Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre18 septembrie 2017Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

5 sfaturi pentru crearea atmosferei propice la locul de muncă

Oamenii pe care îi aveți ca angajați reprezintă inima afacerii sau a organizației dumneavoastră. Indiferent că este vorba de doi sau de două sute de angajați, aceștia sunt cei care duc compania mai departe și vă ajută să vă îndepliniți obiectivele. Deși uneori nu este ușor să satisfaci atât nevoile angajaților, cât și nevoile și cerințele unei companii – și nu poți să mulțumești mereu pe toată lumea – noi am pus cap la cap câteva sugestii care să ajute la crearea unui climat propice la locul dumneavoastră de muncă...

5 tips for creating a thriving workplace

Creați un mediu de lucru plăcut

Nimeni nu dorește să aibă un loc de muncă mohorât și neatractiv. Ce-ar fi să introduceți puțină culoare în locul unde se muncește? Câteva plante? Ceva materiale textile deosebite? A avea „zone de recreere” speciale sau camere confortabile pentru angajați, unde aceștia pot merge să se relaxeze și să socializeze în timpul pauzelor poate fi o modalitate eficientă pentru a păstra buna dispoziție a angajaților, la fel și dacă vă asigurați că facilitățile pe care le oferiți sunt suficiente ca număr pentru angajații dumneavoastră.

Ascultați ce au de spus angajații dumneavoastră

Un sondaj în rândul angajaților dumneavoastră vă poate ajuta să relaționați cu aceștia și să aflați ce gândesc – demersul este însă util doar dacă veți lua măsuri după ce aflați rezultatele. Întotdeauna va exista feedback atât pozitiv, cât și negativ, dar dacă există subiecte recurente, care continuă să apară, acest lucru arată că există anumite domenii care necesită îmbunătățiri. Iar dacă angajații dumneavoastră pot vedea că vă străduiți să soluționați o problemă pe care ei au semnalat-o, acest lucru le va inspira încredere și le va demonstra că părerile lor se bucură de respect.

Fiți cât mai transparent posibil

Într-o întreprindere au loc schimbări și se iau decizii la nivel de conducere în fiecare zi. Însă dacă aceste decizii afectează în mod direct angajații, există riscul ca aceștia să se simtă luați prin surprindere și nesiguri dacă vor vedea doar rezultatul final. Chiar dacă există numeroase aspecte ale procesului de conducere pe care nu le puteți împărtăși cu angajații dumneavoastră, faptul că le dați posibilitatea să înțeleagă cum și de ce s-a ajuns la o anumită decizie (atunci când este posibil) ar putea contribui la crearea sentimentului de siguranță în rândul acestora și le-ar putea atenua eventualele motive de îngrijorare.

Acordați sprijin nevoilor de instruire și celor legate de dotări

Într-o companie de o anumită mărime, este imposibil chiar și pentru cea mai bună echipă de conducere să cunoască toate detaliile care țin de rolul fiecărui angajat în parte. Din acest motiv este important să aveți încredere în aprecierile angajaților dumneavoastră atunci când este vorba de propria lor instruire sau de nevoile lor în materie de hardware și de software. Dacă cineva solicită un anumit instrument sau un anumit program software, probabil că are un motiv bine întemeiat – poate fi vorba de creșterea eficienței sau de posibilitatea îndeplinirii unor sarcini mai complexe. Deși este evident că trebuie avută în vedere profitabilitatea oricărei companii, uneori o investiție făcută în prezent pentru a satisface nevoile personalului dumneavoastră va aduce recompense mai mari în viitor.

Oferiți recompense și prime

În ceea ce privește recompensele, este important să oferiți personalului dumneavoastră stimulente pentru ca ei să lucreze la capacitate maximă și să manifestați apreciere față de acest lucru atunci când se întâmplă. Programele bazate pe îndeplinirea unor obiective, primele și recompensele reprezintă modalități excelente de stimulare a spiritului de inițiativă al angajaților și le oferă o direcție clară către care să se îndrepte în activitate. De asemenea, puteți arăta în acest fel că prețuiți eforturile angajaților și angajamentul lor față de companie, ceea ce poate avea ca rezultat o loialitate sporită din partea acestora!

Așadar, iată cele 5 sfaturi care vă pot ajuta să aveți angajați fericiți și o atmosferă cât mai propice la locul de muncă. Iar în cazul în care sunteți interesat și de stimularea productivității, consultați neapărat și articolul 5 apps that make you more effective at work (5 aplicații care te fac mai eficient la locul de muncă) pentru a primi câteva sfaturi utile pe care le puteți împărtăși cu angajații dumneavoastră.

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

EURES pe Google+

Teme
  • Sugestii și sfaturi
Secțiuni aferente
Sectorul
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.