Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο27 Ιούλιος 2017Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

5 συμβουλές για την αναζήτηση πρακτικής άσκησης

Αποκτήστε «ανταγωνιστικό» πλεονέκτημα κατά την αναζήτηση πρακτικής άσκησης.

5 tips when looking for traineeships

Το να καταφέρετε να προσληφθείτε στην τέλεια θέση πρακτικής άσκησης είναι δύσκολο. Δεν αρκεί μόνο να ξεχωρίσετε από το πλήθος των υπόλοιπων ενδιαφερόμενων αιτούντων, αλλά πρέπει και να γνωρίζετε πού να αναζητήσετε τις πλέον κατάλληλες για εσάς ευκαιρίες. Ζητήσαμε από τον Pål Kaalaas, διευθυντή ψηφιακού μάρκετινγκ της CupoNation στη Νορβηγία, να μας δώσει τις πέντε καλύτερες συμβουλές του όσον αφορά την αναζήτηση πρακτικής άσκησης και μας είπε τα εξής…

Ψάξτε στο εξωτερικό

Δεδομένου ότι η πρακτική άσκηση σε μια άλλη χώρα σας παρέχει άμεσο πλεονέκτημα, γιατί να περιορίσετε την αναζήτησή σας μόνο στη δική σας χώρα; Η Ευρώπη προσφέρει συναρπαστικές δυνατότητες προς εξερεύνηση! Η αποδοχή μιας θέσης για πρακτική άσκηση κάπου στο εξωτερικό σας παρέχει την ευκαιρία να γνωρίσετε μια διαφορετική κουλτούρα, τόσο κατά την εργασία όσο και στον ελεύθερο χρόνο σας. Η απομάκρυνση από την ασφαλή οικειότητα της χώρας σας επιλέγοντας να εργαστείτε στο εξωτερικό είναι κάτι που οι εργοδότες σε ολόκληρο τον κόσμο εκτιμούν ιδιαίτερα, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια.

Χτυπήστε πόρτες

Πάρτε την πρωτοβουλία και ανοιχτείτε στον κόσμο. Πριν από χρόνια, χρησιμοποιούσαμε τη φράση «χτυπώ την πόρτα μιας επιχείρησης» κυριολεκτικά, αλλά σήμερα η αρχική επικοινωνία πραγματοποιείται συνήθως επιγραμμικά. Εάν δεν διαθέτετε λογαριασμό στο LinkedIn, δημιουργήστε αμέσως έναν και, εάν αναζητάτε θέση πρακτικής άσκησης, εξετάστε το ενδεχόμενο να πληρώσετε συνδρομή Premium. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε απευθείας σε επαφή με τα «κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες επιχειρήσεις», θέτοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις και συστήνοντας τον εαυτό σας. Η συνδρομή Premium σας επιτρέπει να επικοινωνείτε απευθείας με τα «μεγάλα στελέχη» σε σχεδόν οποιαδήποτε επιχείρηση, καθώς μπορείτε να τους στείλετε ένα σύντομο μήνυμα. Δημιουργώντας διαύλους επικοινωνίας που δεν υπήρχαν πριν από λίγα χρόνια, το LinkedIn μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος και των δύο πλευρών. Φιλική συμβουλή: αποφεύγετε την κατάχρηση! Φροντίστε να απευθύνεστε σε κάποια επιχείρηση μόνον όταν υπάρχει λόγος. Το LinkedIn δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται με τη νοοτροπία: «Θα προβάλλω τον εαυτό μου σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ελπίζοντας ότι θα λάβω μία τουλάχιστον θετική απάντηση».

Φοβάστε ότι θα σας αγνοήσουν; Αυτό είναι μάλλον εις βάρος της επιχείρησης ή του ατόμου στο οποίο απευθύνεστε παρά για εσάς, κάτι που μας φέρνει στην επόμενη συμβουλή…

Η σχέση είναι αμφίδρομη

Είναι σίγουρο ότι η επιχείρηση που εξετάζει την αίτησή σας για πρακτική άσκηση θα θέλει να μάθει περισσότερα για εσάς. Στο κάτω-κάτω, θα θέλει να είναι βέβαιη ότι το άτομο που προσλαμβάνει είναι το κατάλληλο. Φροντίστε να κάνετε το ίδιο! Ενημερωθείτε για τις επιχειρήσεις στις οποίες σκοπεύετε να υποβάλετε αίτηση για να βεβαιωθείτε ότι διαθέτουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά σε σχέση με τους στόχους που έχετε θέσει για τη σταδιοδρομία σας. Δεν θέλετε να καταλήξετε σε μια θέση πρακτικής άσκησης που δεν σας προσφέρει κανένα πραγματικό όφελος. Ίσως γνωρίζετε κάποιον που έχει εργαστεί στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Τι μπορείτε να μάθετε από ειδησεογραφικά άρθρα και από τον διαδικτυακό τόπο της επιχείρησης; Μην στείλετε αίτηση εάν η αίσθηση που έχετε διαμορφώσει για την επιχείρηση δεν είναι θετική.

Μην κάνετε αντιγραφή/επικόλληση

Βρήκατε επιχείρηση στην οποία επιθυμείτε να στείλετε αίτηση; Επενδύστε χρόνο για να συντάξετε την αίτησή σας! Είναι φυσιολογικό, βέβαια, να βασιστείτε σε ένα υπόδειγμα, αλλά είναι πραγματικά σημαντικό να μην περιοριστείτε μόνο στην αλλαγή της επωνυμίας της επιχείρησης και στη σύνταξη μερικών προτάσεων. Εάν δεν δαπανήσετε χρόνο για να επεξεργαστείτε το υπόδειγμά σας και να συντάξετε μια αίτηση ειδικά για μια συγκεκριμένη επιχείρηση, δεν καταβάλλετε την απαιτούμενη προσπάθεια. Επειδή οι μη "δουλεμένες" αιτήσεις αναγνωρίζονται εύκολα, θα είναι κρίμα να αποτύχετε λόγω ανεπαρκούς προσπάθειας. Πρέπει να αποδείξετε στο άτομο της άλλης πλευράς ότι γνωρίζετε κάποια πράγματα σχετικά με την επιχείρηση και τον κλάδο λόγω του μεγάλου σας ενδιαφέροντος για τη θέση.

Θέτετε ερωτήσεις

Στις περισσότερες αγγελίες θέσεων εργασίας περιλαμβάνονται τα στοιχεία του υπεύθυνου επικοινωνίας στον οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε… αλλά οι περισσότεροι δεν το κάνουν. Οπότε, γιατί δεν του στέλνετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο θα θέτετε μερικές ερωτήσεις σχετικά με τη θέση πρακτικής άσκησης; Αυτό όχι μόνο δείχνει ότι ενδιαφέρεστε αλλά και σας ξεχωρίζει από το πλήθος. Δεδομένου ότι για κάθε διαθέσιμη θέση πρακτικής άσκησης ανταγωνίζεστε με πολλά άλλα ικανά άτομα, αξιοποιήστε κάθε δυνατή ευκαιρία για να ξεχωρίσετε.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

CupoNation

Global Savings Group

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες εργασίας

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλοEURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς επιγραμμικές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Το EURES στο Google+

Λεπτομέρειες

Θέματα
Τάσεις προσλήψεωνΙστορίες επιτυχίαςΝεολαία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.