Gå til hovedindholdet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhedsartikel19. juli 2019Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

6 trin for at indlede en erhvervskarriere i udlandet: Del 3

I den sidste del af vores serie i tre dele ser vi nærmere på de vigtige punkter, du skal overveje, hvis du planlægger at flytte til udlandet og etablere dig i et nyt land.

6 steps to starting a professional career abroad: Part 3
EURES

Trin #5: Flytning til udlandet

Det er et stort skridt at flytte til udlandet, men med lidt planlægning kan du lette overgangen og gøre processen mindre skræmmende.

Hvad skal jeg tænke på, inden jeg flytter?

  • Arbejdskontrakt: Du bør modtage en kopi af din ansættelseskontrakt og en bekræftelse af lønaftalen, inden du rejser.
  • Vigtig dokumentation: Tag kopier af dine vigtige dokumenter (f.eks. pas, forsikringspapirer, fødselsattest), så du kan medbringe dem, når du flytter.
  • Sprogkurser: Hvis du ikke allerede behersker værtslandets sprog flydende, så overvej at følge et kursus i det (eller det sprog, du kommer til at bruge i det daglige).
  • Bankkonti: Du ønsker måske at åbne en bankkonto i dit nye land (og kan være nødt til det for at få udbetalt løn). Det er umagen værd at undersøge dine muligheder på forhånd, så du ved, hvor du står, og om denne konto kan knyttes til din konto i hjemlandet.
  • Forsikring: Medbring dit EU-sygesikringsbevis (eller tilsvarende forsikring, hvis du ikke er EU-borger), så du er fuldt ud dækket. Det kan også være en god idé at investere i en rejseforsikring.
  • Boligforhold: Hvor skal du bo? Hvis du kan, vil det være godt at få dine boligforhold på plads, inden du starter dit nye job. Hvis dette ikke er muligt, kan du undersøge potentielle muligheder og priser lidt nærmere.
  • Socialsikring: Kontakt din socialsikringsinstitution, inden du forlader dit hjemland, for at få alle de nødvendige oplysninger og de påkrævede EU-blanketter. Det kan også hjælpe at få mere at vide om systemet i dit nye land og formaliteter vedrørende overførsel af sociale sikringsrettigheder (f.eks. sociale ydelser, arbejdsløshedsunderstøttelse).
  • Skat: De relevante myndigheder i dit hjemland bør også kunne give vejledning om skatteaftaler med dit nye land.
  • Familie: Du og din familie har samme rettigheder som landets egne arbejdstagere. Dette indebærer, at dine familiemedlemmer kan ledsage dig til dit nye land, gå i skole og finde arbejde (med støtte fra Eures).
  • Uddannelsessystem: Eures-medarbejdere har meget information om skolerne og uddannelsessystemet i dit nye land, og det samme gælder de pågældende uddannelsesmyndigheders websteder.

Hvad skal jeg tænke på, lige inden jeg rejser?

  • Regninger og kontrakter: Sørg for, at du har afsluttet ethvert kontraktforhold lovformeligt og korrekt med serviceudbydere (f.eks. gas, telefon, vand, internet).
  • Lokal myndighed: Der kan være krav om, at du skal underrette din lokale myndighed, når du flytter til udlandet.
  • Postadresse: Opdatér din postadresse på alle websteder og hos alle relevante myndigheder.
  • Skatter og ydelser: Sørg for at underrette skatte- og socialforvaltningen i dit hjemland om, at du rejser.

Trin #6: Bosættelse i et nyt land

Et nyt land repræsenterer både en udfordring og en mulighed. Der er meget at tænke på, og vi har derfor sat fokus på nogle af de punkter, du måske gerne vil prioritere.

  • Find en bolig: Hvis du ikke kunne finde en bolig, inden du ankom, bør dette være en prioritet. Din arbejdsgiver kan måske hjælpe dig, men hvis ikke, kan du starte med et midlertidigt sted og finde noget permanent, når du har fået dig etableret.
  • Forstå de juridiske krav: Der vil formentlig være en række juridiske og administrative formaliteter, som du skal gennemgå for blive etableret i dit nye land. Det anbefales at undersøge dette, for at du kan være klar over dine forpligtelser.
  • Kend dine rettigheder: Som EU-/EØS-borger har du de samme rettigheder til sociale sikringsydelser som landets egne arbejdstagere (f.eks. sygeløn, barselsorlov, pensioner), så sørg for at udøve disse rettigheder!
  • Åbn en bankkonto: Din arbejdsgiver vil formentlig kræve dette for at kunne udbetale løn, og alle EU-borgere har ret til at åbne en almindelig bankkonto i det land, hvor de arbejder.
  • Lær sproget: At lære landets eget sprog, hvis du ikke allerede behersker det flydende, er en god måde at blive integreret i et nyt land på og møde nye mennesker, der måske befinder sig i samme situation.
  • Undersøg transportmuligheder: Du vil formentlig skulle pendle til arbejde, og ved at finde frem til de bedste transportmuligheder kan du spare tid og penge.
  • Omfavn kulturen: Selv hvis du bare flytter til et naboland, vil kulturen være forskellig fra det, du er vant til. Nye indtryk, nye lyde, nye mennesker… den bedste måde, du kan tilpasse dig på, er at lære dine nye omgivelser at kende. Dine kolleger, din arbejdsgiver eller dine naboer kan formentlig give råd om de mest interessante steder og aktiviteter i dit lokalområde.
  • Søg rådgivning: Over 800 Eures-medarbejdere er klar til at yde rådgivning og bistand om en række emner. Du kan søge efter relevante medarbejdere i dit nye land via afsnittet om leve- og arbejdsvilkår på Euresportalen.

Du kan få mere at vide om trin 5 og 6 på Euresportalen, og hvis du ønsker at starte i begyndelsen af serien, finder du del 1 og del 2 her.

 

Relevante links:

åbne en almindelig bankkonto

leve- og arbejdsvilkår

Euresportalen

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Drop'pin@EURES

Find en Euresmedarbejder

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Emner
Råd og tipsJobdage/begivenhederUngdom
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.