ses i stigende grad som en mulighed for at komme ind på arbejdsmarkedet. Hvis du er heldig, kan et praktikophold eller en lære- eller elevplads for alvor bidrage til at sikre dig dit drømmejob. Her får du nogle nyttige tips til, hvordan du får mest muligt ud af dit ophold.

6 tips for getting the most out of a training course, internship or apprenticeship
Shutterstock

Vær ikke bange for at dumme dig

Du er praktikant, elev eller lærling for at lære. Dine kolleger ved godt, at du ikke har så megen erfaring som dem selv, og de forventer ikke, at du løser alle opgaver til topkarakter lige med det samme. Vær ikke bange for at påtage dig opgaver uden for din magelighedszone. Ved at vise initiativ, tage fat og være villig til at lære af dine fejl gør du et meget bedre indtryk end ved at holde dig tilbage af frygt for at komme galt afsted.

Indret dig efter virksomhedens arbejdskultur

Iagttag, hvordan dine kolleger opfører sig, og ret dig derefter. Hvordan går de klædt? Hvordan arbejder de sammen? Hvad taler de om på kontoret, og hvad taler de ikke om? Husk, at mange kolleger har arbejdet der meget længere eller er ansat under andre vilkår end dig, så selv om din chef forlader kontoret tidligt hver dag, bør du måske ikke gøre det samme.

Udnyt uddannelses- og kvalifikationsmulighederne

Hvis du får tilbudt muligheder for at videreuddanne eller viderekvalificere dig, så tag dem. Mange virksomheder dækker udgifterne til videreuddannelse af deres medarbejdere for at give dem mulighed for at forbedre deres færdigheder og viden på områder, der er relevante for deres respektive roller. Ikke blot kan dette hjælpe dig til at blive bedre til dit arbejde, det vil også styrke dit CV og klæde dig på til fremtidige karrierespring.

Påtag dig flere opgaver

Hvis du har tid og kræfter, så spørg dine kolleger, om der er noget, du kan hjælpe dem med. Praktikanter, der er lige så indstillede på at påtage sig de små dagligdags opgaver som de store, mere interessante udfordringer, er i høj kurs og mest tilbøjelige til at blive tilbudt en fast stilling. Hvis du får at vide, at der ikke er noget for dig at lave, så brug det ikke som et påskud til at slappe af — prøv at tænke på, hvordan du mere generelt kan være til hjælp. Har du nogen idéer til, hvordan virksomheden kan blive bedre? Så kunne du måske opstille en model for en bestemt proces, der trænger til at blive strømlinet, eller lave en pjece med nyttig information til nye medarbejdere? Hvis du viser, at du er motiveret og kreativ og virkelig brænder for virksomhedens trivsel, vil du styrke dine kollegers tillid til dig og dine evner.

Det er ikke personligt ment

Hvis man er uvant med at være på en arbejdsplads, kan man let komme til at gå for meget op i spørgsmål som, "Hvad tænker mine nye kolleger om mig?", "Gjorde jeg det og det rigtigt?" eller "Hvad mente den og den med den e-mail?" Husk, at alle er der for at udføre et bestemt arbejde, og blot fordi der opstår uoverensstemmelser omkring frister, prioriteter og beslutninger, er disse (for det meste) ikke personlige og afspejler ikke folks mening om dig som person.

Det behøver ikke at være for altid

I løbet af din praktikant-, lærlinge- eller elevperiode kan du finde ud af, at virksomheden eller dit arbejdsområde ikke er noget for dig. Det betyder ikke, at du har spildt din tid. Det er lige så vigtigt at finde ud af, hvad der ikke passer til dig, som at finde ud af, hvad der gør. Du vil stadig have opnået en række færdigheder og erfaringer, der kan overføres, og som helt sikkert vil hjælpe dig på vej til det helt rigtige job.

Vi håber, at disse tips vil hjælpe dig med at nå dit fulde professionelle potentiale.

I samarbejde med Eures, den europæiske portal for jobmobilitet.

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Drop'pin@EURES

Find en Euresmedarbejder

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Emner
Forretning/iværksætteriRåd og tipsUngdom
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.