Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel25 maart 2018Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Tien manieren om je op LinkedIn van anderen te onderscheiden

Laat zien wat je sterke punten zijn en denk na over waar je de nadruk op legt. Dan krijg je een LinkedIn-profiel dat in het oog springt. Hier vind je tien tips daarvoor:

10 ways to stand out on LinkedIn
EURES
  1. Voeg een profielfoto toe. Toon je in je LinkedIn-profiel op je best en draag relatief formele kleding. Zorg ervoor dat alleen je hoofd en schouders zichtbaar zijn en vergeet niet om te lachen!
  2. Geef een adequate beschrijving in de kopregel. Vervang de LinkedIn-standaardkopregel (met daarin je huidige functie) door een meer ambitieuze beschrijving. Schrijf in plaats van "Marketingmanager” bijvoorbeeld “Ervaren professional op het gebied van marketing en communicatie”.
  3. Werk de link naar je profiel bij. Geef je profiel een professionele uitstraling en verander de URL voor je persoonlijke LinkedIn-profiel – die gewoonlijk een reeks getallen en letters bevat – in linkedin.com/in/jenaam. Klik daarvoor op de kleine foto van jezelf in de menubalk boven aan de pagina en vervolgens op Profiel weergeven > Openbare profiel en URL bewerken.
  4. Schrijf een korte, kernachtige samenvatting. Potentiële werkgevers zullen je profielsamenvatting lezen. Vermeld daarin de belangrijkste informatie die je wilt delen, je unieke kwalificaties, belangrijke werkervaring en hoe mensen contact met je kunnen opnemen.
  5. Licht je relevante vaardigheden uit. In LinkedIn kun je maximaal vijftig vaardigheden noemen. Kijk welke vaardigheden vermeld worden voor het soort baan waarin jij bent geïnteresseerd en neem die op in je profiel.
  6. Laat zien welke successen je in je loopbaan hebt behaald. Geef een beschrijving van al je banen, maar som daarbij niet alleen je verantwoordelijkheden op. Besteed vooral aandacht aan je prestaties en successen in deze banen. Heb je promotie gekregen? Heb je een succesvolle campagne gevoerd?
  7. Maak connecties en zorg voor een netwerk. Bouw een professioneel netwerk op en voeg bestaande contacten en collega's toe. Ga vervolgens op zoek naar personen die in jouw sector werken. Wanneer je iemand een connectieverzoek stuurt, schrijf daar dan een persoonlijk bericht bij.
  8. Verzamel aanbevelingen. Vraag zo mogelijk bij elk van je werkgevers één collega of leidinggevende om een aanbeveling te schrijven. Als je slechts bij een of twee bedrijven hebt gewerkt, vraag dan meerdere collega's om dat te doen.
  9. Neem actief deel aan je professionele netwerken. LinkedIn biedt je de mogelijkheid om je aan te sluiten bij groepen die op een bepaald beroep zijn gericht. Voor vrijwel elk beroep is zo'n groep te vinden. Neem actief deel aan de groep door een post te plaatsen, inhoud te delen of commentaar te leveren. Groepen zijn ook het perfecte middel om met nieuwe mensen in contact te komen en hen aan je professionele netwerk toe te voegen.
  10. Voeg links en andere media toe. Als je aan een videocampagne hebt deelgenomen of publicaties op je naam hebt staan, link deze dan aan je profiel. Hetzelfde geldt voor een website of portfolio waarop te zien is wat voor werk je doet. Neem deze links bij voorkeur op in je kopregel of samenvatting.

Ben je op zoek naar andere manieren om je van de massa te onderscheiden en je kans op werk te vergroten? Bekijk dan onze beste tips voor het schrijven van de perfecte sollicitatiebrief, het vormgeven van je cv en het voeren van een succesvol sollicitatiegesprek.

 

Verwante links:

EURES-dashboard voor werkzoekenden

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Hints en tipsSociale media
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.